Gradovi i općine 13.04.2016. 10:54. Zadnja izmjena: 13.04.2016. 11:04.

Sveti Juraj na Bregu

Bivši načelnici nezadovoljni realizacijom prihoda u prošloj godini

Vijećnici Općine Sveti Juraj na Bregu održali su predzadnji dan mjeseca ožujka 19. po redu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su u prvom planu bile financije, odnosno izvršenje proračuna Općine Sveti Juraj na Bregu za 2015. godinu. Iz podnesenog izvješća vidljivo je da je Općina uprihodila nešto manje od šest milijuna kuna, dok su rashodi bili gotovo šest i pol milijuna što znači da je 2015. godinu zaključila s manjkom prihoda u iznosu od gotovo 520 tisuća kuna. Spomenuti minus nastao je zbog radova na kanalizaciji u Malom Mihaljevcu, a pokrit će se iz sredstava europskih fondova.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović pojašnjava da je manjak posljedica toga što je Općini Sveti Juraj na Bregu ukinut status potpomognutog područja.

"Tom poreznom reformom olakšali su nas za pola milijuna kuna.", istaknuo je Nagrajsalović.

Vijećnica Dragica Vugrinec komentirala je slabu realizaciju proračuna po pitanju dobivanja sredstava i pomoći iz drugih proračuna i drugih subjekata. Od planiranih gotovo tri milijuna i tristo tisuća kuna pomoći iz drugih proračuna, Općina Sveti Juraj na Bregu realizirala je tek nešto više od 45 tisuća kuna, od tekućih pomoći tek 28 od 350 tisuća kuna, dok su kapitalne pomoći predviđene na gotovo tri milijuna kuna najviše zakazale – "izvučeno" je samo 17 tisuća kuna iz državnog proračuna.

"Te stavke su katastrofa što se tiče prihoda.", prigovorila je Vugrinec komentirajući lošu procjenu prilikom sastavljanja proračuna.

Nagrajsalović je pojasnio da je Općina izuzetno uspješna po pitanju dobivanja sredstava što pokazuje projekt izgradnje izgradnje kanalizacije u Brezju, Lopatincu, Vučetincu i Pleškovcu vrijedan oko 40 milijuna kuna, a zahvaljujući ažurnosti i organiziranosti Općina je uspjela u projekt "ugurati" još i dio Zasadbrega i Mali Mihaljevec, što vlastitim sredstvima zasigurno ne bi mogla realizirati.

Na to je reagirao još jedan bivši načelnik, Stjepan Perko, koji je iskazao svoje nezadovoljstvo izvršenjem proračuna i pridružio se kritikama o slabom povlačenju sredstava.

"Moglo se povući i više sredstava. Nemamo ništa osim kanalizacije.", naglasio je Perko te dodao da u Općini postoje i druge stvari o kojima valja voditi računa, a ne samo kanalizacija.