Sport 02.03.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Ogorčenje nakon sastanka sa županom Perhočem

Održana je 22. sjednica Izvršnog odbora Zajednice sportova Međimurja na kojoj je vođena rasprava o nizu u ovom momentu aktualnosti sporta u Međimurju.
Najprije o onom “lakšem” dijelu sjednice. Nakon što je zbog poznate situacije s plinom u zgradi Scheier odgođena svečanost proglašenja najboljih sportaša 2010. godine te dodjela županijskih sportskih priznanja “Franjo Punčec”, prema novoj odluci svečanost će se održati u četvrtak 3. ožujka u 18 sati, u prostorima Doma sindikata Čakovec. S tim u vezi nakon glasovanja proglašeni su laureati za 2010. godinu, imena istih objavit će se na svečanosti proglašenja.
Odlučeno je također da se krajem ožujka održi redovita Skupština Zajednice na kojoj će se donijeti svi potrebni dokumenti za djelovanje u ovoj, te završni račun za proteklu godinu. Najviše pažnje, ali i određenog opravdanog ogorčenja i revolta prisutnih članova IO-a izazvalo je izvješće predsjednika i glavnog tajnika Zajednice nakon sastanka koji su imali s međimurskim županom Ivicom Perhočem glede pitanja i problematike međimurskog sporta, kojem su kasnije prisustvovali i predstavnici NK Međimurja, RK Međimurja, KK Međimurja, GK Marijan Zadravec Macan i Škole nogometa Međimurje-Čakovec, a kojem nisu prisustvovali iz OK Centrometala. Osnovno i opravdano pitanje članova IO-a bilo je zašto sastanku nisu prisustvovali predstavnici strukovnih saveza čiji su spomenuti klubovi članovi, također i dali je to bio sastanak samo spomenutih predstavnika, obzirom da u Međimurju pod ingerencijom Zajednice sportova ima još kvalaitetnih prvo i drugoligaša, također kvalitetnih sportaša iz olimpijskog ciklusa.
Spomenuti sastanak bavio se kriterijima za raspodjelu sredstava za kvalitetni sport pri Zajednici sporova koji su prema riječima učesnika sastanka loši i treba ih mijenjati, a kritiziran je i rad Zajednice za što spomenuti klubovi nemaju mandate svojih strukovnih Saveza, već to trebaju pokrenuti ako nisu zadovoljni upravo preko tih istih strukovnih Saveza. A kriteriji za raspodjelu sredstava za kvalitetni sport usvojeni su 2009. godine na Skupštini Zajednice sportova gdje nije bilo onda primjedbi iz “baze” koju čine upravo oni koji ih sada kritiziraju. Zbog toga je zaključeno ako treba u kriterijima nešto mijenjati da se poštuje procedura i nema razloga da ako predložene izmjene budu kvalitetne i korisne, da se ne unesu u kriterije ili da se čak izglasaju novi i bolji kriteriji. Članovi IO-a jednoglasno su stali iza predsjednika Zajednice i podržali njegove prijedloge i stavove na spomenutom sastanku, napominjujući da će se i dalje držati svih svojih odluka, opravdano kritizirajući postupke koji im se pokušavaju nametnuti diktatom, mimo Statuta i pozitivnih propisa Zakona o sportu po kojem Zajednica radi. Zato je opravdano traženje da idućem sastanku u županiji zakazanom za 7. ožujka prisustvuju i predstavnici strukovnih Saveza toliko već puta spominjanih klubova, također i dopredsjednici Zajednice sportova, jer bez njihovog prisustva ne mogu se donositi paušalne odluke i prijedlozi.
Naš je prijedlog da bi se u ovakvoj situaciji trebao organizirati “okrugli stol” s temom o problematici međimurskog sporta na kojem bi trebali prisustvovati predstavnici strukovnih saveza svih sportskih grana da se tamo pokušaju iznaći odgovarajuća rješenja u sadašnjoj teškoj situaciji u kojoj je međimurski i ne samo međimurski sport.
Odgovorni pak u Zajednici nisu željeli komentirati što je dobro, neargumentirane i uvredljive poruke i optužbe na njihov račun od strane pojedinaca koji na takvo nešto imaju najmanje pravo, jer nisu naučeni na takav način komuniciranja. Posebno s razloga što bi u sadašnjoj teškoj “sportskoj situaciji” trebalo više jedinstva i zajedništva. Koje očito nedostaje, a šire ga pojedinci koji u svom “radu” ne mogu bez intriga, vrijeđanja i stavljanja sebe u prvi plan, ne razmišljajući koliko takvim ponašanjem štete prvenstveno svojim klubovima i sportu kojeg predstavljaju.
Josip Freiler

Izvor: 2914