Sport 30.12.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

SPORT U 2010.: Nikada tako teška godina

Kraj kalendarske godine prilika je da se zbroje i rezultati u međimurskom sportu. Koji su prema očekivanjima vrlo dobri i evidentni, postignuti međutim uz mnogo odricanja i mnogo teškoća uglavnom financijske prirode. Dugo pratimo sportska događanja, nikad do sada nije bilo tako teško kao ove godine, čak niti u vrijeme ratnih godina. Sportaši su se, a riječ je o čak 17.500 aktivnih registriranih sportaša na području Međimurja, članova 265 udruga u 14 strukovnih saveza, tu su i brojni rekreativci, naravno i oni bez kojih sport ne bi mogao egzistirati, brojni entuzijasti i amateri te, i to treba reći, sponzori koji su prepoznali svoj interes u sportu i ipak pomagali u granicama svojih mogućnosti. Sportaši pak su se da bi postizali dobre rezultate snalazili na razne načine da “prežive”, zahvaljujući spomenutim entuzijastima iz uprava koji nisu žalili truda, vremena i vlastitih sredstava da im omoguće koliko-toliko normalne uvjete za rad.
NEISPUNJENA OBEĆANJA
Oni pak koji bi im te uvjete trebali osigurati potpuno su zakazali. Mislimo tu prvenstveno na odgovorne za sport u gradovima, općinama i Županiji, na niz državnih firmi koje ostvaruju na našem području velike dobiti... Priznajemo da je situacija teška, ali nikako se ne možemo složiti i vjerovati da je sport taj kojemu se prvo “režu” sredstva, više nego ostalima i da se pri tome još kaže: “Budite sretni da ste dobili i toliko”. U županijskom je proračunu za sport 2010. godine prvotno osiguran iznos od 1.670.000 kuna (manje nego za 2009. godinu), taj je iznos konstantno do kraja godine smanjivan, “zaustavili” su se na iznosu od 850.000 kuna. Ukratko, sport je i dalje, a po svemu sudeći biti će i dalje sportskim rječnikom rečeno “na začelju”, obećanja koja se daju ostaju neispunjena, a rezultati sportaša unatoč svega evidentni. U gradovima i općinama slično, možda nešto bolje, čast izuzecima. A već je sada znano da će 2011., predolimpijska godina, biti za sport još teža.
Kako to izgleda po pojedinim sportskim granama u 2010. godini, ukratko:
■ GIMNASTIKA – Filip Ude i Tijana Tkalčec i dalje su perjanice međimurskog sporta, hrvatske i međimurske gimnastike posebno. 5. mjesto srebrnog olimpijca na SP u vježbi konja s hvataljkama najveći je uspjeh hrvatske gimnastike na SP-ima, a 1. mjesto mlade Čakovčanke na SK-u u preskoku to potvrđuje. Sve to ohrabruje pred spomenutu pred olimpijsku godinu, važno je da se dobro pripreme za kvalifikacije za OI 2012. u Londonu, da ih zaobiđu ozlijede. I tu se vidi dobar i stručan rad s mladima, uvjeti su za taj rad odlični u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON Nedelišće. Šteta da se aktivno s gimnastikom prestao baviti ponajbolji mladi hrvatski gimnastičar Nikola Dudek (možda se predomisli?).
■ NOGOMET – I dalje se radi o međimurskom sportu broj 1, sa 6.500 registriranih nogometaša u 90 klubova. Nažalost od nove sezone više nemamo prvoligaša. Međimurje je u Drugoj ligi u sredini tablice. Ohrabruje međutim dobar rad s mladima Nogometne škole “Međimurje-Čakovec” uz prisutne financijske probleme na pravom je putu da konačno dobijemo mlade iz vlastitih redova. Šteta da nitko ne razmišlja, a kraj je godine da se ne obilježi ili da se već nije obilježila 90. obljetnica djelovanja najstarijeg međimurskog kluba Čakovca koji sada tek “životari” u Četvrtoj ligi. Za očekivati je međutim da novoizabrano vodstvo MNS-a odmah počne u djelo provoditi plan ozdravljenja međimurskog nogometa.
■ RUKOMET – Iako je u Međimurju više sportskih dvorana nego rukometnih klubova, rezultati su evidentni. 4. mjesto rukometaša Međimurja u proteklom prvenstvu, polufinale kupa, dobre igre u Challange cupu u Europi unatoč ispadanja to potvrđuju. Šteta da je loše ispalo u spomenutom polufinalu Kupa, šteta je i da je najzaslužniji za razvoj rukometa posljednjih godina Željko Kavran otišao iz kluba i rukometa (možda se vrati?). Dobro je da se sve bolje radi, posebno s mladima i u ženskom rukometu koji je na tragu povratka “stare slave”. Posebno dobro, s vidljivim rezultatima rade u ŽRK Zrinskom, tu su i rukometašice Čakovca i Preloga.
■ SPIDVEJ – Bilježi i dalje dobre i zapažene rezultate, posebno spominjemo i one organizacijske SK Unije Goričan na najmodernijoj stazi u ovom dijelu Europe Milenium u D. Kraljevcu. Mladi Jurica Pavlic i Dino Kovačić perjanice su ovog atraktivnog sporta, u 2011. će se ponovo na stazi Mileniuma održati nekoliko najvećih svjetskih natjecanja, a očekuje se u toj godini ponovo oživljavanje spidveja u Gradu spidveja – Prelogu.
