Sport 09.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KUGLANJE: Zlatko Turk - čunj do odbrane

Da je kuglanje jedan od rijetkih sportova kod kojih zaista vrijedi ona uzrečica „od 7 do 77“ kao najbolji je dokaz poslužilo državno prvenstvo veterana koje se održalo na varaždinskoj kuglani „Drava“. Preko 80 igrača, od kojih su neki već i dugi niz godina korisnici mirovinskih fondova, natjecalo se za titule prvaka Hrvatske u nekoliko dobnih kategorija. S obzirom na blizinu održavanja prvenstva, u velikom broju odazvali su se i brojni međimurski kuglači te smo imali svoje predstavnike u apsolutno svakoj konkurenciji. Najzapaženiji ponovo je bio Zlatko Turk, inače prošlogodišnji prvak u najmlađoj veteranskoj skupini. Do ponavljanja lanjskog uspjeha ovaj put nedostajalo mu je najmanje koliko je u kuglanju moguće - samo čunj, a da nesreća bude veća, taj čunj manjka nije mu donio ni drugo mjesto, već ga je smjestio na najnižu stepenicu postolja. Razlog tome je rijetko viđen rasplet u kojem su sva trojica prvoplasiranih kuglača završili sa posve identičnih 570 drva pa je kriterij za određivanje poretka bila igra u čišćenje. A tu je Zlatko Turk bio najkraći u odnosu na konkurenciju pa mu nije pomogla niti uvjerljivo najjača igra u pune (387) već se zbog, za njegove standarde ne osobito upečatljiva, 183 čunja u tehnički zahtjevnijoj dionici morao zadovoljiti broncom.
Dobrim nastupom u kojem je oborio 552 čunja te osvojio osmo mjesto može se pohvaliti Stjepan Blažek iz Prosvjetara. U najzastupljenijoj konkurenciji, onoj od 55 do 60 godina starosti, međimurski predstavnici pozicionirali su se u središnjem dijelu tablice. Franjo Žarković (550) iz Zanatlije završio je kao 11. dok je Mladen Kacijan (545) iz Čakovca bio odmah do njega. Prosvjetarov kvartet smjestio se od 14.mjesta koje je zauzeo Josip Šarić (531), 16. mjesta Dragutina Danilovića (530), 19. je bio Ivan Rođak (525), a 25. Stjepan Čuček (510). Među posljednju dvojicu navedenih ugurao se i Zvonimir Plevnjak (525) iz Čakovca koji je zasigurno ciljao više od 20. pozicije. Ilija Višić (528) iz Prosvjetara bio je osmi u kategoriji 60-65, a sa 502 drva jednakim se plasmanom, ali u 5 godina „iskusnijoj“ skupini, može podičiti Dragutin Ceilinger koji je bio i jedini iz redova Željezničara. Gotovo 76-godišnji Vlado Novak iz Zanatlije bio je jedan od najstarijih sudionika, a pri tim godinama za svaku je pohvalu već i činjenica samog nastupa te rezultat pada u posve drugi plan.

Nisu oduševili
Juniorska selekcija čakovečkog Željezničara u nedjelju je nastupala u Ravnoj Gori na ekipnom prvenstvu Hrvatske. Uz dva juniora, Nikolu Turka i Luku Štrukelja, trener je istovremeno imao i privilegiju i brigu da između četiri manje više podjednaka kuglača mlađih kategorija odabere dvojicu za kompletiranje momčadi, a izbor je pao na Stanislava Štrukelja i Denisa Košaka. Rezultati vodećih momčadi u prosjeku od 545 drva napunili su željezničare optimizmom, ali kao da su u tome malo podcjenili očito glavni uzrok takvim nižim brojkama, a to je zahtjevna kuglana. Taktički plan da se krene sa najjačim igračem, Lukom Štrukeljom, nije dao željenog ploda te je već po samom njegovom uvodu počelo ukazivati da dan neće biti najsjajniji. Nakon početnih 112, Štrukelj se izvukao na 510, ali je i to bilo daleko ispod očekivanja. Iako je u zadnjim ligaškim utakmicama pokazivao slabosti, Luka nas je tokom ožujka razmazio znatno većim dosezima pa smo se nadali da bi i ovaj put mogao biti lokomotiva koja će potegnuti. Nažalost, izostala je prvenstveno Lukina igra u pune (335), čemu je razlog „milijon“ izbijenih dama. Mlađi suigrači bili su na tragu svog kolege. Denis Košak startao je sa obećavajućih 134, ali je završio tek neznatno bolje od Štrukelja, na 518 drva. Na jednakom nivou bio je i Stanislav Štrukelj (512) koji je prednjačio u promašajima (11). Prolaznih, ali i ništa više od toga, 529 čunjeva srušio je u završnici Nikola Turk te time osigurao momčadi plasman na 10. mjesto.

Andrija Crnčec

Izvor: 2976