Sport 08.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Prijelazni rok stolnotenisača

U ponedjeljak 27. lipnja u Hrvatskom stolnoteniskom savezu zaključen je rok za registraciju klubova i igrača za sezonu 2011/2012. Osim registracija do sada registriranih te mladih igrača i igračica, koji još nisu bili registrirani, kancelarija Saveza primila je i zahtjeve za registraciju onih koji su se pred početak nove sezone odlučili za promjenu klubova. Interesantnih igračkih promjena, kojima ćemo se ovdje pozabaviti, bilo je i u našim klubovima. Najviše u Stolnoteniskom klubu Šenkovec u kojemu je zabilježeno više odlazaka i dolazaka, koji su umnogome promijenili “krvnu sliku” najuspješnijega međimurskog kluba.
Sigurno je najglasnije odjeknuo odlazak najboljega igrača Matije Barića u prvoligaški, po novom superligaški klub, IGEA Željezničar iz Varaždina, zbog kojega je u klubu i donijeta odluka o odustajanju od nastupa muške ekipe u 1. Hrvatskoj ligi istok, kako se 2. liga naziva nakon nedavno održane redovne godišnje Skupštine Hrvatskoga stolnoteniskog saveza. U isti klub otišao je i najbolji klupski mlađi kadet Benjamin Podkrajac, ali samo da bi u novoj sezoni pojačao ekipu varaždinskoga kluba u toj kategoriji, a na dvojnu će registraciju, kao senior, i dalje ostati član Šenkovca.
Put Varaždina, ali u tamošnji ženski klub Super lige, zaputila se ponajbolja igračica Šenkovca Anja Novak, čije su ambicije i dalje igrati u najvišem hrvatskom rangu, jer to u Šenkovcu, nakon ispadanja, u novoj sezoni više ne može. Pitanje je, međutim, dali se tom prijelazu neće ispriječiti odšteta, koju bi Varaždinci trebali po Pravilniku o registraciji platiti Anjinom matičnom klubu.
Klub za novu sezonu nije obnovio registraciju Zagrepčanke Andreje Galić, ali je u svoje redove iz IGEA Željezničara doveo dvije mlade i perspektivne igračice, juniorku Miju Stipan i mlađu kadetkinju Niku Jakopović, kojima će bar donekle pokušati nadoknaditi gubitak dviju najboljih igračica. A pogotovo će ojačati ekipe mlađih kategorija, u kojima će i u idućoj sezoni nastupati mlada Osječanka Petra Petrinšak.
Pristupnicu za Hodošan potpisala je iskusna Irena Purkat, dosadašnja igračica zagrebačkoga Marathona, ali je upitna dvojna registracija za klub Paule Markati, u prošloj sezoni najbolje igračice i 2. Hrvatske lige istok, što će odgovorni iz kluba morati riješiti s doktorom Tinom Časlom vlasnikom istoimenoga kluba iz Zagreba, za koji je Paula registrirana u juniorskoj kategoriji i koji joj je u Registru matični klub. Hodošančani su svoje redove pokušali pojačati i Kajom Popović iz MSTC Čakovca, koji više nema ekipu u ligi, ali se pokušaj izjalovio pa će Kaja zajedno sa svojim suigračicama iz prošle sezone ovu odmarati.
Osim navedenih prijelaza zabilježena je i promjena kluba mladih igrača Filipa i Karla Lajtmana te Brune Siladija, koji su iz MSTC Čakovca prešli u Mihovljan, za koji su već na pojedinačnim natjecanjima nastupali gotovo cijelu prošlu sezonu. Na dvojnu će registraciju za IGEA Željezničar i u novoj sezoni u juniorskoj kategoriji igrati Bruno Damjan, a u seniorskoj će i nadalje skupljati pobjede za MSTC Čakovec. A dobro po Mihovljančane završila je namjera varaždinskoga Ronald Ređep - Starra da svoju ekipu za novu sezonu pojača najboljim mihovljanskim igračem Ninom Bujanom, koji je odlučio ostati u Mihovljanu. Varaždincima se izjalovilo i dovođenje Karla Posavca i Denisa Tremskog, koji su MSTC Čakovcu zaboravili u propisanom roku najaviti prijelaz pa su ostali na registracijskoj listi i za novu sezonu.
Na taj način Varaždinci će i nadalje na raspolaganju imati 3 Međimurca, koji su ih i doveli u 1. HL istok - Denisa Petričevića, Borisa Preksavca i Sinišu Ajdarpašića.
Za ostale igrače i igračice ovi klubovi, kao i Kos-Kotoriba i Putjane, podnijeli su zahtjeve za produženje registracija i Komisija za registracije HSTS-a će ih sigurno potvrditi. Iz dostupnih izvora doznali smo i za promjene klubova naših igračica, koje igraju za klubove van Međimurske županije. Čakovčanka Sunčica Vugrinec u prošloj sezoni igračica Bjelovara prešla je u zagrebački TIS iz kojega pak je Mihovljančanka Sara Mikac otišla u zagrebački STK Dr Časl.
Iz iznijetoga se može zaključiti da će ovaj prijelazni rok, što se seniorske kategorije tiče, najviše oslabiti ekipe STK Šenkovca. Izvjesnih problema sa sastavom svoje ženske ekipe, ne ishodi li registraciju Paule Markati, mogao bi imati Hodošan, a muškoj ekipi MSTC Čakovca i ženskoj Mihovljana problem bi mogli biti odlasci na studij van Čakovca Igora Tkalca odn. Nives Golub.
Franjo Flac

Izvor: 2932