Sport 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

ST. TENIS: Ema Toplek druga s reprezentacijom

U Domu sportova u Zagrebu na čak 56 stolova odigrano je 57. izdanje ZAGIPING-a, otvorenoga prvenstva Zagreba za mlađe kategorije igrača i igračica. Preko 900 natjecatelja i 300 ekipa iz Hrvatske i 17 zemalja Europe od petka do nedjelje borilo se za pobjede, a turnir je svečano otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović, jedan od pokrovitelja, što je pokazatelj veličine ovoga dugovječnoga turnira na kojemu su svoje plodne karijere započeli mnogi poznati igrači i igračice. Među stolnoteniskim nadama bili su i mladi stolnotenisači i stolnotenisačice iz međimurskih klubova i iako se baš i ne mogu pohvaliti osvajanjem turnirskih odličja u ovako jakoj konkurenciji, ipak su pokazali da i oni znaju igrati. Jedina od naših predstavnika na pobjedničko postolje penjala se mlađa kadetkinja Šenkovca Ema Toplek, koja je u sastavu reprezentacije Hrvatske, u kojoj su uz nju igrale Dorina Srebrnjak iz Jadranova i Petra Petrinšak iz Osijeka, osvojila drugo mjesto. Njena je ekipa u skupini pobijedila LPS Farul Constantu iz Rumunjske i Hrastnik iz Slovenije, a izgubila od Ligue Ile de Frans iz Pariza i plasirala se u polufinale. U polufinalu naše su igračice eliminirale A reprezentaciju Rusije, ali su zatim u finalu uvjerljivo izgubile od CSM Araoba iz Rumunjske. U ekipnoj konkurenciji natjecali su se još i kadeti (Luka Crnčec, Ivan Mikac) i mlađe kadetkinje Mihovljana (Dora i Marta Cividini). Igrači su završili natjecanje ispadanjem već u prvom kolu kvalifikacija od Umbrije iz Italije, a igračice osvajanjem trećega mjesta u skupini razigravanja gdje su izgubile od A sastava Rusije i kvalifikantica iz Slovenije. Najbrojnija su bila pojedinačna natjecanja u kojima se u završne borbe trebalo probiti kroz trostruke kvalifikacije. Među mlađim kadetima, gdje su naši klubovi imali najviše igrača, najdalje je dogurao Ivan Mikac iz Mihovljana, koji je prošao skupinu prvoga kruga razigravanja i dva kola k. o. sustava i zatim ispao u skupini trećega kruga kvalifikacija. Luka Majerić, Mašan Sredanović i Karlo Jambor iz MSTC-Nostra drugim su mjestima prošli skupine prvoga kruga kvalifikacija i prvo kolo drugoga kruga i ispali u drugom, a njihovi klupski kolege Jura Cilar i Sven Lisjak od natjecanja su se oprostili već u kvalifikacijskim skupinama. Isto je prošao i njihov suigrač iz kluba Davor Kučević u kategoriji najmlađih kadeta, a stepenicu dalje, prolazak skupine i poraz u drugom kolu drugoga kruga, ostvario je Bruno Siladi. Od dva predstavnika među kadetima u skupini prvoga kruga iz igre je ispao Filip Panić iz MSTC-Nostra, a uspješniji je bio Luka Crnčec iz Mihovljana, koji je drugim mjestom prošao skupinu i iz igre ispao u prvom kolu drugoga kruga kvalifikacija. I jedina naša kadetkinja na turniru, Šenkovčanka Anja Toplek uspjela je proći kvalifikacijsku skupinu, ali je zatim u prvom kolu drugoga kruga kvalifikacija ispala od jake predstavnice Njemačke Bohm. Najviše se na turniru u pojedinačnoj konkurenciji očekivalo od mlađe kadetkinje Eme Toplek.
No, loš dan i s druge strane stola njena stara znanica Slovenka Veronik iznevjerile su očekivanja, jer je, nakon prolaska kvalifikacija, od ove za nju nezgodne protivnice Ema ispala već u prvom kolu završnog dijela turnira izborivši tek plasman među 32 najbolje mlađe kadetkinje. Stepenicu niže od turnira su se u istoj kategoriji oprostile i sestre Cividini, igračice Mihovljana. Marta je uspješno prošla skupinu prvoga dijela kvalifikacija i probila se u skupinu razigravanja za ulazak u glavni kostur gdje ju je već čekala Dora, koja je tu izravno uvrštena, ali su obje izgubile i nisu uspjele izboriti plasman među 32 najbolje.
Nažalost rezultati s turnira, zbog poznatoga spora organizatora i Hrvatskog stolnoteniskog saveza oko plaćanja postotka Savezu, ne boduju se za rang listu pa, osim doživljaja velikoga turnira i draži pobjeda za igrače i igračice iz Hrvatske nemaju značaj, koji bi inače imali.
F. Flac

