Sport 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

STOLNI TENIS: Otvoreni turniri

U isto vrijeme u subotu u 2 su se dvorane u Varaždinu odigrala 2 otvorena turnira - u dvorani Sportskog centra TTS 3. VZ Pong i u dvorani 1. Gimnazije 2. Otvoreno prvenstvo Varaždina. Neke su se kategorije igrale na oba turnira pa su igrači i igračice mogli birati na kojem će turniru igrati, a članove naših klubova registrirali smo i na jednom i na drugom turniru. Osvojili su i dosta nagrada, nastavljajući tako tradiciju dosadašnjih izdanja turnira.
• Na 3. VZ pongu, koji je organizirao STK STARR od naših je najbolji bio Marko Lovrek iz MSTC Čakovca, pobjednik u kategoriji mlađih kadeta i kadeta, koji su igrali zajedno. Njegov finalni protivnik bio je Matijašec iz Ljubešćice. Treće mjesto u istoj kategoriji osvojio je Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe, koji je u borbi za broncu savladao Mihovljančana Lovru Vargu. U četvrtfinalu je, porazom od Lovreka, eliminiran Ivanovčan Nino Baša, a kvalifikacijske skupine prošli su još braća Karlo i Mateo Murković, koji zajedno s Bašom treniraju u Mihovljanu. Odličan drugi je u kategoriji najmlađih kadeta bio najmlađi Mihovljančan na turniru Noa Vresk, izgubivši tek u finalu u neizvjesnoj borbi od Milaka iz MGK Drave iz Žabnika. Među registriranim juniorima i seniorima (igrali zajedno) odličan je bio Ivan Lovrek (MSTC Čakovec/Mihovljan), koji se plasirao u polufinale gdje je u lijepoj igri ispao od državnog seniorskog reprezentativca Tomislava Zubčića. Na žalost, u toj je partiji potrošio i snagu i motivaciju pa je u igri za treće mjesto poražen od Goloba iz kluba organizatora. Najviše predstavnika naši su klubovi imali u kategoriji neregistriranih seniora u kojoj je pobijedio Viktor Grantverger iz Zagreba.
Njegov finalni protivnik bio je Ivan Fileš iz čakovečkoga Čak-a, koji je unatoč ravnopravnoj igri finale izgubio s 3:0. Iza finalista, na treće mjesto, plasirao se Mihovljančan Matija Vincetić pobjedom u partiji za brončanu medalju nad Hranjem iz Zagreba. U četvrtfinalu od naših od turnira se, porazom od Vincetića, oprostio njegov klupski kolega Jurica Panić, a osminu finala, nakon prolaska skupina dohvatili su još Josip Đuran iz Goričana, Lucija Fileš iz Čak-a, koja je zbog nedostatka protivnica igrala u muškoj kategoriji te Domagoj Turk, također iz Čak-a. Među veteranima dominirao je pater familias obitelji Grantverger - Mladen, koji je u finalu bio bolji od također Zagrepčanca Rožmana. Plasman u polufinale od prošle godine ponovio je “slobodni strijelac” iz Čakovca Stjepan Šalamon, koji trenira s Čak-ovcima, ali je sada od trećeg Zagrepčanca Perkova izgubio borbu za 3. mjesto, a među najboljih 8 ušli su još Danko Šimon iz ČSTK-a (eliminiran od pobjednika) te Vinko Grgić, koji je u četvrtfinalu ispao od Perkova. Osim medalja za prva 3 mjesta u svakoj kategoriji svi natjecatelji nagrađeni su i poklonima sponzora, a najvrjednijima - adventsko putovanje u Budimpeštu pobjednici u najmasovnijim kategorijama na turniru Mladen i Viktor Grantverger. Interesantno je da organizator nije ubirao prijavninu za nastup na turniru.
• Na 2. otvorenom prvenstvu Varaždina Mihovljančan Matija Barić, priženjen u Čakovec i član varaždinskog Igea Željezničar ponovo je osvojio prvo mjesto u kategoriji seniora, a protivnik u finalu bio mu je Vesenjak iz Ljubešćice. U kategoriji veterana od 40 do 49 godina u kojoj je pobijedio Međeral iz Križevaca, kao i onoj od 60 godina i starijoj u kojoj je najbolji bio Zagrepčanin Horvat, nismo imali predstavnika, ali je zato Dražen Bubek iz Mihovljana s drugim Horvatom iz Zagreba podijelio treće mjesto među veteranima od 50 do 59 godina. Od 2 veteranke, obje iz Mihovljana, ovoga puta Gordana Antončić bila je bolja od Đurđe Zver, a najžešćeg navijača imale su u trećoj iz mihovljanskog “tria fantastikus” Vesni Wrana, koja nije mogla igrati zbog operacije noge, ali je došla navijati.
U kategoriji parova od 40 do 49 godina iznenadili su Križevčani Pečarić i Međeral osvojivši prvo mjesto ispred favoriziranih Barića i Vesenjaka, a Goga Antončić u kombinaciji s juniorom Gredeljem iz Varaždina plasirala se od 5. do 8. mjesta. Među parovima od 50 godina i starijima najbolji su bili Hajdin i Križanec, a Đurđa Zver i Dražen Bubek osvojili su pokale za treće mjesto.
• Što reći o ovom turnirima? Svakako su dobro došli u vrijeme dok se još nije zahuktala sezona, a u Varaždinu i u vrijeme Špancirfesta. Nije, međutim, dobro to što su se turniri igrali istoga dana i u isto vrijeme, a čak su se preklapale i neke kategorije. Vjerujemo da će naši susjedi Varaždinci to izbjeći iduće godine pa kod igrača i igračica neće biti dileme na kojem od turnira nastupati.
F. Flac