■ ODBOJKA – Dobar rad s mladima u muškoj i ženskoj odbojci gdje je Centrometal Črečan stabilni i visoko plasirani prvoligaš, a odbojkašice Kaštela iz Pribislavca ponovo na pragu Prve lige. Odlične igre bilježe i odbojkaši Totovca.
■ KOŠARKA – I dalje je vidljiv dobar rad s mladima, šteta da Međimurje nema prvoligaša, uvijek se posustane u kvalifikacijama. Možda u 2011. bude bolje ako ponovo do kvalifikacija dođe.
■ STOLNI TENIS – masovnost prisutna i neupitna, nikako međutim da se ustale prvoligaši u muškoj i ženskoj konkurenciji.
■ TENIS – Čakovec i TK Franjo Punčec i dalje su jedno od najpoznatijih središta u Hrvatskoj i šire, poznati po odličnoj organizaciji niza domaćih i međunarodnih natjecanja i turnira. Dobro se radi s mladima, šteta da je klub tijekom godine ostao bez najboljeg mladog natjecatelja i člana, ponajboljeg mladog hrvatskog i europskog tenisača Marina Šuice što je nenadoknadiv gubitak za hrvatski, međimurski i europski tenis.
■ BORILAČKI SPORTOVI – Karate u Čakovcu i Nedelišću i dalje niže evidentne rezultate u Hrvatskoj i Europi, dobro se stručno radi niz reprezentativaca to potvrđuje. Kada se tako radi rezultati ne izostaju. Dobre rezultate bilježe i u boksu i judu.
■ ATLETIKA – Rezultati u AK-ima Međimurje i Nedelišće i ove su godine evidentni. Baš kao i organizacijske sposobnosti velikog broja atletskih sudaca, trenera i brojnih atletskih amatera-entuzijasta. I tu je niz mladih reprezentativaca. Na razno-raznim natjecanjima rušeni su brojni međimurski rekordi.
■ PLIVANJE – Potvrđuje da je bazični sport, dobri uvjeti i rezultati na gradskim čakovečkim bazenima, ali i na nizu natjecanja van Čakovca govore o talentiranim natjecateljima, uglavnom mladim plivačima i plivačicama u ČPK-u Čakovec, također i PK Međimurju.
■ STRELIČARSTVO – SK Katarina Zrinska Čakovec i dalje je vodeći klub ovog sporta u Hrvatskoj, niz odličnih rezultata mladih streličara najavljuje da će to i dalje biti te da oni iskusniji - Štebih, Štrukelj, Mihinjač i drugi mogu računati na dostojne zamjenike.
■ STRELJAŠTVO – Dobivanje nove vrlo funkcionalne i najsuvremenije streljane ovaj sport bilježi daljnji napredak i najavljuje nove i još bolje rezultate.
■ KUGLANJE – Ove godine nešto slabiji rezultati, posebno oni Željezničara u Prvoj ligi. Za očekivati je međutim da 2011. godina bude prekretnica u pozitivnom smislu.
■ SPORTSKI RIBOLOV – Poslije nogometa s najvećim brojem aktivnih natjecatelja, ali i s nizom dobrih rezultata u Hrvatskoj i šire.
■ BADMINTON – Preko BK Međimurja Čakovec postiže također dobre rezultate u Hrvatskoj i šire, čakovečki je klub jedan od najpoznatijih u Hrvatskoj, posebno se ističe i po organizaciji niza natjecanja.
■ ŠKOLSKI SPORT - Niz odličnih rezultata u Hrvatskoj i domaćem terenu potvrđuje da je Međimurje i dalje rasadnih sportskih talenata u svim sportskim disciplinama.
■ SPORTSKA REKREACIJA – Tu je Međimurje i njegovi rekreativci i rekreativke i dalje u vrhu Hrvatske rekreacije. Niz odličnih rezultata to potvrđuje, naši rekreativci služe za primjer ostalima i spremni su svima dati “recept” kako se radi i treba raditi.
■ ŠAH – Tijekom protekle godine bilježi niz dobrih rezultata, šteta da nemamo prvoligaša. Šahisti Stridona Štrigova najbliži su tom cilju. I s mladima se dobro radi, potvrda su toga Tajana i Karlo Turk.
■ Spominjemo i bicikliste, planinare, tu su veliki uspjesi u Hrvatskoj i Europi u sportskom plesu, ako smo nešto zaboravili izvinjavamo se, sve to međutim samo potvrđuje uvodnu konstataciju da je međimurski sport tijekom 2010. godine postigao dobre rezultate i da je među najboljima u hrvatskom sportu. Uz nadu da će tako biti i u 2011. godini. Samo još da se za taj isti sport iskaže više razumijevanja i potpore odgovornih, rezultati će biti još bolji. Imaju li pak odgovorni sluha za to ostaje otvoreno pitanje i vidjet će se uskoro.
Josip FREILER

Tko je to još dobio novac mimo Zakona?

Dijelili su (ponovo) u Županiji sredstva mimo Zajednice sportova, nastavivši praksu svojih prethodnika, koja ih je po Zakonu jedina dužna dijeliti po kriterijima. O kojem se iznosu radi u Zajednici sportova unatoč traženja nisu dobili (?!). Stoga pitanje Matiji Posavcu, zamjeniku župana zaduženom (i) za sport, na koja odgovor traže svi sportaši: Koliko i kome su data sredstva iz Županije, i zašto se to taji?!

Izvor: 2905