Sport 29.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

KUGLANJE: Željo u četvrtfinalu

Željo u četvrtfinalu
Veliki tjedan Željezničarima je ove godine stigao sa malo zakašnjenja. U samo nekoliko dana Željezničar je napravio značajan iskorak u Kupu RH, natjecanju koje je do sada uvijek završavao u ranim fazama.
U utorak je na rasporedu bila završnica regionalnog kupa u kojem su za suparnika Željezničari imali prvoligaša Bjelovara. Iako je u svakom bloku podjela poena bila ravnopravna, osjetna prednost u čunjevima neprestano je krasila Željezničarov konto pa je i u konačnici semafor pokazivao 5-3 i 97 drva viška za Željo. Odmah na startu stvari je u svoje ruke preuzeo kapetan Predrag Turk koji je maestralnom igrom garniranom hrpom devetki u čišćenje jezičac vage značajno pomaknuo u korist Željezničara. Čak 626 čunja (243 čišćenje!) spada u top rezultate na svakoj kuglani, a posebice na čakovečkoj Mladosti pa kraj Turka Štefoić (568) nije imao šanse. Iako se utakmica mogla prelomiti već na početku, povremene dekoncentracije Zorana Jagića (556) omogućile su Bjelovaru da preko Kasumovića (569) drži 1-1. Što se tiče duela, slična situacija i u srednjem paru. Ninoslav Mikac (560) odigrao je vrlo korektno, doduše nije bio uvjerljiv kao inače, ali je uz manje poteškoće ipak iskontrolirao poen protiv Šanteka (542). Pitanje pobjednika mogao je razriješiti Andrija Crnčec (538), ali unatoč vodstvu od 2-0 u setovima, nije uspio do kraja naplatiti slabiji dan Vokšana (548). Čim su izašli parovi zadnjeg bloka, Željezničari su mogli početi pritajeno slaviti budući da za Bjelovar uslijed zdravstvenih problema nije nastupio pouzdani Betlehem. Time je Bojan Košak dobio šansu za opuštenu igru kojom je stigao do 571 čunja, ostavivši kombinaciju Rosandić (237) - Dvornik (242) gotovo stotinu drva iza. U takvom omjeru snaga trebalo je samo rutinski privesti susret kraju pa nije bilo potrebe da se Stjepana Jagića (512) unatoč njegovom lošem nastupu mijenja. Konačne momčadske brojke od 3363-3266 ne sugeriraju osobito visoku razine igre, a one su posebno poražavajuće za prvoligaše iz Bjelovara.
Ovom pobjedom Željezničar se po prvi put plasirao u TOP 16 klubova u natjecanju kupa RH. No, tu nisu namjeravali stati već su narednog dana stiskali palčeve da u izvlačenju daljnjih protivnika prođu što povoljnije. I pomazio ih ždrijeb jer su u 1/8 finala na rasporedu imali KK „Pakrac“, a uz to imali su još jednom privilegiju da budu domaćini. Spoznaje oko protivnika bile su samo one čiste statističke koje su ukazivale na to da Pakrac u gostima ruši oko nevelikih 3270 čunjeva pa je samim time i optimizam kod međimurskih kuglača rastao, što je doduše moglo biti i kontraproduktivno ukoliko bi prešlo u dozu samouvjerenosti s naginjanjem prema podcjenjivanju i pristupu „lako ćemo“. Čim je utakmica krenula, Željezničar se pokazao kao apsolutno dominantna ekipa, do te mjere da su čak bili „dosadno“ superiorni što je do popodnevnih sati rezultiralo nadasve uvjerljivom pobjedom od 7-1 i okruglih 200 razlike. Dvoboj su otvorili Predrag Turk i Ninoslav Mikac i već nakon 60 kugli stvorili prednost od gotovo 70 razlike olakšavši tako nastavak utakmice i sebi i svojim suigračima. Vodstvo od 2-0 i 96 plusa Turk i Mikac začinili su lijepim individualnim brojkama od 569 odnosno 582 čunja kraj kojih Juranović (520) i Pierobon (535) uopće nisu bili konkurentni. Kako je susret odmicao, razine igre rasla je kod obje momčadi. Posebice je to bilo vidljivo kod Željezničara kod kojeg su Zoran Jagić (582) i Bojan Košak (581) izvrsno iznijeli teret pritiska gostiju, iako su krenuli u kontra ritmovima. Stjepan Jagić i Andrija Crnčec trebali su u finišu samo sačuvati 112 drva plusa, a oni ne samo da su u tome uspjeli nego su konačne brojke praktično udvostručili, pritom odvevši svoju ekipu na visokih 3485. U formiranju velike razlike imali su doduše svesrdnu pomoć u vidu slabe igre Jozipovića (497), ali ni znatno bolja ostvarenja ne bi tom prilikom prošla protiv raspoloženog Željezničarovog dueta. Najbolje je to osjetio Zvonko Gnezda kojemu ni 586 drva nije bilo dovoljno za poen budući je naletio na Crnčeca koji je nadasve ugodno iznenadio s rezultatom od 596 te bio igrač utakmice. Stjepan Jagić pridodao je 575 i time upotpunio veliki uspjeh Željezničara, što plasman u četvrtfinale za razmjere veličine ovog kluba svakako jest.
Ovim ostvarenjem sezona je produžena za narednih mjesec dana jer je sljedeći dvoboj na rasporedu posljednjeg vikenda u svibnju. A koliko je Željo imao naklonost kuglica u ždrijebu osmine finala, toliko su „nastradali“ u narednoj fazi jer im na megdan dolazi Zaprešić, dvostruki uzastopni prvak države k tome ove sezone bez poraza te ujedno i jedna od najboljih momčadi Europe. Za predstaviti protivnika pobliže bit će dovoljno vremena u nadolazećim tjednima, a svi ljubitelji kuglanja već sada mogu rezervirati termin 31. svibnja kada će na Mladosti imati priliku svjedočiti ponajvećim majstorima ovog sporta.
Andrija Crnčec

Izvor: 3079