Sport 07.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

NOGOMETNA ŠKOLA: Katalenić vs. Posavec

DRAGO KATALENIĆ: JA SAM U NOGOMETU DULJE NEGO POSAVEC IMA GODINA!

Biti ili ne biti član Skupštine Nogometne škole Međimurje - Čakovec, točnije tko jest i nije skupštinar, pitanje je koje se nametnulo na nedavnoj sjednici tog tijela. Tridesetak minuta krčio se put radu Skupštine, a je li se i raskrčio, prisutnim pojedincima ostalo je nejasno. Prva dvojba o kojoj su roditelji djece polaznika Nogometne škole progovorili bila je upravo verifikacija Skupštine.
Smatrali su da su neki od njih izabrani u to tijelo, ali u uvodu nisu pročitani kao članovi. Predsjednik Nogometne škole Dragutin Katalenić pojasnio je da je po jedan roditelj iz svake od selekcija imenovan članom Skupštine, što je ponovio i u razgovoru za list Međimurje:
- Imamo jedanaest selekcija i po jedan roditelj u Skupštini predstavlja svaku od njih. Od 39 članova, izvanrednoj se skupštini odazvalo njih 34, a dnevni red usvojen je s 22 glasa.
Katalenić je prisutnima elaborirao rad NŠ-a i financijsko poslovanje. Podsjetimo, osnivači NŠ-a Međimurje - Čakovec su Grad Čakovec i Međimurska županija, koji su preuzeli i obavezu sufinanciranja rada. Predsjednik nam o tome kaže:
- S radom smo počeli 1. kolovoza 2009. Mi smo Gradu i Županiji dali Program rada s financijskim planom koji su i prihvatili. Grad Čakovec dosad je uplatio dotaciju od 30 tisuća kuna, a Županija ni lipe. Imamo 230 djece čiji roditelji plaćaju članarinu kroz koju je naplaćeno 148 tisuća kuna. Još 53 tisuće kuna za članarine nije uplaćeno, no situacija je teška, pa će roditelji uplatiti kad budu mogli. Škola zapošljava 16 ljudi, i to 7 trenera koji su profesionalci, 6 trenera honoraraca, ekonoma, liječnika i fizioterapeuta. Nama za plaće s doprinosima mjesečno treba 80 tisuća kuna i dosad smo isplatili cijelu plaću s doprinosima za kolovoz, plaću bez doprinosa za rujan i listopad te polovicu za studeni - ističe Katalenić.
Poklonjena ili plaćena oprema?
Na konstataciju da se među roditeljima čuo glas predbacivanja kako je djeci predana oprema za koju iz NŠ-a ističu da je besplatna, “a roditelji plaćaju članarinu”, naš sugovornik kaže kako se iz financijskih pokazatelja vidi pravo stanje stvari.
- Vrijednost opreme je 178 tisuća kuna. Povezao sam se s Dinamom i njihovom školom nogometa, koja je najbolja u ovom dijelu Europe, zahvaljujući osobnim poznanstvima. Tako nam je Zdravko Mamić donirao 250 torbi i 250 trenirki. Imali smo 100 trenirki i još smo 150 dokupili. Osobno sam nabavio 110 lopti za Školu, a iz Hrvatskog nogometnog saveza u kojem radim osigurao sam dotaciju od 40 tisuća kuna. Svakome je jasno da od gradskih 30 tisuća kuna i članarina nije moguće isplatiti plaće, opremiti djecu, financirati utakmice, u čemu najveći obol daju roditelji koji djecu voze, kupuju im sokove i na tome im treba zahvaliti - kaže Katalenić.
Nogometna škola je na korištenje, putem natječaja, uzela dvije prostorije koje su opremili namještajem i kompjutorima koji sadrže računalni program za praćenje djece-igrača i njihov sportski razvoj.
- Dejan Panić donirao je program, a inače nam Dinamo nudi svoj program vrijedan 25 tisuća kuna na poklon. Bez toga se u suvremenoj NŠ ne može raditi - ističe naš sugovornik.
Posavec: Ili
promijenite način
rada, ili...
Zamjenik župana Matija Posavec također je, u ime osnivača, prisustvovao skupštini na kojoj je rekao da je u radu Nogometne škole potreban zaokret jer mnogo toga ne funkcionira na prikladan način.
- Ukoliko ne dođe do promjena, Županija će novac namijenjen NŠ-u preusmjeriti na druge aktivnosti - rekao je Posavec kojeg smo pitali da za list Međimurje precizira na kakve je promjene mislio kad se obraćao Skupštini.
- Škola je zamišljena kao projekt transparentnijeg i kvalitetnijeg rada s djecom koja žele trenirati nogomet. S obzirom da su roditelji zadnjih tjedana nezadovoljni radom struktura NŠ-a, bilo nam je u interesu vidjeti o čemu se radi. Želim da sve bude čisto, transparentno i da probleme rješavamo na zadovoljstvo svih. Ako je rješenje u određenim promjenama unutar Nogometne škole, one će se i dogoditi - kaže Posavec ne precizirajući na koje promjene misli.
On je na sjednici Skupštine također istaknuo da će umjesto Ive Vurušića, kao predstavnika Međimurske županije u Izvršnom odboru ŠN-a, ubuduće biti druga osoba. Katalenić je branio stav da je Vurušić dao veliki obol u radu ustanove i da se IO-u može povećati broj članova kako bi se stvorio prostor da u njemu ostanu oni koji su pokazali volju da pomognu. Tako je sastav IO-a proširen s 11 na 13 članova i u njemu su sada: Dejan Panić, Predrag Šarić, Zvonko Bratuša, Igor Camplin, Nataša Mihalec, Dušan Podgorelec, Dragutin Katalenić, Ante Uroda, Anto Dragić, Veselin Biševac, Ivo Vurušić, Ivan Kolarić i Juraj Kolenić.
Posavec nam je to objasnio sljedećim:
- Gospodin Vurušić zaposlenik je Županije, veliki prijatelj sporta i nema sumnje da je svojim doprinosom pomogao kvalitetnijem radu NŠ-a. Međutim, ako Županija imenuje svog predstavnika, onda o tome ne odlučuju pojedinci na ulici, nego župan ili njegovi zamjenici. Odlučeno je o promjenama u IO-u upravo zato da se više ne događaju sramotni sastanci poput skupštine neki dan. Nisam za miješanje politike u sport, pa sam kao člana Izvršnog odbora predložio stručnu osobu i cijenjenog sportskog djelatnika Dušan Podgorelca. Ne protivim se da Ivo Vurušić ostane član IO-a, ali sad to više nije kao predstavnik Županije.
Nakon izglasavanja novog sastava IO-a, postavilo se pitanje kvoruma za koji Katalenić kaže da je nedvojbeno postojao.
Katalenić najavio ostavku
Osnivači Nogometne škole Međimurje - Čakovec, Grad i Županija, trebali bi jasnije pružiti podršku radu ustanove i napraviti vidljive pomake u njezinu sufinanciranju. Stav je to D. Katalenića koji je najavio svoj odlazak u slučaju da do takvog iskoraka ne dođe.
- Ja sam principijelan čovjek i stojim iza svoje riječi. Ako se politika Županije prema Školi ne promijeni, ja ću Skupštini 31. siječnja 2010. predati svoju ostavku. Žao mi je, ali ne zbog funkcije predsjednika Nogometne škole, već zbog toga što izostaje razumijevanje - kaže Katalenić za list Međimurje.
Posavec o toj najavi nema izravno, nego posredno mišljenje koje je podijelio s nama:
- Ne opterećujem se ovom najavom. Nek svatko radi svoj posao i sve će biti u redu. Dokle god Županija financira i ima odgovornost u bilo kojoj instituciji i dokle god ću predstavljati Županiju, radit će se pošteno, odgovorno i transparentno ili se neće raditi nikako. Novac županijskog proračuna je novac svih građana Međimurja i prema njemu se tako moramo i odnositi.

