Sport 29.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

MEĐIMURSKI SPORT 2014.GODINE

Kraj godine vrijeme je za zbrajanje rezultata postignutih tijekom 12 mjeseci 2014.godine, zbrajaju se tako i rezultati u sportu. A oni su unatoč znanih i „tradicionalnih“ teškoća uglavnom financijske prirode vrlo evidentni i nismo daleko od tvrdnje da je Međimurje jedna od najsportskijih hrvatskih županija pa zbog toga zaslužuju da im se posveti dužna pažnja. Takva konstatacija ima „čvrstu podlogu“. Filip Ude, član čakovečkog GK Marijan Zadravec Macan svjetski je viceprvak 2014. godine iz Pekinga u vježbi konja s hvataljkama, ponovio je time uspjeh iz 2008.godine kada je na OI u također Pekingu osvojio srebrno odličje također na istoj spravi, ujedno je najavio nove uspjehe na  Europskom i Svjetskom prvenstvo prije OI U Rio de Janeiru 2016.godine. 2014.godina pamtit će se i po odličnoj organizaciji 61.svjetsklog prvenstva u sportskom ribolovu udicom na plovak u Prelogu i dijela Svjetskog prvenstva u rukometu za juniorke u Čakovcu. U TK Franjo Punčec Čakovec mogu se ponovo pohvaliti organizacijom niza turnira iz kalendara Svjetske i Europske teniske federacije, a seniorke čakovečkog kluba državne su prvakinje za 2014.godionu. Veliki uspjeh bilježe i rukometašice Zrinskog Čakovec plasmanom u 1.ligu gdje su najmlađi sastav i gdje bilježe dobre rezultate,osim toga su dvostruke prvakinje 2.lige sjever, a juniorke državne prvakinje. Plasman u 1. Ligu bilježe kao prvakinje 2.lige i nogometašice Katarine Zrinski Čakovec,a posebno treba spomenuti dobar i primjeran rad s mladima u svim sportovima na nivou županije. 

 

Nogomet je i dalje najpopularniji sport Međimurja s svojih 74 aktivnih klubova i 6670 registriranih nogometaša, šteta da su mnogo toga „pokvarili“ u NK Čakovcu jednim od najstarijih klubova u  županiji koji je i dalje u agoniji i pred „gašenjem“ a odgovorni za to ne odgovaraju.  U rukometu unatoč dobrih rezultata rukometašica Zrinskog, rukometaša Preloga i Čakovca imamo više sportskih dvorana za rukomet nego klubova, nema dovoljno sudaca, a još nije formirana ni trenerska organizacija. Odbojkaški sport najviše će se pamtiti po uspjesima odbojkaša Centrometala Črečan na što smo se već naučili. Kuglači Željezničara Čakovec na pragu su kvalifikacija za 1.ligu, a mladi međimurski kuglači sve su poznatiji u Hrvatskoj. Stolni tenis i dalje je vrlo masovan, valjda će iz te masovnosti proisteći kvaliteta, primjer su u STK Sloboda Mihovljan gdje  su ovih dana proslavili 60 godina uspješnog rada. Košarkaški sport također osim masovnosti vapi za toliko potrebitom kvalitetom za što postoje svi preduvjeti. Badmintonski klub Međimurje Čakovec među najpoznatijim je u Hrvatskoj po radu i rezultatima, za sportsku rekreaciju bilo bi čudno da nisu najbolji u Hrvatskoj, uspješnim šahistima Stridona Štrigova priključili su se i šahisti Slobode Mihovljan, oba su kluba sve više poznata po dobrim rezultatima, streličari čakovečkog SK Katarina Zrinska nižu uspjehe na državnim prvenstvima i međunarodnim turnirima u svim kategorijama, uspješni su i plivači ČPK-a, atletičari Međimurja Čakovec i Nedelišća, međimurska gimnastika osim Filipa Udea i Tijane Tkalčec poznata je i po vrlo kvalitetnom rada s mladima i ima sve više članova, sve pak je to posebno važno /plivanje, atletika i gimnastika/jer je riječ o bazičnim sportovima.  

 

Sve je popularniji biciklistički sport, sportski ribolov ima niz prvaka i reprezentativaca u pojedinačnoj ali u uspjeha u ekipnoj konkurenciji, nismo zaboravili ni rezultate u spidveju i jednog od najboljih mladih u Europi i svijetu Juricu Pavlica. Borilački sportovi: karate u Čakovcu, Nedelišću i Prelogu i judo bilježe niz evidentnih rezultata i uspjeha u Hrvatskoj i šire, rezultati u streljaštvu također su evidentni posebno oni SK Zelenbor Brezja i Alzasa Čakovec. Ako smo nekog zaboravili nije bilo namjerno izvinjavamo se unaprijed, no sve navedeno potvrđuje „onu“ iz uvoda da je Međimurje sigurno jedna od najsportskijih županija Hrvatske. A sve to zahvaljujući izuzetnom trudu i zalaganju brojnih entuzijasta-amatera koji ne žale truda i vremena da omoguće svojima u svojim klubovima i udrugama što bolje uvjete u sadašnjoj teškoj situaciji u kojoj se, to se iskreno nadamo samo trenutno nalazi sport i ne samo sport. Za kraj ne smijemo zaboraviti još jedan važan podatak, da je tijekom 2014.godine uspostavljena izuzetno dobra i korektna suradnja najodgovornijih u sportu, onih u krovnoj sportskoj županijskoj organizaciji – Zajednici spotova Međimurja s najodgovornijima u Međimurskoj županiji, gradovima Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću i svim međimurskim općinama. Što je za sport neobično važno, svi se nadaju da će ta suradnja biti isto takva i još bolja u Novoj 2015.godinu. Svim pak sportašima i sportskim djelatnicima želimo ugodne Božićne blagdane i mnogo uspjeha i zdravlja u Novoj sportskoj 2015.godini.

Izvor: 3062