Gradovi i općine 07.10.2016. 11:05. Zadnja izmjena: 07.10.2016. 11:06.

Obljetnica akcije Una 95

Branitelji iz Općine Donji Kraljevec posjetili mjesto pogibije Zvonka Zrne

Branitelji iz Domovinskog rata s područja Općine Donji Kraljevec su u subotu, 17. rujna, obišli spomen mjesto akcije Una 95 kod Hrvatske Dubice. Među onima koji su u toj akciji dali život za slobodu Hrvatske je i Zvonko Zrna, rodom iz Hodošana, pripadnik 2. gardijske brigade, legendarnih Gromova i njezine elitne postrojbe Crne Mambe.

U obranu svoje domovine on je krenuo na samom početku agresije, ostavivši obitelj i prijatelje te kolege nogometaše i vatrogasce. Ratni put proveo je na samoj prvoj crti bojišnice pokazavši veliku hrabrost i ljubav prema svojoj zemlji. Na susretu branitelja i obitelji poginulih u akciji Una 95, uz njenu 21. obljetnicu, položeni su vijenci uz spomenik braniteljima i održana sveta misa.

Osim što su sudjelovali u toj svečanosti, članovi ekpedicije koja je autobusom krenula iz Donjeg Kraljevca posjetili su i spomenik Gordanu Ledereru, poginulom ratnom snimatelju HRT-a te vojarnu u Petrinji, u kojoj se nalazi spomen soba Gromova i kapelica u kojoj se čuvaju uspomene na sve Gromove poginule u Domovinskom ratu. Posjet spomen - mjestu kao pokrovitelj je omogućila Općina Donji Kraljevec.