Aleksandra Ličanin

Zašto Županija nije uplatila dotaciju?
Matija Posavec: Nogometna škola osnovana je u trenutku nezgodnom za županijski proračun koji smo morali smanjiti. U 2010. predviđamo financijski doprinos na tri načina. Prvi je kroz posebnu stavku za sportske škole u visini 250 tisuća kuna, drugi kroz Zajednicu sportova i saveza Međimurske županije, a treći je sponzorstvo jedne tvrtke koja u Županiji ostvaruje značajnu dobit. To nije mali novac. Ako ga osiguramo, želimo i veću ulogu u kontroli njegova trošenja. (al)

Neprimjeren trening “na trati”
Na sjednici Skupštine dat je opis stvaranja i rada Nogometne škole, o čemu je govorio voditelj Želimir Orehovec. Kadeti su prvoplasirani u sjevernom dijelu Hrvatske i među pet najboljih u zemlji, no sa zavidnim rezultatima jednih, uz bok stoje podbačaji drugih selekcija. Orehovec je rekao da je dio problema u lošem terenu igrališta, što je za list Međimurje potvrdio Dragutin Katalenić:
- Predložio sam da osnujemo fond za izgradnju igrališta s umjetnom travom jer na ovoj našoj trati treninzi nisu primjereni. No, mi smo tu bespomoćni i možemo se jedino svađati s Ekomom koji upravlja sportskim terenima. (al)

Koliko novca u 2010. godini?
Proračun Nogometne škole Međimurje - Čakovec za 2010. godinu iznosi 1,560.000 kuna. Od Grada Čakovca i njegove zajednice sportskih udruga predviđena je dotacija u visini 400 tisuća kuna, isto koliko i od Međimurske županije i njezine zajednice. Kroz članarine NŠ-a predviđa ostvariti 400 tisuća kuna prihoda, zatim 200 tisuća od sponzora te po 100 tisuća od HNS-a i marketinških aktivnosti. U rashodima dominiraju plaće s 960 tisuća kuna, prijevoz i prehrana s 200, stipendije sa 100, oprema sa 120 tisuća, plaćanje dvorane 80, a hladni pogon Škole 100 tisuća kuna. (al)

Katalenić vs. Posavec
Dragutin Katalenić: Rekao sam Matiji Posavcu da sam u nogometu dulje nego što on ima godina. To je činjenica. On je mlad i vrlo ambiciozan, međutim, rekao bih da, nogometnim rječnikom rečeno, često ode u ofsajd. Ako se želi baviti politikom, morao bi biti pažljiviji i voditi brigu o tome kako se prema problemima postavlja.
Matija Posavec: Takva konverzacija je stvar opće kulture Dragutina Katalenića koji je svojom izjavom dao do znanja što misli o Međimurskoj županiji kao instituciji koju sam predstavljao na Skupštini. (al)

Izvor: 2854