Sport 18.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

STOLNI TENIS: Plasmani na rang listama

Već i vrapci na grani pjevaju o masovnosti međimurskoga stolnog tenisa, koji je u odnosu na broj stanovnika na samom vrhu u Hrvatskoj. No, u posljednje vrijeme sve je više rasprava, pa i na međimurskim stolnoteniskim forumima, o razini njegove kvalitete. Jedan od pokazatelja te razine mogu biti i pozicije na rang-listama Hrvatskoga stolnoteniskog saveza. Iako ne i najrealniji, jer većina igrača i igračica iz međimurskih klubova, zbog besparice i drugih problema, nije imala dovoljan broj turnira s čijim bi se rezultatima mogla ravnopravno nositi s onima koji su ih imali.
Osim toga, vidjet ćete u nastavku, najbolje pozicionirani na rang listama su članovi naših klubova mlađih uzrasta, što ipak daje nadu u rast kvalitete. Ali će se ona ipak u globalu potvrditi tek ako se potvrde i u seniorskim kategorijama. Od onih koja je bila na tome tragu na prvom je mjestu svakako bila juniorka Šenkovca Ema Toplek, bivša kadetska reprezentativka, koja, nažalost, završetkom ove sezone napušta domaći klupski stolni tenis i nastavlja igrati u Austriji. Ona je sezonu završila na 7. mjestu juniorske rang liste, a s ekipom Šenkovca i 3. ekipno, dok je vodeća Lea Rakovac iz zagrebačkoga Dra Časla, 2. s europske juniorske rang liste. Većinu od 1.092 boda Ema je skupila na otvorenim turnirima HSTS-a, masters turniru, TOP-u 12 za juniorke i prvenstvu Hrvatske, turnirima s najvišim koeficijentima bodovanja, a da na nekima od njih nije kiksala i da je igrala na svima, zbroj bodova, pa i pozicija na rang-listi mogli su biti i veći. Na listi igračica iz naših klubova još su i Varaždinke u Mihaela Brodar (Hodošan) na 19. i Mia Stipan (Šenkovec) na 20. te članice Mihovljana Dora Cividini na 27. i Marta Cividini na 31. mjestu.
Pri samom vrhu, sa solidnom perspektivom, su i kadeti MSTC Čakovca za koje bismo mogli reći da su, s obzirom na uvjete treniranja, gotovo dali svoj maksimum. Osim što su bili 4. na ekipnom prvenstvu Hrvatske i pojedinačno su dobro rangirani. Najbolji od njih, Ivan Lovrek, sezonu je završio na 9. mjestu rang liste držeći kontinuitet rezultata na gotovo svim turnirima osvajanjem pozicija unutar najboljih 16, a tek je nešto slabiji bio suigrač mu iz kluba Karlo Jambor koji se svrstao na 12. mjesto. Ugodno je, svrstavanjem na 15. poziciju, iznenadio treći član čakovečkoga tria Mašan Sredanović, a na listi su još Bruno Siladi i Karlo Lajtman iz Mihovljana na 59. odn. 62. mjestu te Šenkovčanin Jura Cilar na diobi 83. do 86. mjesta. Uvjerljivo najbolji je Martin Petrović iz Velike Gorice Stanfara.
Kadetsku trojku MSTC-a, na vrlo dobrom 9. mjestu kategorije mlađih kadeta, unatoč malom broju nastupa, prati četvrti igrač Čakovčana Marko Lovrek, koji na neki način zaokružuje jednu solidnu ekipu za budućnost. Listu predvode igrači osječkoga Vodovoda Mario Banek i Dominik Dražić, a od ostalih igrača iz međimurskih klubova, tek s 3 turnira, na 37. je poziciji Filip Lajtman iz Mihovljana, Lovro Balić iz Šenkovca, Davor Kučević iz MSTC Čakovca i David Čukulic iz Kos-Kotoribe, koji su se tek s bodovima s 1 turnira svrstali od 85. do 96. i Martin Bakač iz Šenkovca, s 1 bodom s 1 turnira, od 102. do 115. mjesta.
Uvjerljivo vodeći među najmlađim kadetima je Leon Šantek iz Ljubešćice. Od malih Međimuraca najbolji je na 10. mjestu Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe, koji bi da nije odigrao samo 6 od 14 turnira bio daleko više na rang-listi. Solidni su na 26. mjestu Lio Murakezi iz Šenkovca i na 27. mjestu Noa Vresk iz Mihovljana, također s malim brojem turnira, a raduje da u ovoj kategoriji imamo priličan broj igrača koji su se u ovoj sezoni upisali na rang-listu, a u narednim mogu napredovati. To su Mihovljančani Lovro Varga na 41. mjestu, Niko Vidović na 48., Dominik Toplek na 66., Nino Baša na 82. mjestu i Šenkovčani Matko Mihić na 50., Dominik Radiković 60., Antonio Toplek na 78. i Nino Kostel na podijeli 99. do 109. mjesta.
