Gradovi i općine 13.10.2017. 20:03. Zadnja izmjena: 13.10.2017. 20:03.

Prelog

Dani kruha i zahvale - Kad sveto Miholje sve polje zakolje...

Kad sveto Miholje sve polje zakolje, vrijeme je za berbu, sakupljanje ljetine i pripreme za zimu. Pa je, nakon blagdana svetog Mihaela odnosno Mihovila, u Prelogu vrijeme za Dane kruha i zahvale, koji su ove godine održani u subotu, 30. rujna. U središtu manifestacije bogatstvo je plodova kojima je, unatoč svim prirodnim nepogodama, i ove godine zemlica nagradila vrijedne poljoprivrednike. Svojim su se proizvodima tako predstavili brojni OPG-ovi i mali proizvođači iz cijelog Međimurja i šire, te učenici Srednje škole Prelog i osnovnih škola Prelog i Draškovec. Trgom slobode ponovo su se iz kotlića proširili mirisi ukusnih gulaša, bograča i čobanaca koje su spremali članovi preloških udruga i organizacija.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga, manifestacija je održana 18. put, i izrasla je u rado posjećen događaj. - Prve smo godine imali jedan jedini štand, ali s godinama su se ljudi polako skupljali i evo nas danas u ovolikom broju, pojašnjava prvi čovjek TZ-a Josip Gradečak-Joc, dok u svojem kotliću miješa bograč.

Dirigent je brojnih događaja u Prelogu, no rijetke su prilike da u njima i sudjeluje, kao ovaj put – na kuhanje se bacio sam, jedino su mu, kaže, dečki iz Nogometnog kluba Mladost Komet Prelog pomogli u miješanju kad bi on otišao napraviti krug i provjeriti je li sve u redu. Osim nogometaša i Joca, kotliće su kuhali i Nautički klub Labud, preloški ogranak HVIDRA-e, Oldtimer klub Prilok i Crveni križ Prelog. Danima kruha i zahvale zaokružen je Tjedan Caritasa u Prelogu, koji je ove godine 22. put održan pod nazivom Godina očinstva.