Sport 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KUGLANJE: Željezničar neprepoznatljiv

Dvanaestim kolom nastavljeno je prvoligaško natjecanje, a u njemu je Željezničar gostovao u Slavonskom Brodu kod tamošnjeg Zanatlije. Međusobni dvoboji ovih dvaju klubova ove sezone uvjetno rečeno nose obilježja povijesnih. Onaj jesenji u Čakovcu bila je Željezničarova premijera u najvišoj ligi, a ujedno i prva pobjeda, dok je subotnji susret u Slavonskom Brodu bio prvi službeni nastup na novoizgrađenoj osmerostaznoj kuglani (tek treća takve vrste u Hrvatskoj). Upravo su na toj činjenici, nove kuglane na kojoj se Zanatlija još nije uspio utrenirati i udomaćiti, Željezničari temeljili svoje visoke ambicije i nadali se da mogu iznenaditi te izvući pozitivan ishod. I nisu se prevarili u procjeni, kuglana nije bila nimalo domaćinska već posve neutralna i za Zanatliju i za Željeničar. Međutim izostalo je ono najbitnije, kvalitetno kuglanje bez kojeg se ne može do bodova. Zanatlija je odigrao slabo srušivši za prvu ligu skromnih 3470 drva, ali je nažalost Željezničar bio naprosto očajan te je uz najslabiji momčadski učinak sezone od 3367 čunjeva uvjerljivo poražen sa 6-2 i 103 razlike. I u takvoj konstalaciji snaga Željo je sve do posljednjeg bloka bio u igri da učini nešto više jer su u prva dva para poeni ravnopravno podijeljeni, a čak štoviše, nakon uvodne runde čakovečki klub je uz 1-1 imao 18 drva viška.
Igrač u najboljoj formi trenutno, Bojan Košak, jedini je prikazao igru na potrebnom nivou srušivši 584 drva. Do poena je na početku utakmice trebao doći i Bojan Plevnjak te bi u tom slučaju susret možda otišao u suprotnom smjeru jer bi se nametnuo dodatni pritisak domaćinu, međutim, iako je njegov protivnik oborio svega 559 čunjeva, za katastrofalnog Plevnjaka to je bilo nedohvatljivo budući da je uspio stići do tek 542 drva. S obzirom na dosadašnje prezentacije Plevnjaka tokom prvenstva za koje je dobivao same hvalospjeve, neshvatljiv je ovakav pad rezultata u jednoj od utakmica koja se mogla dobiti. U srednjem paru loš je bio Ivica Punčikar (559), a gotovo ništa bolji ni Predrag Turk (569), ali je barem uspio poravnati na 2-2. S obzirom na malih 5 čunjeva zaostatka, prije nastupa Rajmonda Pokrivača i Mladena „toplo-hladno“ Vreska postojala je još uvijek realna šansa da se okrene dvoboj u korist Željezničara. Kako se na kraju ispostavilo bile su to iluzije jer nedovoljno zaliječeni Pokrivač (570) nije uspio konkurirati Čaliću (589), a Vresk (543) pa je ponovno bio u negativnom tonusu te je visoko savladan od Matića (623).
TABLICA
1. Zadar 12 10 0 2 20
2. Zaprešić 12 9 0 3 18
3. Novska 12 9 0 3 18
4. Poštar 12 8 1 3 17
5. Konikom 12 8 0 4 16
6. Grmoščica 12 6 1 5 13
7. Zanatlija 12 6 0 6 12
8. Željezničar 12 5 0 7 10
9. Kandit 12 4 0 8 8
10. Bjelovar 12 3 0 9 6
11. Adrianeon 12 2 0 10 4
12. Trilj 12 1 0 11 2
► Željezničaru predstoji novo gostovanje u Slavoniji, također kod „susjeda“ na tablici. Kandit Premijer u rujnu je ispraćen iz Čakovca sa maksimalnih 8-0, a ovaj put bi i više nego zadovoljni bili i sa minimalnom pobjedom. Do nje će se teško doći jer ne sumnjamo kako će se Osječani htjeti sportski osvetiti za blamažu koji im je nanio Željo. Također ni forma igrača ne ulijeva neko osobito povjerenje u njihove trenutne mogućnosti, ali držimo im fige i pustimo se (ugodno) iznenaditi.

Svi u akciju
Na kuglačke frontove ovog se tjedna vraćaju svi međimurski klubovi i to kako u natjecanju 2. tako i 3. lige sjever.
• Čakovec nastavlja borbu za čelnu poziciju u drugoligaškom društvu, a za konačan plasman veliku važnost imaju upravo siječanjske utakmice kada u objema gostuju kod neugodnih protivnika. U subotu će put Novske gdje ih čekaju „talijanske horde zla“ okupljene u kuglačkom klubu Ciglenica. Čakovčani imaju i razloga za optimizam, ali i za krajnji oprez. Kada bi kuglači Čakovca formu sa nedavno održanog prvenstva Međimurja pretočili i u ligaške utakmice pobjeda ne bi bila upitna. Međutim, Ciglenica je suparnik koji je sklon velikim oscilacijama i u stanju su odigrati u rasponu od odličnog do očajnog. Uz to, kuglana u Novskoj nije se pokazala kao najprikladnija za Čakovec ove sezone jer su u jesenskom dijelu ondje odradili upravo najslabiji nastup s veoma niskim brojkama. Nadamo se da će im to iskustvo pomoći da za vikend odigraju znatno bolje.
• U sklopu 3. lige na staze će svi osim rezervne momčadi Željezničara koja je u prvom kolu slobodna. Ojačani Zanatlija dočekat će drugu momčad Varteksa, dok će visoko ambiciozni Dubravčan u goste Ivančici. Prosvjetar također igra na strani i to kod MIV-a u Varaždinu.

Andrija Crnčec

Izvor: 2856