Sezonu je dobro započeo Kristijan Lipić, član Šenkovca, u juniorskoj kategoriji, ali je drugi dio apstinirao zbog bolesti pa je s rezultatima sa 7 od 17 turnira, završio tek na 26. mjestu rang-liste. Na 4 turnira igrali su Filip Panić iz MSTC Čakovca, Ivan Mikac iz Mihovljana i Marin Korent iz Šenkovca, koji zauzimaju 48., 52., odn. 58. mjesto, a s bodovima s tek 1 turnira 71. je Mašan Sredanović iz MSTC Čakovca. Uvjerljivo prvi je reprezentativac Hrvatske Tomislav Pucar iz GSTK Zagreba, 9. na europskoj rang listi, ispred klupskoga kolege Filipa Zeljka 11. na istoj listi.
Vrlo slabo naša županija stoji na rang-listi kadetkinja na kojoj su vodeće Zabočanka Klara Cakol i Zadranka Mateja Ombla, Šenkovčanka Petra Vugrinec je s rezultatima na tek 2 turnira na 34. mjestu i Kotoripčanka Sabina Horvat s nastupom na Zagipingu 54. A još slabije na rang listi najmlađih kadetkinja na kojoj je vodeća susjeda iz MGK-a Drava iz Žabnika Stela Marčec, a naše Nikolina Valkaj iz Šenkovca te Ema Polanec i Mirna Vibovec iz Mihovljana su na 33., 51. odn. diobi 60. do 70. mjesta. Među mlađim kadetkinjama čak niti nemamo predstavnica, jer i one koje imaju Kos-Kotoriba i Šenkovec nisu nastupale na turnirima, a interes za nastupe na turnirima koji se boduju za rang-liste nisu iskazali niti seniori i seniorke iz međimurskih klubova. Natjecanja u seniorskim kategorijama i inače su specifična zbog slabog interesa i na njima uglavnom igraju igrači i igračice, koji se bore za ulazak u reprezentacije ili najbolji juniori i juniorke, a tome je prilagođen i broj turnira.
Ovdje ne možemo zaobići i naše igrače i igračice koji igraju za klubove iz drugih županija ili Grada Zagreba pa je tako Matija Barić, član Igea Željezničara iz Varaždina, 12. na rang-listi seniora na kojoj je vodeći već spomenuti Filip Zeljko, a interesantno je da je Matija bolje plasiran od reprezentativaca Zubčića, Gaćine i Japeca?! Na rang listi seniorki Čakovčanka, a sada članica Dra Časla iz Zagreba, Sunčica Vugrinec je na 7., a Hodošančanka Paula Markati, njena klupska kolegica, koja se vraća u Hodošan na 8. mjestu. Paula je i 4. na rang-listi juniorki gdje je na 11. mjestu Dina Ratajec, koja se iz Varaždina vraća u matični Šenkovec. Također 11. je na rang listi kadeta Šenkovčanin Benjamin Podkrajac, koji u mlađim kategorijama brani boje Igea Željezničara, koji je usto i na 59. mjestu na listi juniora.
Vidljivo je da imamo dosta igrača i igračica na rang listama, ali, osim onih iz MSTC Čakovca, raštrkanih u različitim klubovima i kategorijama, zbog čega ne možemo računati na više boljih rezultata u ekipnim kategorijama. A u novoj sezoni moglo bi ih biti još i manje, jer pomicanjem godišta većina prelazi u starije, teže kategorije s jačom konkurencijom.
I ono što nije glavna tema ovoga priloga - seniorske ekipe naših klubova. Igračice Hodošana izborile su, najvećom zaslugom vanjskih igračica, plasman u Super ligu, a uglavnom vanjskim igračicama morat će i braniti svoj status. Pozitivno je što se vratila Paula Markati. Također u ekipu Šenkovca u 1. hrvatskoj ligi istok Dina Ratajec, koja će nadomjestiti otišlu Emu Toplek, ali su za novu sezonu upitne još neke igračice. Također se u matični Mihovljan vratila Sara Mikac, čime je, uz daljnje igranje Bojane Kolarić, ekipa znatno ojačana. Imamo i čak 3 ekipe u muškoj 1. HL istok - Mihovljan, MSTC Čakovec i novajlija Šenkovec. O njihovoj snazi u novoj sezoni teško je davati prosudbu, jer nije sigurno u kakvim i koliko spremnim će sastavima igrati.
Iznijeli smo tek 2 moguća elementa za procjenu razine kvalitete međimurskoga stolnog tenisa, o kojoj je, na kraju, ipak teško donijeti neki pametan zaključak.

Franjo Flac

Izvor: 3038