Sport 08.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ŠAH: Prvak Međimurja Marko Makaj

Šahovski savez Međimurske županije u suradnji sa šahovskim klubom iz Gornjeg Mihaljevca, organizirao je u nedjelju Otvoreno prvenstvo Međimurja. Turnir je bio otvorenog karaktera, što su uz međimurske šahiste mogli nastupiti i igrači iz ostalih županija i država. Pravo nastupa imali su svi zainteresirani igrači bez obzira na kategoriju, prebivalište ili dobnu granicu. Glavni sudac prvenstva bio je majstorski kandidat Saša Stanković, državni šahovski sudac iz Štrigove.
Prvenstvu su pristupila 54 šahista, od toga dvije šahistice, četiri juniora i šest kadeta. Šahisti su bili iz čak 21. mjesta ili šahovskih klubova. To su Štrigova, Varaždin, Čakovec, Grubišno Polje, Gornji Kuršanec, Pretetinec, Lopatinec, Mursko Središće, Miklavec, Gornji Mihaljevec, Palovec, Strahoninec, Ladanje Donje, Maruševec, Mihovljan, Macinec, Gardinovec, Nedelišće, Vratišinec i Mala Subotica.
Turnir je otvorio i pozdravio sve igrače i goste načelnik Općine Gornji Mihaljevec Franjo Kovačić i predsjednik Šahovskog saveza Međimurske županije Stjepan Novak iz Murskog Središća..
Poslije 13 odigranih kola, konačni poredak bio je ovaj: pobijedio je FIDE majstor Marko Makaj iz Varaždina, inače član Š.K. “Bilogora 91” Grubišno Polje. On je od mogućnih 13 kola osvojio ukupno 11 bodova. Drugo i treće mjesto podijelili su braća blizanci FM Saša i Mario Vidović sa 10 bodova, obojica članovi štrigovskog Stridona. Četvrti je bio junior Ivan Vujec iz Š.D. Varaždin sa 9 bodova, peto, šesto i sedmo mjesto sa po 8,5 bodova dijele Tihomir Car iz Varaždina, David Horvat iz Stridona i Vladimir Lovrenčić iz čakovečkog Međimurja. Od osmog do trinaestog mjesta poredali su se sa 8 bodova Nikola Makaj, član Gornjeg Kuršanca, Matija Sršan iz Pretetinca, Bruno Bešvir iz Varaždina, Miodrag Gakić iz Međimurja, Alberto Maltar iz Međimurja i Miljenko Kelemen iz Varaždina. Od četrnaestog do osamnaestog mjesta sa po 7,5 bodova našli su se Ratko Novak iz Varaždina, Zdravko Forštanarić iz Lopatinca, Miljenko Božić iz Murskog Središća, Branimir Bunjac iz Miklavca i Darko Sardi iz Murskog Središća. Od devetnaestog do dvadesetpetog mjesta sa po 7 bodova plasirali su se Franjo Kovačić iz Gornjeg Mihaljevca, Ivica Hergotić iz Pretetinca, Neven Ferenčak iz Gornjeg Kuršanca, Josip Kerman iz Lopatinca, Tihomir Jančec iz Palovca, Igor Sermek iz Palovca i kadet Vinko Kovač iz Strahoninca. Od 26. do 29. mjesta sa po 6,5 bodova bili su Predrag Peharda iz Ladanja Donjeg, Jozsef Vucko iz Mihovljana, Tihomir Želežnjak iz Strahoninca i kadet Bruno Makovec iz Mihovljana, itd...
Pehare su primili za prvo mjesto Marko Makaj, zatim Tami Čolić za najbolju šahisticu, Ivan Vujec za najboljeg juniora i Vinko Kovač za najboljeg kadeta.
Vladimir Turk

Izvor: 2932