Gradovi i općine 29.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

DANAS U BELICI - 15. FESTIVAL KRUMPIRA

Iako se poljoprivrednici žale na sve lošije uvjete u kojima moraju poslovati, odnosno saditi, vaditi i prodavati krumpir, i ove godine - 15. godinu zaredom, Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira u suradnji s općinom Belica organizira Festival krumpira. Festival je poljoprivredno – gastronomsko – turistička manifestacija koja traje cijeli dan, što pak znači da će svi posjetitelji između ostalog, moći uživati u brojnim jelima od krumpira.

Beličanke su u petak počele s pripremama raznih jela – a u kroketima, langušima i burekima od krumpira, popečcima, krumpirovim pizzama i muffinima, popularnom “pomfriju” i “kalapajsancu” te prženim svrdlima, ali i fantastičnim slasticama čiji je glavni sastojak krumpir. U svemu tome publika i gosti mogu uživati danas (29. kolovoza) od 10 sati za kad je najavljeno službeno otvorenje.

Također, važno je ponavljati da je Belica 26. kolovoza 2007. godine krumpiru podigla spomenik i to prvi te vrste u svijetu! Međutim, to nikako nije čudno kad spoznate činjenicu da se samo na beličkim poljima proizvodi više od 50% krumpira potrebnog za domaće tržište. Spomenik koji stoji ispred Društvenog doma u Belici  svojevrsna je atrakcija za sve posjetitelje tog mjesta. Imate li i vi, dragi naši čitatelji, fotku uz spomenik krumpiru? Namirnici koju je UN proglasio namirnicom budućnosti, namirnicom koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.

Kako teku pripreme, pogledajte u nekoliko fotografija u nastavku. (FOTO: Štefica Taradi)

Mljac! Vidimo se na Belici!

https://www.youtube.com/watch?v=2rQIVgNzF8E

Izvor: 3148