Sport 05.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Mimo zajednice sportova isplanirano 600.000 kuna!

U članku o međimurskom sportu tijekom 2010. godine u prošlom broju “Međimurja” spomenuli smo tešku financijsku situaciju i sredstva s kojima su temeljem županijskog proračuna raspolagali u Zajednici sportova Međimurja. Istovremeno napomenuli da su određena sredstva u Županiji osigurali i dijelili mimo Zajednice sportova i Zakona o sportu. U vezi ovog posljednjeg primili smo iz Županije vrlo detaljno obrazloženje o financijskim pokazateljima kolika su sredstva osigurana za sport preko Zajednice i posebno direktno u Županiji, za što smo iznijeli primjedbu, a radi se o sredstvima osiguranim prema drugom rebalansu, ne onima osiguranim početkom godine. Obrazloženje je poslao i potpisao zamjenik župana Matija Posavec, zadužen i za sport:
»Nikada Međimurska županija nije dodjeljivala sredstva mimo Zakona. U 2010. godini namjera nam je bila kvalitetnije vrednovati međimurski sport i sportaše na način da se doista kroz jasniju podršku sportašima i sportskim klubovima kroz posebne pozicije u Proračunu Međimurske županije vrednuju njihovi rezultati i kvaliteta rada ali i kao motivacija za daljnji rad.
Također, Međimurska županija je prestala izdašno financirati profesionalne pogone sportskih klubova i značajni dio sredstava usmjerila u rad sportskih škola kao želju da se vrednuje rad sa djecom i da se mlađe dobne skupine što više bave sportom kao oblikom kvalitetnog korištenja slobodnog vremena.
Nažalost, zbog vremena u kojem živimo gotovo je nemoguće zadovoljiti apetite proračunskih korisnika posebice onih koji su do sada koristila sredstva županijskog proračuna.
Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije ima svoje kriterije dodjeljivanja novčanih sredstava i sve odluke i kriterije Zajednice donosi izvršni odbor u čiji se rad Međimurska županija ne miješa.
Novim načinom korištenja sportskih dvorana željelo se transparentnije uspostaviti sustav naplate dvorana na način da se korisnicima dade mogućnost korištenja dvorana a kroz financiranje korištenja dvorana sportskim klubovima koji su od posebnog interesa za Međimursku županiju. Taj model primjenjuje se od 1. siječnja 2011. godine.
Izvršenje Županijskog proračuna s danom 28. prosinca 2010. godine:
- Zajednica sportskih udruga i saveza: PLAN - 950.000, IZVRŠENJE - 910.000 (87%)
- Sportsko društvo Međimurje: PLAN - 50.000, IZVRŠENJE - 42.000 (84%)
- Vrhunski sport: PLAN - 100.000, IZVRŠENJE - 65.412 (65%)
- Sportske škole mladih: PLAN - 200.000, IZVRŠENJE - 164.355 (82%)
- Olimpijski ciklus: PLAN - 150.000, IZVRŠENJE - 110.000 (73%)
- Sufinanciranje sportskih aktivnosti u dvoranama: PLAN - 100.000, IZVRŠENJE - 0 kn.« (Josip Freiler)

Ipak nije po Zakonu

Zakon o sportu, točnije članak 48. i posebno 76. izričito govore tko može raspolagati financijskim sredstvima za sport i dijeliti ih. Tumačenje je dato od strane krovne sportske organizacije u Hrvatskoj, HOO-a. Istim smo se tumačenjem služili prilikom spomenutog dopisa, kod nas to i dalje nije slučaj i u pravu smo kada tvrdimo da se Zakon ne poštuje i ne primjenjuje.
Rješenje je međutim moguće na način da Županija sredstva kojima posebno raspolaže doznači na račun Zajednice sportova, a tamo ih prema odluci Županije podijele krajnjim korisnicima. Tumačenje HOO-a po tom pitanju je vrlo jasno, baš kao i Zakon o sportu (NN 71/06) koji kaže koje se sve aktivnosti, poslovi i djelatnosti smatraju javnim potrebama u sportu, a sredstva osiguravaju iz proračuna jedinica lokalne samouprave, koja ih doznačuje na račun sportske zajednice!
- Smatramo štetnim i nezakonitim odbijanje primjene navedenih odredbi Zakona o sportu u Međimurskoj županiji te podržavamo nastojanja Zajednice sportova Međimurja za primjenu Zakona o sportu. Smatramo također nužnim, od strane za to ovlaštenih državnih organa i upravnih tijela, da se nadležni orgrani Međimurske županije pozovu na nužnost poštivanja zakonskih normi u poslovanju, u ovom slučaju Zakona o sportu, stoji na kraju dopisa HOO-a koji imaju i u Županiji, koji je potpisao glavni tajnik Josip Čop. (jf)

Izvor: 2906