Sport 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

ŠAH: Lea Števanec najbolja po učinku

Nakon završetka ovogodišnjega izdanja Treće hrvatske lige centar u prilici smo pobliže analizirati pojedinačni učinak igrača. Šahisti Stridona II. koji su osvojili prvo mjesto u ligi i stekli pravo na doigravanje očekivano dominiraju po ostvarenim rezultatima. Među njima najbolja je šahistica Lea Števanec, koja je u pet nastupa ostvarila isto toliko pobjeda i tako imala 100%-tni učinak. Ova vrsna matematičarka svoju sposbnost izračuna odlično koristi i za zahtjevnu šahovsku igru koja se temelji na nebrojenim varijantama. Uz Leu istaknuli su se Mario Vidović sa 4 boda iz pet partija i Mario Kovačić sa 7 od 9, a u Stridonu ove sezone nitko nije imao učinak manje od 50%. Ukupno su osvojili 38 pojedinačnih bodova. Za Stridon II. još su nastupali i Borivoj Muškinja, Branko Resman, Ivica Mihoci, Emanuel Škvorc, Nikola Husajina, Sandro Balašković, Srećko Heric i Tami Čolić. U Slobodi iz Mihovljana ponovno je najkorisniji igrač bio Radoslav Jerbić sa 7,5 bodova iz 9 partija. Jerbić igra na nižim pločama i već godinama je među igračima koji donose ponajviše bodova svojoj ekipi. Osobito treba pohvaliti mladoga Brunu Makovca sa 5,5 bodova iz 7 partija i Juraja Toplaka sa 6 iz 8, koji su igri Slobode dali dodatnu pobjedničku dimenziju. U ŠD Međimurje najbolji je Miodrag Gakić sa 6,5/9, a u Strahonincu Tihomir Želežnjak sa 5,5/9. Obojica iskusni igrači u najboljim godinama za šah, mogli bi još dugo biti najsigurnije karike u svojim klubovima. U Miklavcu je novo ime Antonio Sermek sa 4,5/8, koji je svoj mladenački talent razvio u ozbiljan šahovski repertoar. U Gornjem Mihaljevcu Alberto Maltar imao je 6/9, bez poraza! U Murskom Središću ponovo dobra sezona za Zlatka Kovačića s učinkom 5,5/9, a u Pretetincu Matije Sršana sa 7/9. Vrlo efikasnu igru Sršana nisu slijedili drugi igrači Pretetinca, pa je plasman ekipe bio prosječan. Mladost iz Varaždinskih Toplica i Varaždin II „miksali“ su svoje ekipe kao rijetko kada, a osobito Varaždin koji je nastupao s rekordnih 16 igrača. Malo tko je uopće sakupio dovoljno partija za ocjenu igre, a u takvom stanju svakako treba tražiti razloge slabog plasmana varaždinskih klubova u ligi.

4. HRVATSKA LIGA
Krištović i
Zadravec
predvodili Goran
U 4. ligi najbolji su po učinku bili igrači prvaka Gorana iz Lopatinca - iskusni Stjepan Zadravec sa 6,5/8 i mladi Robert Krištović sa 4/4, novo pojačanje u klubu. I svi ostali igrači dali su svoj vrijedan doprinos u osvajanju prvog mjesta s vrlo dobrim rezultatima. To su bili Ivan Fodor, Zdravko Forštnarić, Ivan Pintarić, Josip Kerman, Božidar Černov i Miljenko Janušić. U Dinamu Palovec svi igrači imali su natpolovični skor, a ponešto bolji ostvareni postotak od ostalih imali su Dragutin Srnec sa 6,5/8 i Vladimir Sabol sa 2/2. U Gardinovcu se istaknuo novopridošli igrač Jože Gruškovnjak s omjerom 4/6. U Metalcu kao i uvijek dobar je bio Predrag Peharda, ali i Rudolf Buder. Igrači Nikole Zrinskog nisu imali toliko loš pojedinačni učinak, već više ekipni, a najefikasniji je bio Neven Ferenčak. U Gornjem Mihaljevcu briljirao je junior Lovro Kovačić sa 5/6, a u Slobodi II. je također mladi Matija Jančikić kao vodeći igrač ekipe pokazao da je spreman i za nastup u Trećoj ligi. U Nedelišću iznad 50% jedino Dragutin Štrukelj, a u Marofu Ivona Purgar, koja uglavnom - nije nastupala! Kakve će sljedeće sezone uslijediti novosti u ligama biti će zanimljivo vidjeti. Neki spominju ukidanje dvojnih registracija, drugi mogućnost nastupa novih klubova, pa i čitavih reorganizacija liga. Sve novosti saznati ćemo tijekom narednih mjeseci.
Branimir Bunjac

KVALIFIKACIJE ZA 2. LIGU
Prvi meč
u Štrigovi
Počinju kvalifikacije za Drugu hrvatsku ligu u kojima će snage odmjeriti Stridon II i Konaki iz Novog Virja. Odigrat će se dva meča, a prvi će biti u Štrigovi 17. studenog u prostorijama kluba s početkom u 10 sati. Tjedan dana kasnije je uzvrat u Đurđevcu. Tempo igre je standardan. U višu ligu prelazi ekipa koja sakupi više bodova, a u slučaju neriješenog rezultata gledati će se rezultati po pločama počevši od prve. (B. Bunjac)

Izvor: 3055