Prvo otvoreno prvenstvo Kotoribe

Ovogodišnje Dane šibe i ribe prigodnim su turnirom u subotu otvorili najmlađi stolnotenisači i stolnotenisačice. Bilo je to 1. otvoreno prvenstvo Kotoribe, a želja je organizatora, Stolnoteniskog kluba Kos-Kotoriba, koji je s 50-godišnjom tradicijom jedan od najstarijih međimurskih klubova, da turnir bude tradicionalan i da se odigrava prigodno uz spomenute općinske svečanosti. S obzirom da je ovo bilo prvo izdanje turnira, na kojemu su se dječaci i djevojčice natjecali u 6 kategorija, zabilježen je vrlo dobar odaziv međimurskih stolnoteniskih nada. A uz dobar stolni tenis moramo pohvaliti i odličnu provedbu turnira, od predsjednika kluba Ivana Špicara pa Dražena Radmanića, Stjepana Vidovića, Marinka Lukše, Igora Munke i onoga pratećega dijela u kojemu su participirali mnogobrojni roditelja malih kotoripskih stolnotenisača, koji su se svi potrudili da ovaj turnir bude na vrhunskom nivou. A oni koji su u subotu bili najbolji biti će upisani kao prvi pobjednici turnira, koji će, nadamo se, dugo trajati i stvarno biti tradicionalan. U konkurenciji limača to je igrač kluba domaćina Stjepan Škoda, limačica Hana Zadravec iz Šenkovca, najmlađih kadeta Marko Lovrek igrač MSTC-Nostra, najmlađih kadetkinja Petra Vugrinec iz Šenkovca, mlađih kadeta Karlo Jambor iz MSTC-Nostra i mlađih kadetkinja Julija Švec iz Hodošana.
Rezultati: Limači (9 igrača) - skupina A: 1. Dominik Radiković (Šen) 2/0, 2. Sebastijan Kanižaj (Kos-K) 1/1, 3. Marko Horvat (Kos-K) 0/2; skupina B: 1. Stjepan Škoda (Kos-K) 2/0, 2. Andrija Hodak (Kos-K) 1/1, 3. Roko Marđetko (Kos-K) 0/2, skupina C: 1. Matija Murk (MSTC-N) 2/0, 2. Domagoj Dežđek (Kos-K) 1/1, 3. David Posavec (Kos-K) 0/2; četvrtfinale: Murk - Hodak 3:0, Dežđek - Kanižaj 3:0, polufinale: Škoda - Murk 3:1, Radiković - Dežđek 3:1, finale: Škoda - Radiković 3:1; za 3. mjesto: Murk - Dežđek 3:0; limačice (4 igračice: 1. Hana Zadravec (Šen) 3/0, 2. Nika Lukša (Kos-K) 2/1, 3. Dajana Horvat (Kos-K) 1/2, 4. Dijana Matotek (Kos-K) 0/3; najmlađi kadeti (10 igrača) - skupina A: 1. Jan Zrna (Šen) 2/0, 2. Davor Kučević (MSTC-N) 1/1, 3. Roberto Dežđek (Kos-K) 0/2; skupina B: 1. Marko Lovrek (MSTC-N) 2/0, 2. Matija Zadravec (Šen) 1/1, 3. Luka Somi (Kos-K) 0/2; skupina C: 1. David Čukulic (Kos-K) 3/0, 2. Filip Smolek (Hod) 2/1, 3. Patrik Radiković (Šen) 1/2, 4. Natan Dajč (MSTC-N) 0/3; četvrtfinale: Zadravec - Čukulic 3:2, Smolek - Kučević 3:0; polufinale: Zrna - Zadravec 3:0, Lovrek - Smolek 3:0; finale: Lovrek - Zrna 3:0; za 3. mjesto: Zadravec - Smolek 3:1; najmlađe kadetkinje (9 igračica) - skupina A: 1. Nikolina Jurčec (Hod) 2/0, 2. Klara Hodak (Kos-K) 1/1, 3. Helena Šardi (MSTC-N) 0/2; skupina B: Franciska Hodak (Kos-K) 2/0, Paula Radmanić (Kos-K) 1/1, 3. Elena Posavec (Kos-K) 0/2; skupina C: 1. Petra Vugrinec (Šen) 2/0, 2. Mura Janušić (MSTC-N) 0/2, 3. Sabina Horvat (Kos-K) 1/1; četvrtfinale: Vugrinec - Radmanić 3:0, K. Hodak - Horvat 3:1; polufinale: Vugrinec - Jurčec 3:1, F. Hodak - K. Hodak 3:0; finale: Vugrinec - F. Hodak 3:0; za 3. mjesto: K. Hodak - Jurčec 3:1; mlađi kadeti (9 igrača) - skupina A: 1. Mašan Sredanović (MSTC-N) 2/0, 2. Martin Cerovec (DK) 1/1, 3. Luka Radiković (MSTC-N) 0/2; skupina B: 1. Karlo Jambor (MSTC-N) 2/0, 2. Leonardo Švec (Hod) 1/1, 3. Sven Lisjak (MSTC-N) 0/2; skupina C: 1. Lovro Majerić (MSTC-N) 2/0, 2. Filip Belovari (DK) 1/1, 3. Marko Šupljika (DK) 0/2; četvrtfinale: Švec - Majerić 3:1, Belovari - Cerovec 3:0; polufinale: Sredanović - Švec 3:0, Jambor - Belovari 3:0; finale: Jambor - Sredanović 3:1; za 3. mjesto: Švec - Belovari 3:2; mlađe kadetkinje (6 igračica) - skupina A: 1. Lora Ujlaki (Kos-K) 2/0, 2. Nikolina Zrna (Hod) 1/1, 3. Anja Kučević (MSTC-N) 0/2; skupina B: 1. Julija Švec (Hod) 2/0, 2. Marija Kolarić (Hod) 1/1, 3. Hana Janušić (MSTC-N) 0/2; polufinale: Ujlaki - Kolarić 3:0, Švec - Zrna 3:0; finale: Švec - Ujlaki 3:0; za 3. mjesto: Zrna - Kolarić 3:0.
Franjo Flac

Izvor: 2874