Sport 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

U Međimurje dolazi 500 ribolovaca i novinara iz cijelog svijeta

U Prelogu se dnevno živi s najavom 21. svjetskog prvenstva u ribolovu udicom na plovak, koje će se održavati od 7. do 14. rujna. Savez sportskih ribolovnih društava Međimurske županije, Športsko ribolovno društvo Glavatica Prelog i Hrvatski ribolovni savez kao organizatori prepustili su poslove logistike i domaćinstva Gradu Prelogu i njegovoj turističkoj zajednici.

Ovih je dana izrađen suvenir sportske manifestacije koja će Međimurje i Hrvatsku staviti u fokus svjetske javnosti jer ribolov je drugi najmasovniji sport na kugli nakon nogometa. Kristalni suvenir sa sobom će kućama ponijeti svi sudionici prvenstva, novinari i posjetitelji, a kako teku pripreme koje su u domeni Grada Preloga, saznajemo od voditelja TIC-a Ivana Gradečaka.

- Pripremamo program za otvorenje i prvu gala večer koji će se odvijati na Trgu slobode. Bit će i ozbiljne glazbe, i etna, najbolje od Međimurja. Pozvali smo mjesne odbore s područja Grada, općine i gradove da iskoriste priliku i predstave se na štandovima koji će biti postavljeni u svim danima Svjetskog prvenstva. Neka istaknu svoje specifičnosti jer dolazi, dosad potvrđenih, petsto natjecatelja i novinara iz četrdeset zemalja svijeta. Angažirat ćemo i vodiče koji će biti na raspolaganju za vođenje po cijeloj Županiji, pripremit ćemo brošure i karte po kojima će se posjetitelji moći snalaziti u svemu, od restorana do zanimljivosti za razgledanje, kaže Ivan Gradečak. Predsjednik Savez sportskih ribolovnih društava MŽ Zoran Pfeifer za list Međimurje potvrđuje kako su još uvijek u iščekivanju financijske potpore.

Odmotavanje financija i promidžbe

- Čekamo zatvaranje financijske konstrukcije i dogovaramo sponzore. Govorim o financijama namijenjenim isključivo  promociji Međimurja, a za ostale potrebe tehnički imamo osigurana sredstva iz kotizacija. Hrvatski olimpijski odbor sufinancira nam polovicu programa koji smo osmislili za opremanje press centra i sigurnost na vodi. HOO je osigurao 50 tiusća kuna, naš savez isto toliko, pa smo nabavili i čamac za potrebe Svjetskog prvenstva koji će poslije ostati ribočuvarima. Bit će još dobrobiti od ovog prvenstva kod nas, a u tome ulogu ima i županijska Zajednica sportova u kojoj nam je Mario Vukoja od izuzetne pomoći. Njemu možemo puno toga zahvaliti jer se za ovo prvenstvo založio maksimalno moguće, ističe Zoran Pfeifer.

Natjecateljska staza protezat će se od Svete Marije do Donje Dubrave, a skauti koji pregledavaju teren i lovnost već dolaze na ovo područje kako bi procijenili sve njima važne parametre.

- Grad Prelog ima obvezu smjestiti sve natjecatelje na području Međimurja. Suci će biti u preloškom hotelu Panorama, novinari u čakovečkoj Aurori, natjecatelji u svim smještajnim kapacitetima kojima u Županiji raspolažemo. Ministar turizma Darko Lorencin dao nam je usmenu podršku zasad, a još uvijek nastojimo dogovoriti njegov dolazak na otvorenje jer ovo je svjetska sportska manifestacija. Uz stotine ribolovaca, iz svih kuteva svijeta dolaze i novinari koji prate ribolov, pa je i to je samo po sebi referenca za ministrov dolazak u Međimurje, ističe Ivan Gradečak.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3090