Sport 26.08.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

TENIS: "PUNČEC OPEN"

Teniski klub Franjo Punčec Čakovec osmu godinu za redom organizirao je međunarodni teniski turnir za seniore iz kalendara ITF-a. Na futures turniru koji se boduju za ATP rang listu nastupilo je 77 igrača iz dvanaest država. Ove godine, po prvi put u Čakovcu, održan je i profesionalni turnir u ženskoj konkurenciji koji je istog nagradnog fonda (10.000 USD) i koji se boduje za WTA rang listu. Na turniru su nastupile 62 igračice iz petnaest država.
Nekoliko zvučnih imena bilo je prijavljeno za oba turnira. Roko Karanušić koji je još prošle godine bio 88. igrač na ATP ranglisti igrao je kvalifikacije jer je prekasno prijavio turnir. Lako je prošao kvalifikacije i prvo kolo glavnog turnira da bi se u drugom kolu u susretu protiv prvog nositelja vratio starim navikama i ispao. Ivana Lisjak, najbolja međimurska tenisačica koja u posljednje vrijeme trenira i igra u SAD-u odjavila je turnir neposredno prije početka zbog ozljede. Prvi nositelj muškog turnira bio je Ismar Gorčić, Davis Cup reprezentativac BiH i 555. igrač s ATP rang liste, a ženskog turnira Slovakinja Zuzana Zlochova, rangirana na 473. mjesto WTA rang liste.
Na turniru je odigrano podosta zanimljivih i kvalitetnih susreta, osobito u muškoj konkurenciji. U finale turnira plasirali su se Ismar Gorčić (BiH) pobjedom protiv Tonija Androića (Hrvatska) 64 76 i Kristijan Mesaroš (Hrvatska) protiv Mirze Bašića iz BiH rezultatom 7:5 5:7 6:4. Finalni susret održan je u subotu u odličnom ambijentu i pred prepunim gledalištem. Pobijedio je Kristijan Mesaroš, bolje reći Ismar Gorčić predao je susret zbog povrede kod rezultata 6:1 4:1 za Mesaroša. Šteta, jer su obojica igrača na turniru odigrala niz kvalitetnih susreta i s pravom se očekivao dobar tenis i u završnom susretu. Marin Draganja i Dino Marcan očekivani su pobjednici turnira parova. Prvi nositelji bez većih su problema stigli do finala gdje su pobijedili Krešimira Ritza i Guida Troestera (Njemačka) 6:2 6:4.
Kod igračica plasman u finale turnira ostvarile su mlada, šesnaestogodišnja Slovenka Nastja Kolar pobjedom protiv prve nositeljice turnira Slovakinje Zuzane Zlochove, lako i uvjerljivo 6:1 6:0 i Talijanka Paola Cigui, druga nositeljica protiv Lucije Vrskove iz Slovačke, jednako lako i uvjerljivo 6:1 6:1. U ženskom finalu viđen je kvalitetan tenis. Za nijansu bolja je bila Nastja Kolar i pobijedila 7:5 6:4. Ženski parovi pripali su Slovenkama Nastji Kolar i Poloni Reberšak. Brza i uvjerljiva pobjeda u finalnom susretu protiv Slovakinja Katarine Baranove i Simonke Parajove 6:0 6:1.
Od domaćih igrača nastupio je Karlo Škvorc koji je poražen u prvom kolu kvalifikacija od Austrijanca Propsta 2:6 3:6. Iva Mekovec i Ema Mikulčić nastupile su u glavnom turniru s pozivnicama organizatora. Ema Mikulčić u prvom kolu pobijedila je Slovakinju Katarinu Baranovu 6:0 6:4, da bi u drugom kolu bila poražena od kasnije pobjednice turnira Nastje Kolar sa 0:6 4:6. Iva Mekovec zaustavljena je u prvom kolu od Hrvatice Indire Akiki 4:6 3:6.
U osam dana trajanja turnira ukupno je odigrano 160 susreta, pojedinačnih i u parovima. Supervisor turnira bila je Adelka Činko iz Opatije, sudili su suci iz cijele Hrvatske, među njima i međunarodna sutkinja iz Čakovca Jelena Damjanović. Nagrade finalistima uručili su gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon, Josip Sabolek predsjednik kluba i Darko Babić direktor turnira. Valja istaći već poslovično odličnu organizaciju turnira za koju su svi sudionici i službene osobe imali samo pohvale.
Glavni pokrovitelj turnira bio je Grad Čakovec, što pokazuje da je i sredina prepoznala značaj turnira koji je izvrsna promocija za grad i županiju budući da svake godine ugosti stotinjak sudionika iz čitavog svijeta. No u sportskom, teniskom smislu, najveći značaj ovakvih turnira je u tome što daju priliku mladim igračima, posebice hrvatskim, za osvajanje ATP i WTA bodova i tako olakšavaju prelazak iz juniorskog u profesionalni, seniorski tenis.

Izvor: 2887