Sport 21.04.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Lesar: Uzimamo ljevicu i centar

Osnivanje Hrvatskih laburista - Stranke rada, na čijem je čelu saborski zastupnik Dragutin Lesar, nije osobito uzburkalo političku scenu u zemlji. Taj proces tek predstoji, a vrhunac će mu biti za prvih predstojećih izbora - u ovom slučaju parlamentarnih. Pitali smo čelnike županijskih organizacija političkih stranaka u Međimurju smatraju li da će laburisti preuzeti dio njihovog glasačkog korpusa?
Predsjednik SDP-a Ivica Perhoč smatra da će parlamentarni izbori dati prve mjerodavne odgovore u tom smislu.
- I danas smatram da je gospodin Lesar saborski zastupnik iz kvote koju je imao HNS i da je biračko tijelo koje je glasalo za njega kao člana stranke u to vrijeme vjerojatno ono koje će mu najvećim dijelom i dalje davati potporu. Bit će odskakanja i kod birača drugih stranaka, pri čemu mislim na birače koji neće biti zadovoljni radom stranaka koje preferiraju. Sada je teško prognozirati u kojoj će se mjeri to ticati birača SDP-a, ali neću reći da takvih birača neće biti. Sve ovisi u kojim će se uvjetima raspisati parlamentarni izbori iako tada valja očekivati preslagivanja na političkoj biračkoj sceni. Generalno mislim da Lesar, kao osoba koja već neko vrijeme nosi određen politički angažman, na svojoj strani ima dio biračke populacije - kaže Ivica Pehroč.
ZABUNA JOŠ UVIJEK IMA
Predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec u mišljenju se podudara s Perhočem i kaže:
- Mislim da će laburisti odnijeti dio birača HNS-a. Drago Lesar svoju je prepoznatljvost izgradio upravo na ovoj stranci i sigurno je da kod nekih građana još uvijek postoji poistovjećivanje njega s našom strankom. U prilog tome govori podatak da u stranci još uvijek primamo pis-ma s istaknutim njegovim imenom. Nadam se da će Lesar biti dovoljno autentičan u svojim stavovima i vođenju da to odvoji od stranke kojom predsjeda.
Vladimir Ivković vodi županijski HDZ i znatno je koncizniji u odgovoru koji nam nudi na isto pitanje.
- Ne, jer oni nemaju kandidate u našem biračkom tijelu - kaže Ivković.
Isto vrijedi i za Petra Novačkog, predsjednika međimurskih HSS-ovaca:
- Mislim da laburisti neće za sobom povući naše biračko tijelo jer među njima nema takvih kandidata.
Predsjednik HSLS-a Međimurske županije Josip Grivec odgovara:
- Pretpostavljam da svaka stranka može očekivati da će se dio njezinih birača opredijeliti za laburiste. Nisam vidio njihov program, ali može se pretpostaviti kako on ima dodirnih točaka s našim. U svakom slučaju, oni su na početku, pa je teško procijeniti koliko birača Lesar svojim imidžem može “odvući”. Odgovor ćemo znati tek u vrijeme parlamentarnih izbora.
UZIMAMO LJEVICU I CENTAR
Kakve su njegove procjene vezane uz pridobivanje birača drugih političkih stranaka pitali smo i predsjednika laburista Dragutina Lesara.
- Naši članovi su ljudi koji dosad nisu bili stranački organizirani ni politički aktivni, što ne znači da nisu bili opredijeljeni.
Nemamo analizu i ne mogu davati argumentirane brojke, ali mogu reći da naše potencijalno biračko tijelo nije svrstano lijevo ili desno te da su to građani neopterećeni ideologijom. Mislim da će najveći dio našeg biračkog tijela biti oni građani koji su dosad bili apstinenti i oni koji su nezadovoljni strankama koje simpatiziraju. Kad je o stranački neopredijeljenima riječ, mislim da ćemo podjednak dio birača uzeti onima koji su se dosad nazivali ljevicom i centrom - izjavljuje Lesar.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2869