Sport 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ZAVIDNI REZULTATI U TEŠKIM UVJETIMA

MEĐIMURSKI SPORT U 2009. GODINI

Kraj godine prilika je i za “inventuru” međimurskog sporta koji je i u 2009. godini, a na to smo već poslovično naučeni, postigao niz evidentnih rezultata. Unatoč evidentnim problemima s kojima se susreće 17.500 aktivnih sportaša, velik broj onih koji se rekreativno bave sportom, velik broj entuzijasta i amatera bez kojih se rad u sportu u klubovima i strukovnim savezima i organizacijama ne može zamisliti. Najveći problem, na koji su svi već naučili, zvan je nedostatak financijskih sredstava, kao i nedovoljna briga odgovornih za jednu od najvažnijih društvenih djelatnosti. No, u međimurskom su sportu na to već naučeni, ne kukaju, što potvrđuju postignuti rezultati. Međimurje je i dalje rasadnik sportskih talenata koje u klubovima nastoje pravilno usmjeriti. To se prvenstveno nastoji i u krovnoj sportskoj županijskoj organizaciji - Zajednici sportova Međimurja, koja svojim skromnim sredstvima nastoji pomoći konzultirajući se pri tome s odgovornima u Županiji koji osiguravaju sportsku kunu. Sada, kada Županiju vode novi ljudi koji imaju više razumijevanja za sport i sportaše, lakše je. Nismo zaboravili ni odgovorne u gradovima, općinama i ostalim mjestima koji također iskazuju pažnju, na žalost, još uvijek nedovoljnu za sport i sportaše. Svi nabrojeni, unatoč recesiji koja stalno kuca na vrata, najavljuju u 2010. godini veću brigu za sport - živi bili, pa vidjeli. Kako sve to izgleda po sportovima, ukratko:
I dalje je najpopularniji i najmasovniji sport u Međimurju NOGOMET. S preko 7.000 aktivnih nogometaša u 75 klubova. Od 2009. godine ponovo imamo prvoligaša, to su nogometaši “Međimurja”, svi se nadaju da će to i ostati dulje vrijeme. U 2009. godini dobili smo i rasvjetu na SRC-u Mladost u Čakovcu, Međimurski je nogometni savez proslavio 50-godišnjicu, ove se godine slavi 100 godina igranja nogometa u našem kraju. Konačno se više pažnje posvećuje radu s mladima, aktivne su sudačka i trenerska organizacija, nogomet je s pravom naš sport broj 1.
Iza nogometa, već po nekakvoj tradiciji, je RUKOMET. Nositelj kvalitete ovog sporta je MKA*IPC Čakovec koji je prošle godine proslavio 60 godina djelovanja, što znači da je i rukometni sport proslavio taj jubilej. Čakovčani su ponovo u vrhu hrvatskog rukometa, prvoligaši su i rukometaši Preloga, budi se i ženski rukomet, problem je, međutim, nedovoljan broj klubova iako su uvjeti izgradnjom novih dvorana sve bolji. Tu je i nedostatak sudaca, neorganiziranost trenerske organizacije, što bi sve u ovoj godini konačno trebao riješiti Međimurski rukometni savez.
Nakon što je u 2008. godini najbolji hrvatski gimnastičar i međimurski sportaš Filip Ude u Pekingu osvojio prvu hrvatsku olimpijsku medalju, u našem je kraju GIMNASTIKA u još većem ‘zaletu’. Čakovečki klub Marijan Zadravec-Macan najbolji je hrvatski klub, a nova gimnastička dvorana SGC-a Aton u Nedelišću najfunkcionalniji je objekt takve vrste u ovom dijelu Europe. Osim Filipa Udea, u protekloj se godini istaklnua odličnim rezultatima Tijana Tkalčec, tu su mladi Dudek, Vinko, Novak, niz mladih koji dolaze. Tu su i odlični stručnjaci Kriajimskii, Vukoja, Govedarskoja, dopredsjednik HGS-a i predsjednik čakovečkog kluba Stevo Tkalčec. Pripreme za OI u Londonu 2012. i nadolazeće gimnastičke događaje već su u punom tijeku.
Protekle su se godine Međimurje, Donji Kraljevec i Goričan pročuli van granica Hrvatske. Po SPEDWAYU, posebno zato što je mladi Jurica Pavlic svjetski juniorski viceprvak, nastavlja tradiciju oca i trenera Zvonka. Funkcionalan objekt Millenium u Donjem Kraljevcu sve je poznatiji u Europi, ali i svijetu. Nadamo se da će se tijekom godine ponovo čuti i za preloški spedway, nije bez razloga Prelog i “grad spedwaya”.
