Sport 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

SPIDVEJ GRAND PRIX: Pavlic četvrti

Pobjednik utrke za Grand Prix Hrvatske u spidveju, održane u subotu 28. srpnja na u Donjem Kraljevcu, sedme ove sezone, je Danac Nicki Pedersen. Drugo mjesto iza Pedersena na postolju zauzeo je Šveđanin Andreas Jonsson, prošlogodišnji pobjednik, dok je treći bio Poljak Tomasz Gollob. No, mora nam biti dopušteno da kao glavnu značaju utrke istaknemo da se uz ovu trojicu u sveodlučujućoj finalnoj utrci dana za mjesto na postolju borio naš Jurica Pavlic, ali je morao prednost priznati trojici velikih. Uvijek pomalo nezahvalno četvrto mjesto izvanredan je upjeh, konačna potvrda pretpostavki da se Jura i u najvažnijom prigodama u stanju potpuno ravnopravno nositi s najboljima. O vrijednosti onoga što je Jura učinio u subotu govori mala raščlamba njegovog rezultata. Jura se tijekom noći tri puta sastajao s kasnijim pobjednikom Pedersenom, i pobijedio ga dva puta. Danac je u leđa Juri gledao već u kvalifikacijskom dijelu utrke, ali važnije, i u polufinalnoj vožnji. I tu je Jura bio na posebnoj kušnji, poveo je da bi utrka bila prekinuta jer je pao Šveđanin Fredrik Lindgren. No, Jura je i u ponovljenoj vožnji bio najbrži, pobijedio je ispred Danca i time osigurao ulazak u finale. Mirnoća i sigurnost koju je time pokazao odlike su šampiona, znače da smijemo vjerovati da će u doglednoj budućnosti i Jura tako završiti i veliko finale nekog od Grand Prixa i uključiti se u najuži krug onih koji love naslov svjetskog prvaka. U ovom se trenutku ipak nije moglo više, o tome govori podsjećanje kraj koga je to Jurica u finalu stajo u finalnoj vožnji – Pedersen je već tri puta bio svjetski prvak, Gollob je to bio predlani, jedino Jonsson još nije bio prvak, ali je bio viceprvak prošle godine i to zahvaljujući i pobjedi u Donjem Kraljevcu.
I po nečemu drugome je utrka bila posebna. Onaj prvi, kvalifikacijski dio kao najbolji je završio Pedersen s 11 bodova, ali su za njim bila čak šestorica vozača sa po 9 bodova, bila je to izjednačenost na samom svjetskom vrhu kakva se rijetko vidi. Uz Juricu u tom društvu su se našli i Amerikanac Greg Hancock, dvostruki i prošlogodišnji svjetski prvak, i Australac Jason Crump, još jedan trostruki svjetski prvak, do subotnje utrke prvi i drugi u trenutnom poretku. Oba su poklekla u polufinalu (i ovo govori o vrijednosti Juričinog rezultata). No Hancock je ipak zadražao vodeću poziciju, dok je s 19 bodova koje je u subotu osvojio Pedersen izbio na drugo mjesto. Čini se da je u određenom naletu, on je u prvenstvu koje je također dosta izjednačeno prvi vozač koji je pobijedio dva puta. I nastavak prvenstva će biti uzbidljiv. Iako nije bio u glavnoj struji događanja mora se spomenuti i drugi hrvatski nastup, Dino Kovačić je kao rezerva u posljednjoj vožnji dana zamijenio Austalca Chrisa Holdera, koji je u svojoj prethodnoj vožnji pao (bio je to jedini ozbiljniji pad večeri) i nije mogao završiti utrku. Dino je morao gledati u leđa rivalima sa svjetskog vrha, ali je ostavio dobar dojam, nije bio puno sporiji.
Jedinstvena promocija Međimurja i Hrvatske
Mnoštvo gledalaca uživalo je u vrhunskom spidveju po lijepoj noći, dobar dio bili su stranci, velike grupe Poljaka, Slovaka, pa i susjeda Mađara koji nemaju neposrednog navijačkog interesa, ali i nekih gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, te naravno tradicionalnih gostiju iz Slovenije, Austrije i Italije. Na parkiralištu smo vidjeli dosta registracija iz drugih dijelova Hrvatske, iz Zagreba i Varaždina, ali i iz Daruvara, pa čak i Dubrovnika – Hrvatski Grand Prix je jedinstvena promocija Međimurja u Hrvatskoj, a Hrvatske u svijetu.
Nakon sportskog uspjeha priredbe nameće se pitanje o daljnim planovima domaćina utrke, Speedway kluba “Unia” iz Donjeg Kraljevca. Mogućnosti su velike – BSI, promotor serije za Grand Prix nudi produženje ugovora za nekoliko godina unaprijed, kaže Zvonko Pavlic, predsjednik kluba (i otac našeg šampion, za one koji to ne znaju).
- Nude nam opciju ugovora za sljedećih deset godina, ali ćemo morati ispregovarati povoljnije uvjete. I Jurici je već ponuđeno wild card mjesto (stalno mjesto u Grand Prioxu, op. nov.) , ali ćemo tu pričekati kraj sezone i još jednu važnu utrku kojoj smo mi domaćini 27. rujna, to je finale kvalifikacija za Grand Prix iduće godine.
Ali ovo nipošto ne znači da je sve drugo u redu. Medijski odjek utrke bit će slabiji nego ona taslužuje u prvom redu zbog nezainteresiranosti naše javne televizije, HRT-a. Na našu dalekovidnicu Pavlic nije ni želio trošiti riječi, ali je rakao:
- Za svaku tonu metala koju smo ugradili u stadion, država je uzela PDV, PDV naplaćuje i od svake prodane ulaznice, ali ništa nije uložila u razvoj ovog sporta. Od naših političkih ljudi samo nas je zamjenik župana Matija Posavec pitao čime nam može pomoći, ostali nitko ništa. Kao da nikome ništa ne znači što se stotinjak ljudi, dobrim dijelom mladih, uključuje u ovu organizaciju. A iz naše sportske asocijacije, Hrvatskog motociklističkog saveza, nije bilo nikoga ovdje, jer je obezglavljen, nema predsjednika.
Dražen Kovač
Snimio Robert Šarić

NAKON UTRKE
Jurica Pavlic: Izvanredno sam zadovoljan
Nakon utrke u krugu obitelji Pavlic kratko slavlje, a onda se Jura već pakirao na put u Poljsku, na ligašku diužnost za svoj klub “Unia” iz Lesznog. Ali dospio nam je komentirati svoj uspjeh, koji stoji uz bok srebrnoj i brončanoj svjetskoj juniorskoj medalji i zlatu na senirskom i juniorskom Europskom prvenstvu:
- Izvanredno sam zadovoljan, Grand Prix je nešto posve drugačije od ostalih natjecanja. Nakon što mi nije sasvim uspio start u finalnoj vožnji protiv ove trojice se nije dalo ništa uraditi. I ovo je jako puno, zahvaljujem svojoj ekipi, koja mi je u ovome pomogla, i svima koji su me bodrili.

Izvor: 2988