Sport 03.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Pobijedio Stević, Mario Vidović drugi

ŠAH: MEMORIJAL "VLADIMIR GAKIĆ"

Šahovsko društvo “Međimurje” Čakovec po drugi put je organizirao turnir “Vladimir Gakić” u spomen na svog nekadašnjeg kolegu, šahovskog suca i kapetana ekipe. Turnir je igran u subotu, 28. studenog u prostorijama “Elektre”, bio je brzopoteznog karaktera u 9 kola po švicarskom sustavu, pojedinačni. Glavni sudac bio je dr. Stjepan Ovčar iz Čakovca, a pomoćnik Emil Novak iz Nedelišća, koji je kompjutorski vodio turnir. Odazvalo se 36 šahista i šahistica iz 18 klubova diljem Hrvatske.
Nakon vrlo zanimljivih mečeva pobijedio je posve zasluženo mladi velemajstor Hrvoje Stević iz Đakova s 8 bodova iz devet partija. Drugi je bio majstorski kandidat Mario Vidović iz štrigovskog Stridona sa 7 bodova, treći inter majstor Milan Hrđa iz Vukovara ‘91 sa 6,5, od 4. do 6. mjesta plasirali su se Saša Vidović i Mladen Trbojević iz Stridona te Goran Đurović iz Zagreba sa po 6 bodova, sedmi je bio Marijan Krištović iz Sv. Ivana Zeline s 5,5, koliko su skupili i David Horvat iz Stridona, Karlo Turk iz M. Središća, Ozren Biti iz zagrebačke Mladosti i Branko Rogulj iz Bibinja. Slijede Robert Soldo (Novi Zagreb), Ivan Fodor (Lopatinec), Ivan Vujec (Varaždin), Darko Šardi (M. Središće), Zdravko Forštnarić (Lopatinec), Saša Stanković (G. Mihaljevec), Renato Bergovec (Goričan), Alberto Maltar (Međimurje), Ivan Jerković (Makarska), Mihail Mihajlov (Sloboda/M) itd.
Najbolje plasirani dobili su novčane nagrade, prvo mjesto 1.500 kuna, a šesto 100 (ukupno 3.000 kuna). Pobjedniku Steviću je uručen i prijelazni pehar. Turniru su bili nazočni supruga pokojnog Vladimira Gakića Julijana Gakić, kao i dva sina, Miroslav i Miodrag. Miodrag je bio i učesnik turnira, kao majstorski kandidat osvojio je 30. mjesto s 3 boda. Obitelj Gakić posebno je počastila šahiste malim domjenkom, a domaćin ŠD “Međimurje” Čakovec svim šahistima je poslije turnira osigurao ručak u režiji “Elektre” Čakovec. Za uspješnu organizaciju zaslužni su članovi Upravnog odbora društva, Dražen Berkopić, Vladimir Lovrenčić, Stjepan Ovčar, Krešimir Ivanek i Zvonko Horvatić.
Tim turnirom “Međimurje” je ispunilo svoj program za 2009. godinu. Međutim, šahovskih aktivnosti biti će još, ali u režiji drugih međimurskih klubova.

OPEN TURNIR “TOPUSKO”
Posebne nagrade Tajani i Karlu Turku
U organizaciji ŠK “Petrinja” i Šahovskog saveza sisačko-moslavačke županije, u Toplicama Topusko održan je I. Šahovski Open turnir 2009 (od 20. do 24. studenog). Okupio je ukupno 29 učesnika, igralo se po švicarskom sustavu u 7 kola, 90 minuta + 30 sekundi za svaki potez šahista. Pobijedio je međunarodni majstor Robert Lončar iz Zagreba s 5,5 bodova. Iz naše županije igralo je četiri šahista/kinja. Najbolji uspjeh postigla je mlada kadetkinja Tajana Turk, članica ŠK “Mursko Središće”, koja je osvojila 14. mjesto s 4 boda. Nosilac je titule majstorskog kandidata. Njezin brat Karlo Turk, prvokategornik, također član istog kluba, bio je 18. s 3,5 boda. Njih dvoje dobili su posebne nagrade kao najuspješniji kadeti odnosno juniori. Inače, ukupi nagradni fond iznosio je 15.500 kuna. Iz Međimurja još su igrali Josip Kerman iz Lopatinca i Vesna Turk, majka Tajane i Karla. Oni su se plasirali u donji dio tablice. Vesnu Turk ponovo treba pohvaliti jer redovito prati sa svojom djecom sve turnire u regiji i šire, i na taj način im pomaže u prodoru na sam vrh hrvatskog šaha. (Vladimir Turk)

Izvor: 2849