Sport 08.10.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ŠAH: Miklavec ponovo u igri

Nastavljeno je natjecanje u I. kadetskoj ligi centar. Sloboda iz Mihovljana pobijedila je Sisak s 2,5:1,5, ali je potom doživjela pomalo neočekivani poraz od Zagreba 1,5:2,5. Kadeti Slobode tako su s prvoga skliznuli na 3. mjesto, koje još uvijek vodi u veliki ovogodišnji kadetski finale. Međutim, za očuvanje tog plasmana trebati će se prilično pomučiti jer slijede neugodni mečevi s HAŠK-om, Vrbovcem i Konakima iz Novoga Virja.
Počela je i 2. kadetska liga centar u kojoj su šahisti Gornjeg Mihaljevca opravdali visoka očekivanja. Pobijedili su Stari Graničar s 4:0 i Oroslavje s 3,5:0,5 dok su remizirali s Ericssonom. Trenutno zauzimaju 2. mjesto. Stridon nije nastupio u najjačem sastavu, ali ipak se očekivalo više od jedne pobjede (protiv Varaždina) i dva poraza (Đurđevac, Sv. Ivan Žabno). Trenutno je Stridon na 21. mjestu (od 28 ekipa). Nakon više godina u kadetsku ligu vratila se i nekada slavna ekipa Miklavca, koja je iznjedrila niz šahista i šahovskih zaljubljenika. Nakon početne impresije u meču protiv Oroslavja koji su nezasluženo izgubili s 0:4, uslijedio je oporavak i u meču 3. kola s Hrvatskim braniteljem iz Zagreba Miklavčani su zablistali i postigli pobjedu 4:0. Trenutno se nalaze na 15. mjestu s 3 meč boda. Kadetska natjecanja se nastavljaju već ove subote u Đurđevcu.

3. LIGA: KOLO IZNENAĐENJA

Počeo je jesenski dio natjecanja u 3. šahovskoj ligi centar. Odmah na startu dogodilo se nekoliko velikih iznenađenja, koji će nastavak sezone učiniti vrlo zanimljivim. Veliki podvig učinili su šahisti Pretetinca koji su postigli svoju prvu pobjedu i to protiv vodećeg ŠD Međimurja. Ključne su bile pobjede Matije Sršana protiv Miodraga Gakića na 3. i Dejana Vibovca protiv Vladimira Turka na 3. i 4. ploči. Kiks ŠD Međimurja iskoristilo je Mursko Središće koje je nanijelo teški poraz Slobodi iz Mihovljana i zasjelo na 2. mjesto sa samo bodom zaostatka. Prvu pobjedu postigla je i ekipa Stridona II protiv također favorizirane ekipe Mladosti iz Varaždinskih Toplica. Očito je da kad za Štrigovčane nastupi Lea Števanec onda je to sasvim druga ekipa. ŠK Nikola Zrinski iz Gornjeg Kuršanca dozvolio si je domaći poraz od Gorana iz Lopatinca, pa će se sada i oni morati brinuti za očuvanje opstanka u 3. ligi.
REZULTATI: Pretetinec - Međimurje 3,5,:2,5, Stridon II - Mladost Varaždinske Toplice 4:2, Gornji Mihaljevec - Strahoninec 3:3, Nikola Zrinski - Goran Lopatinec 2,5:3,5, Mursko Središće - Sloboda Mihovljan 5:1. U vodstvu je trenutno ŠD Međimurje s 9 bodova, slijede Mursko Središće i Strahoninec 8, Gornji Mihaljevec i Mladost 7, Sloboda 6, Nikola Zrinski, Stridon II i Pretetinec 4, Goran Lopatinec 3.

4. LIGA: POBJEDA GARDINOVCA

Počela je i 4. šahovska liga centar B. U Gardinovcu je domaćin postigao prvu pobjedu. Sloboda II. nije uspjela zaustaviti jaku ekipa Varaždina II. Čast domaćih spasio je tek Darko Močnik pobjedom protiv Nikole Makaja. Dinamo Palovec odigrao je vrlo dobro u Gornjem Mihaljevcu, ali u borbu za vrh moći se vratiti samo sportskim čudom. Nedelišće je dobilo meč bez borbe protiv Metalca iz Ladanja Donjeg.
REZULTATI: Gardinovec - Marof 3,5:2,5, Sloboda II - Varaždin II 1:5, Gornji Mihaljevec II - Palovec 1:5, Nedelišće - Metalac Ladanje Donje 6:0, Miklavec je bio slobodan, ali je zadržao prvo mjesto sa 9 bodova, koliko ima i drugoplasirani Varaždin II. Nedelišće je treće sa 8, a Dinamo Palovec četvrti sa 7 bodova.
► U 4. ligi već drugu sezonu zaredom svjedočimo krajnjoj neozbiljnosti pojedinih klubova, koji na mečeve dolaze nekompletni ili čak uopće ne dolaze. Iako se takve klubove isključuje iz lige i zabranjuje im se nastup na godinu dana, sve to utječe na regularnost natjecanja. Postavlja se pitanje čemu uopće prijava za natjecanje kada netko ne može odigrati čak ni osam mečeva u jednoj kalendarskoj godini? Postoji li nekakva moralna odgovornost u svemu tome?
Branimir Bunjac

Izvor: 2998