Sport 21.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

RUKOMET: Dobro je što se Borković vratio

Nakon dužeg vremena u čakovečkom su premijer ligašu održali konferenciju za tisak. S novinarima su porazgovarali predsjednik Željko Kavran i novi-stari trener Josip Borković. Kavran se kratko osvrnuo na prvi dio sezone, a zatim i na očekivanja u drugom dijelu sezone koji počinje 6. veljače:
- Osvajanjem 3. mjesta više smo nego zadovoljni iako smo mogli čak i više. Da je bilo više motiva s 15. i 16. plasiranim momčadima Moslavinom i Splitom, gdje smo nepotrebno poraženi, da je bilo realnije suđenje na pojedinim susretima te da nismo ponovo muku mučili s ozljedama, bili bi još zadovoljniji. U drugom dijelu prvenstva nastavit ćemo istim tempom, i dalje je plan biti među vodećim sastavima lige, da u novoj sezoni izborimo igranje u Europi, a nismo zaboravili ni domaći kup. Dobro je da se na trenersku klupu vratio Borković, svi nesporazumi su iza nas, također da su svi igrači ostali na okupu, da srećom više nemamo ozlijeđenih, da smo za polusezonu iskusniji. Siguran sam da nam neće nedostajati motiva, također da ćemo u Čakovcu i dalje imati podršku s tribina. Što se tiče logistike, i tu se snalazimo na razne načine da omogućimo svim ekipama koliko-toliko dobre uvjete za rad.
► ZAŠTO SU NOGOMETAŠI PRIVILEGIRANI?!
Posebno se Kavran osvrnuo na odnos odgovornih prema rukometu, posebno detaljno na onaj prema mladima:
- Tu smo uvelike zakinuti. Za šest selekcija mladih u kojima radi njih 150 u protekloj smo godini utrošili 600.000 kuna (sve je dokumentirao, op.a.). Juniori igraju u 3. ligi, kadeti u 2. a mlađi kadeti u 1. državnoj ligi gdje su bez poraza prvi, tu su i mladi rođeni 1996. i 1998. godine te Škola rukometa. Svi imaju stručne trenere s odgovarajućim licencama, profesorima tjelesne kulture. Rezultati su još evidentniji kada se zna u kakvim teškim uvjetima rade. Nedostaje dvoranskog prostora, skupo plaćamo postojeći, osim dvorane policijske uprave za što im posebno zahvaljujemo. Za razliku od nogometa koji ima bolje uvjete i besplatne prostore, mi imamo besplatno tek 7,5 sati za trening tjedno, za prvu momčad, ostalo plaćamo, plaćamo i kancelariju u dvorani 1.500 kuna mjesečno, plaćamo i odigravanje utakmica... Trenere mladih plaćamo 2.000 kuna mjesečno, ukinut ćemo unatoč problema plaćanje članarine. Sve to spominjem jer od nadležnih ne primamo gotovo nikakvu naknadu, pa to treba hitno promijeniti. Sa svim podacima upoznat ćemo ovih dana one koji vode i kreiraju sportsku politiku jer nas nitko ne pita kako sve to uspijevamo. Sada ćemo međutim mi postaviti određena pitanja glede financiranja mladih, spominjem uzgred da imamo i dva mlada reprezentativca (Herman, Barić), ako treba uključiti i nadležne institucije da provjere neke odluke, posebno one od prošle godine oko dodjele sredstava iz Sportskog društva “Međimurje”. ‘Nova vlast’ nam je obećala u ovoj godini isplatiti razliku sredstava koje su umjesto nas, odbojkaša i košarkaša dobili nogometaši, na tome je ostalo, čak što više počela je dodjela sredstava iz Zajednice sportova, ali opet samo nogometu! Neće to moći više tako, završio je Kavran i na kraju izrazio negodovanje oko proglašenja najboljih sportaša i momčadi Grada Čakovca, te predložio odgovornima sačiniti pod hitno kategorizaciju sportova radi lakše i objektivnije podjele ionako malih i nedostatnih sredstava s kojima međimurski i čakovečki sport svih ovih godina raspolaže.
Josip FREILER

Imamo visoke ambicije

Na trenersku klupu čakovečkog premijer ligaša vratio se nakon kratkog izbivanja mladi Josip Borković. Riječ je o stručnjaku koji je tek počeo s radom nakon blistave igračke karijere, pred kojim su sada tek oni pravi trenerski izazovi. Iako je nekim medijima uskratio odgovore na određena pitanja, posebno ona zbog kojih je podnio ostavku, nas nije odbio. Kao razlog povratka na trenersku klupu i razloge zbog kojih je podnio ostavku nije želio širiti temu:
- Uspio sam se s predsjednikom Željkom Kavranom dogovoriti i riješiti sve nejasnoće zbog kojih je došlo do nesporazuma i ostavke. To znači da će se ubuduće poštivati moja oko zaštite digniteta igrača i struke, također što je važno i imidža kluba. To prilikom moje ostavke nije bio slučaj, ne želim širiti tu temu, sve je to sada iza nas, nakon dogovora s predsjednikom više nema ostavke, jedino me mogu smijeniti. Nadam se da će mi ubuduće u prvom planu biti samo rukomet.
Željeli smo čuti od Borkovića nešto oko stanja u momčadi i onome što se planira u drugom dijelu prvenstva:
- Našao sam po povratku sređenu situaciju na klupi i među igračima, ništa neočekivanoga se nije dogodilo, zadržali smo visoko 3. mjesto na tablici, isto želimo zadržati do kraja prvenstva što nam garantira ponovo igranje u Europi, a imamo i visoke ambicije u kupu. Što se tiče igračkog kadra imat će “slatkih briga”. Svi su ostali na okupu, svi su i dalje vrlo ambiciozni, riječ je o mladom i kvalitetnom igračkom kadru u kojem imam puno povjerenja. Važno je također da se Pažin riješio neugodne ozljede, da će nastavak spremno dočekati Mesarić, najvjerojatnije i Vidaković, vraća se među igrače nakon ozljede i kratke trenerske karijere Davor Varga. Nadam se s pravom i podršci gledatelja, te dobroj logistici da igrači budu zadovoljni i da u nastavak prvenstva gdje nam je raspored vrlo zahtjevan uđemo bez ‘repova’, spremni odgovoriti svim izazovima, završio je u optimističnom tonu naš sugovornik. (j.f.)

Izvor: 2856