Sport 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

Spidvej: Svjetska elita u Donjem Kraljevcu

U subotu 28. kolovoza Speedway klub Unia iz Donjeg Kraljevca bit će domaćin natjecanja za Grand Prix Hrvatske. Publici, ne samo iz Međimurka i Hrvatske već i brojnim ljubiteljima spuidbeja iz inozemstva vrhunac vještine u ovom sportu predstaviti će najbolji vozači svijeta. Subotnja utrka je naime dio serije, osma od njih jedanaest za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo. Donji Kraljeve ovog će vikenda biti središte svijeta spidveja. Značaj i vrijednosti ove činjenice uvažio je i predsjednik republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i prihvatio pokroviteljstvo nad ovim natjecanjem. Zbog obveza neće biti u Donjem Kraljevcu, ali će poslati svog izaslanika. Da ono ima značaj širi od sportskog bila je misao vodilja Organizacijskog odbora utrke, kako je na konferenciji za novinstvo povodom skorašnje priredbe istaknuo zamjenik župana Matija Posvec. Ono je izvanredna prilika za turističku promociju Međimurja i Hrvatske i u tom cilju je za goste uz inozemstva osigurana posebna ponuda suvenira i promotivnih materijala, a za VIP goste je županija odnosno njena Turistička zajednica organizirala poseban izlet Međimurjem. Očekuje se da će brojni gosti iz inozemstva za taj vikend potpuno zauzeti smještajne kapacitete u Međimurju.
Ali sportska važnost je ljubiteljima spidveja ono glavno. Subotnja utrka je ostvarenje želja generacija ljubitelja spidveja u Međimurju, a i drugim dijelova Hrvatske da na svojoj stazi gledaju najbolje. S izuzetkom ozlijeđenog Rusa Emila Sajfudinova u Donjem Kraljevcu će biti svi s liste onih koji se bore za titulu najboljeg ove godine. Startnu listu donosimo prema poretku u svjetskom prvenstvu, zato ističemo i dosad osvojeni broj bodova (zbroj stvarno osvojenih bodova na svakoj od utrka): Tomasz Gollob (Poljska) 107 bodova, Jarosław Hampel (Poljska) 102, Jason Crump (Australija) 90, Rune Holta (Poljska) 76, Kenneth Bjerre (Danska) 75, Chris Holder (Australia) 66, Hans Andersen (Danska) 61, Andreas Jonsson (Švedska) 55, Fredrik Lindgren (Švedska) 54, Greg Hancock (USA) 53, Nicki Pedersen (Danska) 51, Chris Harris (Velika Britanija) 51, Magnus Zetterstroem (Švedska) 46, Tai Woffinden (Velika Britanija) 31. Sajfudinova će zanmijeniti Australac Davey Watt, koji već jednom nastupio i ima 6 bodova. Njima će se kao domaći wild card suprotstaviti Jurica Pavlic, naš najbolji vozač. Podsjetimo, njemu to neće biti debi u elitnoj konkurenciji – on je 2007. godine kao wild card nastupio na utrci za Grand Prix Slovenije i time postao najmlađim sudionikom u povijesti Grand Prixa. Zauzeo je 13. mjesto, s 5 bodova je ostavio vrlo dobar dojam. Rezerve staze bit će Matija Duh iz Slovenije i Jozsef Tabaka iz Mađarske.
Za ovu utrku provedene su i posebne pripreme na stadionu Milenium – dogradnjom tribina na zavojima njegov kapacitet je povećan jna 7 tisuća sjedećih mjesta. Dobar dio ih je, međutim, već rezerviran u pretprodaji – oni koji se spremaju na uzbudljivu sportsku večer u subotu dobro će učiniti ako uzmu u obzir i tu mogućnost – karte se mogu kupiti u lokalu Jabuka u Donjem Kraljevcu ili internetski na stranici www.eventim.hr/portal/en/sport/other_sports/fim_croatian_speedway_grand_prix_2010/72601/. No, u petak i subotu ulaznice će se prodavati samo na stadionu Milemium. Utrka počinje u 19 sati, ali se stadion otvara već u 16 sati, a blagajne u 14 sati. Mnoge će zanimati trening, u petak 27. klolovoza. On počinje u 15 sati, dok se stadion i blagajna otvaraju u 14 sati. Valja pripaziti i na sportsko držanje, na stadion se ne smiju unositi pirotehnička sredstva, zastave na štapovima, staklene boce ili bilo kakvi predmeti koji mogu ugroziti sigurnost na stadionu.(k)

Izvor: 2887