Sport 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

KUGLANJE: Željo se osladio

Sa subotnjeg susreta, kada je gostovao u Osijeku kod Kandit Premijera, Željezničar se vratio s punim plijenom. Kandit je očito protivnik koji im leži budući da su ih u oba ovosezonska dvoboja pobjedili, a pošto se do bodova teško došlo, time su i slađi.
Kako se kuglalo na šesterostaznoj kuglani Pampas, utakmica je odigrana u dva bloka od po tri igrača svake momčadi, što u pripremi zahtjeva nešto drugačije taktičko razmišljanje oko postave sastava, a i uslijed znatno bržeg tempa odigravanja reakcije unutar samog susreta moraju biti pravovremene. No, Željezničar nije imao pretjerane brige oko eventualnih zamjena i to ne toliko zbog dobrih nastupa cijele momčadi, koliko zbog činjenice da su iz raznih razloga na put otišla samo šestorica kuglača. Srećom, svi iz udarnog sastava bili su na stazama te su odnijeli pobjedu od 6-2 uz 20 drva viška. Krenulo se sa standardnim dvojcem, Predrag Turk i Bojan Košak, kojima je pridružen i Mladen Vresk. Ne pamtimo kada je zadnji put kapetan Turk bio igrač utakmice na gostujućim stazama, ali njegov vrhunski učinak imao je odličan timing. Sa 606 čunjeva visoko je porazio svog direktnog konkurenta osvojivši poen i priskrbivši veliku zalihu čunjeva. Nešto teži posao imao je sada već na vrlo dobrim rezultatima konstatni Bojan Košak. Njegovih 580 drva također je vrijedilo poena. Mladen Vresk ponovo nije bio u formi. Završio je sa skromnim 541 čunjem, a kada uz taj rezultat pridodamo i opasku da se dobrim drugim dijelom igre još i izvukao, onda si možete zamisliti kako li je tek loše započeo. Na polovici tekme tako je bilo 2-1 za Željo i 23 čunja prednosti. Iako je druga polovica momčadi nominalno jači dio Željezničarove ekipe, posebno na vanjskim kuglanama, u subotu su odigrali gotovo do u čunj identično u odnosu na svoje suigrače i zadržali stečenu prednost. Pokajnici iz proteklog kola, Bojan Plevnjak i Rajmond Pokrivač uzeli su poene, a Ivica Punčikar (549) se unatoč lošoj igri trudio da ne zaostane previše. Plavnjak je srušio 581 drvo, dok je Rajmond Pokrivač uz vrhunskih 605 čunjeva poen dobio na setove s obzirom da je oborio čunj manje od protivnika, što je u konačnici značilo pobjedu Željezničara od 6-2 uuz 20 čunjeva plusa.
TABLICA
1. Zadar 13 11 0 2 22
2. Novska 13 10 0 3 20
3. Poštar 13 9 1 3 19
4. Zaprešić 13 9 0 4 18
5. Konikom 13 8 0 5 16
6. Grmoščica 13 7 1 5 15
7. Zanatlija 13 6 0 7 12
8. Željezničar 13 6 0 7 12
9. Kandit 13 4 0 9 8
10. Adrianeon 13 3 0 10 6
11. Bjelovar 13 3 0 10 6
12. Trilj 13 1 0 12 2
► Drugom pobjedom u gostima Željezničar se učvrstio na 8. mjestu tablice i sada, nakon što smo već sasvim dobro upoznali ligaške konkurente, možemo možda čak i prilično optimistično ustvrditi kako je to sasvim realna pozicija za koju postoje velike šanse da ju i sačuvaju do kraja sezone. Nakon pauze koja uslijed odigravanja europskih takmičenja slijedi naredni vikend, kroz dva tjedna u Čakovec stiže najbolja momčad Hrvatske posljednjeg desetljeća, ekipa Zadra. Riječ je o klubu koji je peterostruki uzastopni prvak države, na najboljem su putu da prigrabe i šesti naslov u nizu, a uz to napadaju i titulu u ligi prvaka. S obzirom na kvalitetu i renome Zadrana, koji veoma rijetko gube utakmice, kladioničarski koeficijent na Željezničar bit će veoma visok te im čak ni čakovečka kuglana neće biti neki značajni faktor koji bi eventualno prebacio na njihovu stranu. Naravno, neće Željo izvjesiti bijele zastave unaprijed, jer bilo je već jakih klubova koji su se opekli u Međimurju. Ali jedno je izvjesno, u tome dvoboju i pojedinačni, a posebno ekipni rekord kuglane bit će u najmanju ruku opasno ugrožen. (A. Crnčec)

2. HRVATSKA LIGA

Sramota... blamaža... katastrofa...

