Sport 27.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

RUKOMET: Za "Međimurje" govori Dražen Špoljarić

Samo požrtvovnošću, napornim i kvalitetnim radom rukomet ima budućnost

Rukometaši čakovečkog “Međimurja” završili su svoj nastup u 1. ligi na 12. mjestu (26 5 3 18 691:795 12 /-1). Ako se nešto u zadnji čas ne promijeni, u novoj će prvenstvenoj sezoni igrati u 2. ligi sjever. U drugom dijelu nisu uspjeli nadoknaditi veliki bodovni zaostatak iz prvog dijela prvenstva. I dalje su se, unatoč promjeni kompletne uprave, suočavali s velikim igračkim, stručnim i posebno financijskim problemima. Kratko smo o svemu porazgovarali s novim, mladim i ambicioznim predsjednikom kluba Draženom Špoljarićem koji se s nekolicinom entuzijasta iz nove uprave hrabro uhvatio u koštac s nagomilanim problemima. Prvo nešto o protekloj sezoni, razlozi neuspjeha, je li ipak moglo bolje?
- Klub smo preuzeli u nezavidnoj situaciji - prvi dio sezone završen je na 12. mjestu, na kraju prvenstva ostao je isti plasman, nedovoljno za opstanak u 1. ligi, a čak nam je zbog određenih dugovanja oduzet bod. U sezoni je za klub nastupilo čak 34 igrača, što seniora što kadeta, svi odreda domaći dečki. Najveći problem bio je neredovito treniranje - s obzirom da se radilo o studentima, đacima i zaposlenicima, i bilo je teško uvesti kontinuitet treninga, bez kojeg su izostali i rezultati. Osim navedenog, bilo je i određenih neslaganja u samoj ekipi, neslaganja s trenerom, neozbiljnosti koja je zatečena na početku mandata nove uprave. U proljetnoj sezoni ipak je bio vidljiv određen napredak, bilo je i dobrih utakmica na kojima nam je nedostajalo sportske sreće za bolje rezultate, a ni raspored nam nije išao na ruku. Sve je to dovelo do ispadanja iz lige i gorkog okusa u ustima kada se zna da je moglo biti bolje. Tu je i problem gledatelja - u 13 „domaćih“ utakmica, naše je utakmice pohodilo tek 1.700 gledatelja, 130 po utakmici, što je u jednu ruku odraz slabih rezultata, ali i općenito teške situacije u kojoj ljudi zbog osobnih problema ne pridaju veću važnost ovom tradicionalnom čakovečkom i međimurskom sportu.
Do 10. lipnja moramo HRS-u dostaviti prijavu ekipa za novu natjecateljsku sezonu. S obzirom na neke kuloarske priče oko reorganizacije 1. lige, o odustajanju nekih klubova još nije jasno u kojem ćemo rangu nastupati. Sve će se, međutim, do navedenog datuma znati. U međuvremenu razgovaramo s igračima koji žele trenirati i dalje igrati u klubu, razgovaramo i s jednim renomiranim trenerom, tako da aktivnosti i dalje postoje. Uz 1. ekipu, natjecali smo se unatoč znanim problemima i s kadetskom ekipom u 2. ligi sjever u kojoj smo osvojili 2. mjesto. Čestitam Nedelišću na naslovu prvaka, s mlađim kadetima u 1. HMKRL-sjever u kojoj je osvojeno 7. mjesto - tu su i generacije 2000./01. i 2002./03. godišta. U svim ekipama treba više animacije oko novih mladih igrača, talenata ima, treba im osigurati bolje uvjete za rad i pomoći trenerima u radu.

