Sport 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

SPORTSKI RIBOLOV: Novom društvu u Kotoribi savez uskratio članstvo!?

Početkom ove godine u Kotoribi je osnovano novo, Sportsko-ribolovno društvo, imena “Vidra - Žužičkin Som”. To je treća ribička udruga u mjestu, a predsjednik joj je Mladen Goričanec, čovjek koji je svojevremeno vodio ŠRD Som i Udrugu Žužička, društva koja trenutno djeluju u mjestu. Zamjenik predsjednika je Đuro Horvat, a tajnik Igor Hižman. Broj članova nam nije poznat, a tu nam je vijest sasvim slučajno nakon osnivačke skupštine priopćio predsjednik Goričanec. Treća srodna udruga u mjestu?
- Nećemo nikome smetati, niti od koga tražiti novac, odnosno općinsku dotaciju, rekao nam je tada predsjednik. Rekao je kako je na redu registracija kod Saveza ŠRD-a Međimurske županije gdje bi bili 37. međimurska ribolovna udruga. Namjerno kažemo gdje bi bili jer to im nije omogućeno. Savez im je poslao negativan odgovor i to temeljem odluke Skupštine Saveza!
Bilo je za očekivati kako se Goričanec i društvo time neće miriti pa su ogorčeni pokrenuli žalbu u kojoj navode kako je njihovo društvo osnovano kao pridruženi član tvrtke P.PU. Goričanec koja je nositelj ribolovnog prava RH. Prema Goričancu, oni preferiraju natjecanje preko lova ribe udicom na plovak te lov šarana.
- Zatražili smo od HŠRS da nas razvrsta u svoj kadetski juniorski kup gdje smo dobili naputak da se za to moramo obratiti županijskom savezu. To smo i učinili i dobili, začuđujuće, negativan odgovor, koji je čudniji znajući da u gradovima Mursko Središće, Prelog i Čakovec ima i do četiri srodnih udruga. Takvom odlukom povrijeđeno nam je ustavno pravo da se bavimo sportom i sportskim natjecanjima pogotovo zato što imamo mlade sportaše, kadete i juniore kojih ekipa u našoj državi nedostaje, rekao je dalje Goričanec. Nabrojao je institucije na koje su uputili žalbe. To su: HŠRS, Ministarstvo znanosti, Sportskom inspektoratu, Ministarstvu poljoprivrede, Uredu za udruge Vlade RH, Uredu pravobraniteljice za djecu i mladež, Uredu predsjednika RH i Uredu župana Međimurske županije.
O navedenom problemu grupe kotoripskih ribiča stav Saveza ŠRD-a MŽ iznio je njegov tajnik Darko Oreški:
- Prema statutu Saveza, Skupština donosi odluku o primanju ili isključivanju u ili iz članstva Saveza. Statut je ovjeren od nadležnih organa RH, tj. usklađen s pozitivnim zakonskim propisima. Navedena udruga je dala molbu za prijem u članstvo i Skupština ovog Saveza je o tome donijela odluku. Od 75 članova Skupštine protiv prijema u članstvo glasalo je 74 zastupnika, a jedan je bio suzdržan, istaknuo je Oreški i dodao kako je Skupština dala obrazloženje da na području mjesta Kotoriba već djeluju dvije udruge koje nakon prevladanih nesuglasica konačno međusobno surađuju. U navedenim udrugama aktivne su natjecateljske sekcije u kojima se mogu zadovoljiti potrebe svih građana u natjecateljskom smislu, pa time nikome nije uskraćena mogućnost natjecanja. U izradi statuta učestvovao je i predsjednik spomenute udruge, ranije kao član jedne druge udruge iz istog mjesta, pa pomalo iznenađuje njegovo reagiranje na donesenu odluku, zaključio je Oreški.
To je tek početak “ribičkog čvora” pa će biti zanimljivo čuti i vidjeti odgovore nadležnih institucija.
Mladen Grubić

Izvor: 3083