Gradovi i općine 09.03.2018. 09:42. Zadnja izmjena: 09.03.2018. 09:49.

Osnovana radna skupina za problem napuštenih životinja

Cijepljenje i kastracija kreću već od travnja

Međimurska županija osnovala je Koordinacijsku radnu skupinu za primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Na prvom sastanku, održanom u četvrtak, 8. ožujka, razgovaralo se o kontroli brojnosti napuštenih životinja, posebice u romskim naseljima, kao i o ostalim pitanjima koja se odnose na primjenu Zakona o zaštiti životinja. Kako i na koji način će Ministarstvo poljoprivrede pomoći u rješavanju izazova, pojasnio je državni tajnik Željko Kraljičak.

- Već smo nekoliko mjeseci u u svakodnevnoj komunikaciji s jedinicama lokalne samouprave te udrugama s područja Međimurske županije, kako bismo došli do najkvalitetnijeg modela koji bi mogao početi rješavati problem stanovnika u romskim naseljima i diljem Međimurja. Želimo kroz naredbu koju će donijeti jedinica, vrlo jasno i kvalitetno, a sukladno zakonskim propisima financirati rješavanje ili početi rješavati ovaj problem koji imamo, to je kroz sterilizaciju i kastraciju pasa u romskim naseljima kako bi spriječili daljnji rast samih populacija, kazao je Kraljičak.

U 12 romskih naselja Međimurske županije nalazi se oko 2600 pasa koje treba cijepiti, označiti, kastrirati (sterilizirati) i zbrinuti. U narednom periodu, Ministarstvo poljoprivrede odredit će osobu koja će koordinirati projektom, dok će u 14 dana koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Međimurske županije definirati detaljne procedure kako bi se sa samom realizacijom projekta započelo već početkom travnja.