Glede ODBOJKE ništa posebno novo - odbojkaši dobro rade, Centrometal Črečan stabilan je prvoligaš. Nadamo se da će to tijekom godine postati i odbojkašice Kaštela iz Pribislavca, a željeli bismo da se odbojka ponovo vrati u Čakovec, nekad “grad odbojke” i kolijevka hrvatske odbojke.
U KOŠARCI i dalje zavidna masovnost koja nikako da uhvati toliko željenu prvu ligu. Nakon što nisu to uspjeli postati košarkaši Čakovca, red je da pokušaju oni Međimurja.
U TENISU i dalje odlični rezultati mladih. Brojni entuzijasti TK-a Franjo Punčec slove kao najbolji organizatori niza velikih i važnih teniskih događaja u našem gradu, poznati su i van granica Hrvatske. Valja uz Ivanu Lisjak zapamtiti imena mladih Mikulić, Mekovec, Škvorc, Šuica…
STOLNI TENIS bilježi izuzetnu masovnost i sve bolju organiziranost. Šteta što se to ne pretoči u stalniju kvalitetu, za što ima uvjeta. Svi bi bili zadovoljni s jednim prvoligašem u muškoj i ženskoj konkurenciji.
KARATE je sport iz samog međimurskog sportskog vrha. I ne samo međimurskog, klanjaju im se i u Hrvatskoj i Europi. Niz evidentnih rezultata tijekom cijele protekle godine to potvrđuje, također u Hrvatskoj i svijetu. Imena Damire Bujan, Ivane Goricaj, Maše Martinović, braće Bošnjak to potvrđuju. Treba spomenuti i odličan stručni rad s nizom talenata u ovom atraktivnom sportu u kojem su nositelji akcija klubovi u Čakovcu i Nedelišću.
U JUDU se pokušavaju vratiti u vrh. Imaju u tome evidentnih uspjeha.
Za KUGLANJE ukratko - bravo. U teškim uvjetima rada nižu uspjehe, dobro su organizirani. Kruna je plasman kuglača čakovečkog Željezničara u prvu ligu, a također i prvi dobri rezultati u prvom dijelu prvenstvene sezone.
STRELIČARI čakovečke Katarine Zrinski i Preloga i dalje su u samom vrhu hrvatskog streličarstva. Krešimir Štrukelj i dalje je olimpijski kandidat, a tu je i niz osvojenih naslova državnih prvaka - od najmlađih do veterana u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji.
Dobivanjem nove i funkcionalne streljane pri SRC-u Mladost Čakovec STRELJAŠTVO postiže sve bolje rezultate u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji.
ATLETIKA sve više napreduje. Mladi iz Međimurja, Čakovca i Nedelišća, u zadnje vrijeme i M. Središća sve su bolji, naslovi prvaka brojniji, reprezentativaca je sve više. Atletski radnici i Zbor atletskih sudaca Međimurja poznati su i priznati kao odlični organizatori brojnih domaćih i međunarodnih natjecanja na još uvijek funkcionalnim objektima SRC-a Mladost Čakovec.
Kao i atletika, i PLIVANJE je bazičan sport, a rad s mladima na čakovečkim bazenima koji su protekle godine proslavili jubilej - 10 godina djelovanja, dobar je. Među njima, u čakovečkim klubovima ČPK-u i Međimurju već sada ima mnogo mladih talenata. I u plivanju su sve bolji organizatori niza natjecanja, sada s elektroničkom opremom.
SPORTSKI RIBOLOV u samom je vrhu hrvatskog sportskog ribolova, po masovnosti i broju natjecatelja odmah iza nogometa. I tu se ponose odličnim organizatorskim sposobnostima i nizom evidentnih rezultata na svim natjecanjima u Hrvatskoj i šire, a tu je i nekoliko državnih reprezentativaca.
KONJIČKI SPORT sve je poznatiji u Hrvatskoj po organiziranosti i rezultatima.
Nismo zaboravili ŠAH, gdje se dobro radi, posebno u Štrigovi, trenutno uz Čakovec kolijevci međimurskog šaha. Niz mladih talenata potvrđuje tezu o dobrom radu.
Za SPORTSKU REKREACIJU već smo u uvodu spomenuli da je masovna, s pravom nose epitet najboljih u Hrvatskoj, za što su zaslužni mnogi entuzijasti diljem Međimurja koji u Zagrebu dobivaju niz visokih priznanja i nagrada.
Možda smo neke od sportova zaboravili, ne namjerno.
Što reći za kraj? Svim sportašima i sportskim djelatnicima zaželjeti uspješnu sportsku 2010. godinu s nizom novih uspješnih rezultata, rekorda, naslova državnih prvaka i reprezentativaca. Na to smo već pomalo naučeni, po njima su Međimurci poznati i nadamo se da će i dalje biti tako, odnosno - još bolje.
Josip Freiler

Izvor: 2856