Odaberite bilo koju riječ iz naslova i pridodajte ju uz KK Čakovec, jer ono što su prikazali za vikend jednostavno ne zaslužuje ništa bolje. Pribojavali su se Čakovčani, ili u najmanju ruku imali veliki respekt, kako svog protivnika Ciglenice, tako i zahtjevne kuglane u Novskoj, ali da će se desiti takav potop niti oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ni u najcrnjim slutnjama. Čakovec je poražen sa 6-2 i 79 čunjeva. Rezultat u poenima sam po sebi ne zvuči toliko tragično, ali kada se pogledaju pojedinačne, a samim time i ekipne cifre, svaki poznavatelj kuglanja zapitat će se što se to u subotu dešavalo na stazama. Najbolje će događanja opisati rečenica da je domaća Ciglenica srušila trećeligaški malih 3190 drva, a da ni takvom protivniku Čakovec nije mogao apsolutno ništa, niti ugroziti ga, a kamoli ravnopravno konkurirati za bodove. Produženi blagdani, zaobilaženje kuglane i nezainteresirano treniranje dijela momčadi došli su na naplatu.
Aktivan rezultat Čakovec je imao samo nakon prvog bloka kada je bilo 1-1 i ne prevelikih 39 drva manjka. U srednjem paru utakmica je prelomljena jer je Ciglenica otišla na 3-1 i 73 čunja plusa, da bi na kraju završilo sa već spomenutih 6-2 pri ekipnim rezultatima od 3190:3111. Sve je krenulo nizbrdo već od samog početka i cifra Zvonimira Plevnjaka od očajnih 497 drva dala je naslutiti da neće biti dobro. Isti „doseg“ ponovio je i Mladen Grašić na kraju utakmice, a u međuvremenu se ni ostali nisu iskazali jer su krajnji dometi Andrije Crnčeca (525), Nebojše Žnidarića (524) i Igora Mačeka (520) bili tragikomično mali. Kad je vidio da se bodovi više spasiti ne mogu, bezvoljno je bacao i Zlatko Turk (266). Jedini koji zaslužuje prolaznu ocjenu, i to vrlo dobru, je rezerva Nikola Turk (282) te se eventualno tu može postaviti pitanje za trenere da li se možda i u ranijim stadijima, kada je utakmica bila još koliko toliko „živa“, nije moglo posegnuti za izmjenom nekog od neraspoloženih kuglača. Uz neshvatljivo slabu igru još su dva kurioziteta sa ove tekme. Čakovec je čak bio i bolji takmac u pune, doduše tek za drvo, ali je zato čišćenje izgubio za 80 čunjeva, a čemu je ponajviše kumovalo 40-ak kugli bačenih u prazno. Druga posebnost je da je u Novskoj Čakovec imao brojniju podršku na tribinama od domaćina, jer su na svom povratku iz Osijeka bodriti ih došli dobro raspoloženi igrači Željezničara. Međutim, njihova lijepa gesta i glasno navijanje za sugrađane i sportske prijatelje nije imalo značajnijeg (pozitivnog) utjecaja na rezultat.
U kalkulacijama na ove se bodove nije računalo sa stopostotnom sigurnošću i to je bio jedan od dvoboja koji je unaprijed označen da se može izgubiti, ali način na koji je do njega došlo krajnje je sramotan i zabrinjavajući. Iako je ovaj izvještaj zavijen u crno, izgubljeni bodovi nisu toliko sudbonosni te mada su se srozali na četvrto mjesto, Čakovčani su još uvijek tu blizu vrha.
TABLICA
1. Obrt./O 12 10 0 2 20
2. Lepoglava 12 10 0 2 20
3. Zanat./S 12 8 2 2 18
4. Čakovec 12 9 0 3 18
5. Graničar 12 7 1 4 15
6. Ciglenica 12 7 0 5 14
7. Podravka 12 4 2 6 10
8. Obrt./KT 12 4 1 7 9
9. Varteks 12 3 0 9 6
10. Zanat./K 12 3 0 9 6
11. Želj./Vž 12 1 2 9 4
12. Želj./Kc 12 2 0 10 4
► Nastavak prvenstva sada će biti time teži, jer prostora za kikseve više nema, a već ih u nedjelju očekuje novo gostovanje kod Željezničara u Koprivnici. Trenutno stanje Čakovčana daje razloga za optimizam, a niti se posljednjeplasirana ekipa smije podcijeniti. Unatoč, od samih kuglača danih najava o udaljavanju iz momčadi nekih povređenih i uvređenih, sada nije vrijeme za takve radikalne rezove već treba glave skupa, prionuti natrag ozbiljnim treninzima i izvući iz ove sezone što se više može. Jer unatoč lošem dojmu, prilika za visoke plasmane još uvijek nije posve ugrožena.

3. HRVATSKA LIGA
Dubravčan visoko leti
Prvenstvo se nastavilo i u konkurenciji trećeligaša. Dubravčan koji je prvi dio sezone završio na trećem mjestu nastavio je svoj zacrtani put prema samom vrhu tablice. U prvom kolu drugog dijela prvenstva savladali su na gostovnaju Ivančicu iz Ivanca sa 5-3 srušivši pri tome 63 čunja više od svojih protivnika. Iako je Dubravčan imao dvojicu slabih kuglača, ovog puta ih to nije koštalo bodova jer je ostatak ekipe bio vrlo učinkovit. Saša Štefić najbolje je odradio svoju dionicu postignuvši rezultat od 550 drva, a dobru ispomoć imao je u Draženu Cenku (538) i Branku Horvatu (521) koji su također osvojili poene. Uz njih vrlo solidnu partiju pružio je i Davor Fabić (532).
Prenovljeni Zanatlija uvjerljivo je krenuo novoj godini. Kao domaćini dominirali su nad Varteksom 2 tokom cijelog dvoboja te ubilježili visoku pobjedu od 7-1 uz 112 čunjeva viška. Najkvalitetnije je odigrao Jurica Petković oborivši visokih 566 drva, a standardno dobar bio je i Franjo Posavec (534). Stjepan Mikulić (515) imao je i boljih dana, a u svom novom mandatu u Zanatliji debitirali su više ili manje uspješno Damir Grašić (535) i Zvonko Horvatić (513) koji će, sada kada je pritisak prvog nastupa za njima, ubuduće sigurno pružati i bolje partije. Jedini poen gostima je prepustio Franjo Žarković (500).
Željezničar 2 koji je u prvom kolu bio slobodan, natjecateljsku 2010. godinu otvorit će u petak u srazu sa Dubravčanom.

Andrija Crnčec

Izvor: 2857