Sport 03.12.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:20.

NK PRELOG: Otkriveni korijeni iz 1913. godine!

Nedavno su predstavnici NK Mladost iz Preloga, predsjednik Josip Zvonarek, tajnik Željko Sokač i Krešimir Glavina u Lendavi pronašli dokaze koji nepobitno upućuju na organizirano igranje nogometa u Prelogu još početkom dvadesetog stoljeća. Posredstvom Đanina Kutnjaka, predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Pomurje iz Lendave, inače rođenog Priločanca, predstavnici Mladosti došli su u kontakt s poznatim lendavskim novinarom Francom Horvatom Meštrovićem. Horvat je autor nekolicine knjiga o povijesti sporta u Lendavi i Pomurju, knjiga o nogometu, kuglanju, košarci, judu, rukometu. Posebno je ponosan na knjigu o povijesti nogometa u Lendavi. Lendavski je klub prije desetak godina proslavio stotu godinu kluba.
Prvi pisani trag o organiziranom igranju nogometa u Lendavi seže u 1903. godinu. Istražujući povijest lendavskog nogometa Horvat je pronašao i podatke o nogometu u Prelogu. U povijesnim novinskim zapisima u listovima Alsolendava (Donjolendavski vjesnik) i Murakez (tadašnje Međimurje, hrvatski list na mađarskom jeziku) pronađeni su podaci o organiziranom igranju nogometa u Prelogu još daleke 1913. godine. Te su godine nogometaši iz Preloga odigrali dvije utakmice s ekipom iz Lendave, a lendavske novine ekipu iz Preloga najavljuju kao prvake Međimurja. Sedmog rujna te godine odigran je, kako piše, i prvenstveni susret Preloga i Čakovca u Prelogu, a rezultat je bio 1:1.
Ovi podaci potvrda su da Nogometni klub Mladost iz Preloga sljedeće godine slavi 100. rođendan. Za proslavu tog jubileja planira se izdavanje prigodne fotomonografije kluba, a naravno najveći poklon bila bi obnova Sportskog Parka Mladosti. U izdavanju fotomografije volontere i ljubitelje nogometa iz Mladosti čeka izuzetno veliki posao na skupljanju informacija o stotinu godina rada kluba.
Ovih dana, nakon mjeseci priprema, konačno se krenulo s radovima u Parku Mladosti. U klubu se nadaju da će u suradnji s Gradom Prelogom, nositeljem aktivnosti na obnovi, stadion biti završen do početka sljedeće natjecateljske sezone 2013./14. Stogodišnjak sa stotinu aktivnih članova, od pionira do veterana to i zaslužuje.

Zlatko Premuš

Izvor: 3006