Sport 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

RUKOMET: O novom sustavu natjecanja

Održana je “telefonska” sjednica Izvršnog odbora Međimurskog rukometnog saveza - izdvajamo najvažnije zaključke s kojima nas je upoznao predsjednik Miljenko Topličanec. Zajednici sportova Međimurja predloženo je da nositelj kvalitete rukometa (seniori i mladi) u novoj sezoni bude novi prvoligaš, Ženski rukometni klub Zrinski Čakovec. Svim klubovima ide još jedna obavijest da se uključe u javnu raspravu o novom sustavu natjecanja i svoje prijedloge dostave u Međimurski rukometni savez ili direktno Hrvatskom rukometnom savezu. Javna rasprava traje do 22. kolovoza, nakon čega će se na UO-u i Skupštini HRS-a donijeti konačno rješenje, a sustav će biti u funkciji godinu dana nakon donošenja.

Članovi IO-a još su jednom biranim riječima govorili o uspješnoj organizaciji dijela Svjetskog prvenstva juniorki čiji se dio (Skupina D: Rusija, Rumunjska, Brazil, Kina, Slovenija, Tunis, kasnije i utakmice za poredak od 17. do 24. mjesta) od 28. lipnja do 9. srpnja održao u Čakovcu. Upućene su zahvale na velikom zalaganju da organizacija što bolje uspije velikom broju volontera, sportskih i rukometnih djelatnika, odgovornima u Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu... S obzirom da su organizatori dobili i niz pohvala najodgovornijih iz IHF-a i HRS-a, sigurni smo da su Čakovec i Međimurje sada postali još poznatiji  u Europi i svijetu.

Josip Freiler

 

Nove prvoligašice, rukometašice ŽRK-a Zrinski Čakovec, s pripremama za novu prvenstvenu sezonu počele su u ponedjeljak, 4. kolovoza na terenima Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Trener Željko Golik ništa ne prepušta slučaju, ima već na početku priprema detaljan plan rada. Trenirat će se vrlo intenzivno, uglavnom svaki dan, u planu je odigravanje niza kontrolnih pripremnih susreta. Prvi u nizu dogovorenih je na turniru u Virovitici 13. kolovoza, slijedi 16. kolovoza u Velikoj Nedjelji susret sa slovenskim prvoligašicama iz Kopra, iza toga u Zelini 20. kolovoza s tamošnjim istoimenim prvoligašicama, 23. kolovoza u Čakovcu gostuju također slovenske prvoligašice Branik iz Maribora, 27. kolovoza u Čakovcu je uzvrat sa Zelinom, a 30. kolovoza u Mariboru s Branikom. Za kraj, pred početak prvenstva, 3. rujna u Čakovcu gostuje Dugo Selo, a 6. rujna Čakovčanke nastupaju na turniru u Velenju ili Dugom Selu - odlučit će se naknadno koji je prioritet.

Prvenstvena sezona počinje 13. rujna, plenum klubova 1. lige je 14. kolovoza u Zagrebu, nakon njega će se znati detaljan raspored prvenstva. Trener Golik u novoj prvenstvenoj sezoni računa na standardni sastav iz 2. HRL-sjever u kojoj su Čakovčanke dvostruke prvakinje, najavljuju se, međutim, i određena igračka osvježenja, o imenima nije želio detaljno govoriti, a moguća su i osvježenja u upravi kluba. O tome više idući put, mogla bi to biti ugodna iznenađenja.

Očekuje se da će se već prvi dan priprema ekipi priključiti kadetske reprezentativke Zadravec i S. Posavec koje su u dresu reprezentacije na SP-u u Makedoniji osvojile 9. mjesto. Naša je kadetska reprezentacija došla do 1/8 finala u kojoj je poražena od Rumunjske 28:22 (Zadravec 6, Posavec 1), a u borbi za 9. mjesto pobijeđene su Mađarska 27:23 (Zadravec 2, S. Posavec 2) i Argentina 34:29 (Zadravec 7, S. Posavec 3).

 

Zahvala HRS-a 

organizatorima SP-a juniorki

Iz Hrvatskog rukometnog saveza na adrese gradova organizatora netom završenog Svjetskog prvenstva juniorki otišao je sljedeći dopis:

“Hrvatski rukometni savez zahvaljuje svim sudionicima, sucima, delegatima i dužnosnicima Međunarodne rukometne federacije (IHF) na sjajnoj suradnji tijekom Svjetskog juniorskog prvenstva za rukometašice.

Veliko je zadovoljstvo moći surađivati na ovako velikom događaju i na ovako visokom nivou s IHF-om, posebice uzimajući u obzir dugogodišnje iskustvo IHF-a u organizaciji velikih sportskih događaja što je, pak, od velikog značaja za naš Savez te je još jedan dodatan poticaj kako bi i mi bili i postali još bolji.

Nadamo se kako smo zadovoljili sva očekivanja vezana uz organizaciju Svjetskog juniorskog prvenstva za rukometašice te da ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Sigurni smo i kako je zajednička organizacija Svjetskog juniorskog prvenstva dodatno pridonijela razvoju rukometa, posebice onog ženskog, na hrvatskom tlu, ali i šire te kako je pridonijela još boljoj suradnji IHF-a i Hrvatskog rukometnog saveza u dugoročnom pogledu. Hrvatski rukometni savez se još jednom zahvaljuje na ukazanom povjerenju i pomoći.

Ujedno, zahvaljujemo se i gradovima domaćinima, Koprivnici, Dugom Selu, Zagrebu i Čakovcu, kao i Koprivničko-križevačkoj županiji, Zagrebačkoj županiji i Međimurskoj županiji bez čije financijske i ljudske pomoći ovo Svjetsko juniorsko prvenstvo ne bi bilo moguće te se nadamo kako ćemo i u buduće surađivati na organizaciji velikih sportskih događanja.” Dopis smo prenijeli u cijelosti.

Izvor: 3093