SUDBINA NAM OVISI O FINANCIJAMA

• Nešto oko financija i planova za budućnost?
- Prilikom primopredaje dokumentacije od bivše uprave i evidentiranja iste u poslovne knjige, utvrđene su enormne dubioze u poslovanju iz ranijih razdoblja te veći broj vjerovnika koji čekaju na naplatu svojih potraživanja, a s kojima razgovaramo kako to što bezbolnije riješiti. Pridodamo li tome tešku gospodarsku situaciju u Gradu i Županiji u kojima je gotovo nemoguće pronaći sponzore te „odličan“ naslijeđeni image kluba, lako se da zaključiti da je klub slavne tradicije na koljenima. Uz navedene mlađe generacije koje vole rukomet i uz koje bi budućnost trebala biti mirna i slatka, trošimo previše energije na pokušaj sanacije. Kako sam već rekao ranije, nakon izvida daljnjih mogućnosti i razvoja situacije u HRS-u (prijave ekipe za natjecanje), to će odlučiti o daljnjoj sudbini kluba, o čemu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost.
Mnogo je toga u zraku, jedno je jasno - samo požrtvovnošću i napornim radom, treniranjem i odricanjem, uz kvalitetan stručni rad, rukomet u Čakovcu i Međimurju ima budućnost. Pravi je primjer za to ŽRK Zrinski Čakovec kojem čestitam na ostvarenim rezultatima i plasmanu u 1. ligu, čestitam i Prelogu na ulasku u 1. ligu. Koristim na kraju priliku zahvaliti igračima koji vole klub i rukomet, roditeljima bez kojih nije bilo moguće djelovati, sponzorima i donatorima koji su nam pomogli, trenerima i službenim osobama kluba te svim rukometnim zaljubljenicima koji svojim entuzijazmom pomažu i nadam se boljim danima u budućnosti. Ovim putem apeliram na gradsko i županijsko vodstvo, na sportske, prvenstveno rukometne forume, da iznađu snage i pomognu, ne samo rukometu, već sportu općenito jer mjestima na kojima se mladi okupljaju u zdravom okruženju ta pomoć sada treba više nego ikada prije.
Josip Freiler
Snimio Z. Premuš

IZ KLUBA RUKOMETA NA PIJESKU BHC “ČAKOVEC”

Izgradnjom pješčanih terena na gradskim bazenima Čakovec je 2011. godine postao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, a iza Zagreba jedini grad s takvom vrstom terena na kopnenom dijelu Hrvatske. Odmah iza toga nekoliko rukometnih entuzijasta prišlo je osnivanju kluba rukometa na pijesku, koji je osnovan u ljeto 2011. godine pod imenom Klub rukometa na pijesku BHC „Čakovec“, izabrana je uprava na čelu s predsjednikom Danijelom Žoharom, a klub je priznat i od Hrvatskog rukometnog saveza i prihvaćen u sustav prvenstva Hrvatske. Već tada mu je povjerena organizacija turnira na kojem je sudjelovalo 19 ekipa (14 muških i 3 ženske) i koji je odlično organiziran. Stjecanjem povjerenja od strane EBT ORGANIZACIJE Čakovec i njegov klub kao organizator uvršten je u kalendar European beach handball tour, pa je tako 2012. godine organiziran (8.-10. lipnja) novi turnir, ovaj put međunarodnog značaja s 24 ekipa sudionica (18 muških od toga 2 čakovečke i 6 ženskih-jedna čakovečka), a sve to potvrđuje da se u klubu ozbiljno i odgovorno radi, da svakim danom ima sve više mladih zainteresiranih biti članom kluba.
U klubu i ove godine nastavljaju s aktivnostima. Od 13.-16. lipnja na terenima kluba održat će se tradicionalni 3. po redu međunarodni turnir - EUROPEAN BEACH TOUR „ČAKOVEC OPEN 2013.“. U klubu žele zainteresirati i privući što više mladih željnih da ljeto provedu zdravo i veselo te da svi zajedno uživaju u druženju i radosti svega što sport, u ovom slučaju rukomet na pijesku donosi. U klubu očekuju i adekvatnu pomoć sportskih i privrednih subjekata da organizacija turnira što bolje uspije i nadaju se iskreno da ona neće izostati.
Josip Freiler

Izvor: 3031