Gradovi i općine 11.02.2018. 16:50. Zadnja izmjena: 11.02.2018. 16:51.

Radionice

Centar za socijalnu skrb Čakovec: Iskustva udomitelja na jednom mjestu

- Udomiteljska obitelj najbolja je sredina za dijete koje ne može rasti u svojoj pravoj obitelji. Udomiteljstvo je velika odgovornost, ali i izazov. Sva djeca koja dolaze u udomiteljske obitelji imala su loša iskustva koja se ne mogu zanemariti i potrebno je puno vremena, razumijevanja i tolerancije da se takvo dijete oporavi i prilagodi, kazala je socijalna radnica Lidija Vinković, predstojnica podružnice Obiteljski centar koji djeluje kao dio Centra za socijalnu skrb Čakovec. Kako bi udomitelje usmjerili i pomogli im da djecu što bolje razumiju Obiteljski centar kontinuirano provodi program Dobar udomitelj – sretno dijete koji obuhvaća održavanje grupnih radionica i predavanja za udomitelje.

Treći ciklus takvih radionica s grupom od 15- ak udomitelja završen je zadnjim susretom u utorak, 23. siječnja. Održano je osam radionica u trajanju od dva i pol sata, a na rasporedu su se našle različite teme. Razgovaralo se o privrženosti djeteta, o očekivanjima i realnostima, o adaptaciji udomljene djece, komunikaciji udomitelja i djeteta te su sudionici redovito iznosili i vlastita iskustva i probleme s kojima se susreću. - Prvo pitanje koje mnoge udomitelje pitaju je koliko ih plaćaju, napomenula je socijalna radnica Renata Sever, koja je uz psihologa Ratka Čučeka vodila ovaj ciklus radionica. To nije tajna i poznato je da se za udomljeno dijete dobiva od 1800 do 2200 kuna, ovisno o zdravstvenom stanju i dobi djeteta.

- Dok smo se prijavljivali nismo znali koliko je to zahtjevno i koliko treba imati strpljenja. Dijete koje ulazi u obitelj ne biramo sami i lako je udomiti savršeno dijete, no kad vam u obitelj dođe dijete s mnogo problema, zlostavljano i agresivno, dijete koje obitelj može okrenuti naopačke tada je izdržati pravi izazov. Svako je dijete individualno, priča za sebe, treba puno snage i znanja da mu se pomogne. Sav novac koji se dobije u to se dijete ulaže kako bi ono imalo što bolji život i skrb, kazala je jedna od udomiteljica Laura Trstenjak što su ostali svojim pričama potvrdili. Svi sudionici radionica posvjedočili su da im razmjena iskustava s drugim udomiteljima i edukacija sa socijalnim radnicima i psiholozima uvelike pomaže u razumijevanju djece i njihovih potreba te će sve naučeno i dalje primjenjivati u odgoju.