Sport 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

STOLNI TENIS: Podkrajac s broncom iz Krapine / Memorijal N. Vurušića

Nova dvorana Srednjoškolskog centra u Krapini u subotu i nedjelju u svoje je okrilje u subotu i nedjelju primila stolnotenisače na 3. turniru Hrvatskog stolnoteniskog saveza - Memorijalu Ivice Švaljeka. Ovaj je turnir interesantan natjecateljima, jer se njegovi rezultati, uz rezultate na još 3 otvorena turnira HSTS-a, boduju za posebnu rang listu Trofeja Reno Vinek s koje 16 najboljih iz svake kategorije stiče pravo nastupa na Masters turniru. Zato ih se u Krapinu odazvalo ukupno njih 314, gotovo svi najbolji iz svake kategorije. Lijepa vijest za poklonike stolnoga tenisa u Međimurskoj županiji je da je organizaciju Mastersa za ovu sezonu dobio STK Hodošan i on će se u 5 muških i 5 ženskih kategorija 29. i 30. ožujka igrati u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu. Od igrača i igračica iz Međimurja, uključivši i Međimurce koji igraju u klubovima iz drugih županija, na turniru je nastupalo 14 igrača i 4 igračice. Najviše njih, po 5, u kategorijama kadeta i juniora. Među kadetima imamo i najbolji rezultat, jer se Benjamin Podkrajac (Igea - Šenkovec) plasirao u polufinale i opravdao svoje treće mjesto na kadetskoj ranglisti Hrvatske. Nakon prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini on se u osmini finala, pobjedom od 3:0, lako obračunao s Lackovićem iz zagrebačkoga TIS-a, u četvrtfinalu s 3:1 eliminirao Zadranina Miljatovića, a u polufinalu s 3:2 izgubio od najboljega kadeta Hrvatske i svojega klupskoga kolege iz Igea Željezničara Marka Vidačeka. U istoj kategoriji kvalifikacijske skupine prošao je još Marko Lovrek iz MSTC Čakovca, ali je u prvom kolu razigravanja izgubio od petoga s rangliste, Borovnjaka iz GSTK Zagreba, propustivši 3 meč lopte, pa se plasirao od 17. do 26. mjesta od 51, koliko ih je igralo. Skupine, nažalost, nisu prošli njegovi klupski kolege Davor Kučević i Filip Godina te Kotoripčan David Čukulic, kojima za bolje rezultate nedostaje potrebnoga turnirskoga iskustva. Odlično se u kategoriji seniora držao Matija Barić (Igea), koji je kao prvi prošao skupinu, a zatim u osmini finala izbacio Kutinjanina Marina Runjića. U postizanju još boljega rezultata u četvrtfinalu ga je pobjedom od 3:1 spriječio najbolji igrač GSTK Zagreba Filip Zeljko. Plasman u četvrtfinale izborila je i Paula Markati iz Hodošana među seniorkama. Drugim mjestom prošla je veoma tešku kvalifikacijsku skupinu, ali je zatim rezultatom 3:2 u ravnopravnoj borbi izgubila od Klare Cakol iz Dra Časla, u partiji koju je uz više koncentracije mogla i dobiti.
Ugodno iznenađenje priredili su naši mlađi kadeti, jer su od njih 4 svi prošli kvalifikacijske skupine. Najbolji od njih na kraju je bio Stjepan Škoda iz Kos-Kotoribe, koji se, prvim mjestom u skupini i pobjedom u šesnaestini finala nad Deklićem iz umaškoga Maestrala probio do osmine finala, ali je tu izgubio od Karla Franjčeca iz Zaboka. U šesnaestini finala, porazima od Švaganovića iz Svetoga Lovreća i Markotića iz osječkoga Vodovoda, ispali su Lovro Varga i Noa Vresk (oba Mihovljan), a njihov klupski kolega Niko Vidović oprostio se u prvom kolu razigravanja nakon poraza od Žibreta iz petrinjske Mladosti plasiravši se od 33. do 34. mjesta među 65 igrača.
Od 5 naših juniora 3 su prošla skupine i plasirala se u završne borbe. Najbolje od njih prošao je Karlo Jambor iz MSTC Čakovca, koji je u prvom kolu s 3:0 eliminirao Nagya iz Dugoga Sela, ali je u osmini finala poražen od najboljega juniora Hrvatske Vedrana Bakača iz Splita. U prvom kolu razigravanja ispali su igrač Šenkovca Kristian Lipić, koji je izgubio od Štrige iz varaždinskoga STARR-a i Mihovljančan Ivan Mikac, nakon što je poražen od Zadranina Mijatovića, a skupine nisu prošli Ivan Lovrek iz MSTC Čakovca i Benjamin Podkrajac (Igea), koji je mjesto u završnici izgubio kao najslabiji u krugu sa Štrigom i Splićaninom Granićem.
Od juniorki nastupila je samo Marta Cividini iz Mihovljana i turnir završila trećim mjestom u skupini, a isto su u kategoriji mlađih kadetkinja prošle njene mlađe klupske kolegice Ema Polanec i Mirna Vibovec, ali su pokazale vidan napredak, jer je svaka izborila po 1 pobjedu.
Franjo Flac

U pripremi veteranskog prvenstva Međimurja za sezonu 2013./2014., na kojemu se, uz nastup igrača od 33 do 40 godina, igrao i 2. memorijal Nenada Vurušića, dotaklo se i pitanje daljnje sudbine ove kategorije. Pao je i prijedlog da se, zbog velikoga interesa starijih igrača te igrača iz drugih županija, turnir odvoji od veteranskog prvenstva i odigra zasebno. U drugom terminu, kako bi se omogućio nastup i njima, čime bi Memorijal dobio još veći značaj. Za ovakvu soluciju su i u njegovom posljednjem klubu, STK-u Putjane, koje su, zajedno s Međimurskim stolnoteniskim savezom, bile organizator prvenstava Međimurja na kojima su se odigrali prvi i drugi turniri Memorijala. Vjerujemo da samo na tome neće i ostati i da će se ta ideja i realizirati već u idućoj sezoni jer Neno je to svakako i zaslužio. Vezano uz 2. memorijal, dužni smo ispriku njegovoj supruzi Tamari i djeci Franu i Eleni koji su nazočili otvorenju, a pogreškom ih nismo spomenuli u našem prilogu s prvenstva. (F. Flac)

Izvor: 3067