Sport 17.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ŠAH: Bergovec pobjednik Goričana

U petak, 12. veljače Šahovski klub “Goričan” iz Goričana organizirao je Šahovski kup općine Goričan 2010’ kojem je prisustvovalo 32 igrača. Igrali su amateri, branitelji i umirovljenici. Budući da je organizacija kup natjecanja zahtijevala znatnije napore oformljen je posebni organizacijski odbor kojeg su činili Ivan Marđetko, Ivica Mihoci i Josip Vadlja, pa su tako kupljena tri digitalna šahovska sata najnovije generacije i sedam šahovskih garnitura.
Glavni sudac natjecanja županijski sudac Ivica Mihoci formirao je pravila natjecanja na način da je svim sudionicima bez obzira na rejting ili titulu pružena jednaka šansa u eliminacijskom sustavu, pa je tako primijenjen horizontalni paralelni niz parovanja gdje su redni brojevi igrača određeni ždrijebom. Pri suđenju primjenjivana su pravila FIDE za brzopotezni šah uz tempo igre od 10 minuta po igraču za cijelu partiju. Svaki par je odigrao ukupno dvije partije, a u slučaju neriješenog rezultata uvedeno je novo pravilo iz svjetskog šahovskog kupa prema kojemu se odigrava treća tzv. ‘Armageddon’ partija u kojoj bijeli ima na raspolaganju šest minuta za partiju i mora pobijediti, dok crni ima na raspolaganju pet minuta i za prolaz u sljedeće kolo dovoljan mu je samo remi. ‘Armageddon’ partija naišla je na opće odobravanje sudionika te je primijenjena čak u šest slučajeva, što sve svjedoči kako ŠK “Goričan” prati najnovije trendove svjetske šahovske scene.
Posebni gost natjecanja bio je Klub 54. pješačke samostalne bojne Goričan čijem je predstavniku Dragutinu Gojseku predsjednik kluba Josip Vadlja uručio šahovske garniture kao podstrek i gestu zahvale za redovito prisustvovanje na šahovskim događanjima u Goričanu.
Predsjednik Josip Vadlja također je izvijestio sve prisutne kako je klub ostvario kontakt s mađarskim prvoligaškim šahovskim klubom iz Nagykanisze. Njihov kapetan ekipe međunarodni majstor doktor Andras Flumbort pozvao je delegaciju kluba u službeni posjet, napomenuvši pritom kako dosad nikad nisu imali kontakt s nekim šahovskim klubom iz Hrvatske pa će upravo ŠK “Goričan” biti prvi koji će posjetiti vodeći šahovski klub u Mađarskoj.
Nakon iscrpljujuće borbe u pet kola u finalu kupa Renato Bergovec eliminirao je veterana Pavla Lovrenčaka rezultatom 2:0, dok je za treće mjesto Božidar Černov bio bolji od Saše Vlaha pobijedivši ga rezultatom 2:0. Najbolji umirovljenik bio je Josip Markač koji je ispao u osmini finala, dok je najbolji branitelj bio Zvonko Hranjec koji je došao do četvrtfinala.
Nakon službenog dijela serviran je bograč koji je pripremio Ivan Marđetko.

Izvor: 2860