PAG / POREČ

Nova sezona je počela i već su odigrana prva 2 turnira iz kalendara Hrvatskog stolnoteniskog saveza, prošlog vikenda u Pagu za kadetske i juniorske, a ovog u Poreču uz mlade i u kategoriji seniora. Nažalost, na njima su Međimurci bili zastupljeni u malom broju pa slobodno možemo reći da su naši klubovi na spomenute turnire poslali tek “delegate”. Razlog - besparica i organizacija turnira u 2 dana, subotom i nedjeljom, i to na udaljenim destinacijama, zbog čega se prijavljuju uglavnom igrači, koji igraju istoga, jednoga, dana da se izbjegne noćenje. Za pohvalu je, što svakako trebamo istači, da su Mihovljančan Noa Vresk i Kotoripčan Stjepan Škoda na turnir u Pag putovali zajedno s, Vreskovim roditeljima, a igrači i igračice Mihovljana i Šenkovca, da bi smanjili troškove, u subotu na turnir u Poreč išli skupa u 1 kombiju, a prije su 2 puna tjedna pod vodstvom trenera Roberta Mikaca i Gorana Balića i zajedno trenirali u dvorani Sportskog doma u Mihovljanu. Za sada, možemo reći, da su time zapuhali neki novi, topli, vjetrovi u međimurskom stolnom tenisu, a dali će ubuduće biti još topliji pokazat će vrijeme.
Na 4. Kupu grada Paga prošle subote i nedjelje od naših su igrali, kako smo već u uvodu spomenuli, Noa Vresk i Stjepan Škoda. Noa je u kategoriji najmlađih kadeta drugim mjestom u kvalifikacijskoj skupini izborio završnicu, gdje je u osmini finala eliminirao Peteka iz zagrebačkog TIS-a, ali je potom u četvrtfinalu naletio na najboljeg, prvog nositelja i kasnijega pobjednika Leona Šanteka iz Ljubešćice, kojem je pružio solidan otpor, ali ga pobijediti nije mogao. U nedjelju je igrao i u kategoriji mlađih kadeta u kojoj je, također drugim mjestom, prošao kvalifikacijsku skupinu. U istoj kategoriji igrao je i Stjepan, koji je u skupini bio prvi. Oba su zatim bila slobodna u prvom kolu razigravanja da bi se igrom ždrijeba u osmini finala sastali međusobno. Iskusniji Kotoripčan bio je bolji i pobjedom se plasirao u četvrtfinale, ali ga je zatim na putu prema polufinalu zaustavio Zabočanin Kramarić. Spomenimo i da je dvojno registriran za Igea Željezničar iz Varaždina i Šenkovec Benjanim Podkrajac bio odličan u kategoriji kadeta plasiravši se na treće mjesto, iako je u polufinalu poražen od slabijeg na rang listi, Pajtaka iz zagrebačkoga TIS-a.
Ove subote i nedjelje, na 1. Turniru HSTS-a - Trofeju Rena Vineka u Poreču Benjamin Podkrajac ponovio je rezultat iz Paga i u nešto težoj konkurenciji. U ratu s odličnom braćom Martinek iz Dugog Sela u četvrtfinalu je bio bolji od Mislava, a u polufinalu izgubio od Luke i ponovo bio treći. Od međimurske posade kombija kvalifikacijske skupine prošli su još Šenkovčani Kristian Lipić, koji je u osmini finala juniora ispao od Petrovića iz Velike Gorice, a u skupini uz Hermana iz Vukovara bio bolji još i od Podkrajca te juniorka Dina Ratejec, također druga u skupini iza svoje donedavne suigračice iz Varaždina Mihaele Brodar, koja je, također u osmini finala, eliminirana od prve nositeljice, državne juniorske reprezentativke, Dorine Srebrnjak iz Pule. Među juniorima natjecao se još Ivan Mikac iz Mihovljana i unatoč dobroj igri bio treći u jakoj skupini iza Arbanasa iz Obrtničke škole Brod i Nagya iz Dugog Sela, a među juniorkama njegove klupske kolegice Dora i Marta Cividini, koje su također, s po 1 pobjedom, osvojile treća mjesta u skupinama. Za kraj smo ostavili najmlađeg našeg predstavnika na turniru, Lia Murakezija iz Šenkovca, koji je igrao u kategoriji mlađih kadeta. Iako neiskusan hrabro se borio sa svojim protivnicima, pobijedio Špehara iz Malinske, uzeo set Dekliću iz umaškog Maestrala i s 3:0 izgubio od četvrtog nositelja Leona Šanteka iz Ljubešćice te osvojio treće mjesto u skupini. Šenkovčane je na turniru u Poreču vodila Anja Novak, a Mihovljančane .
Franjo Flac

Izvor: 3045