Gradovi i općine 09.02.2017. 11:17. Zadnja izmjena: 09.02.2017. 11:22.

Općina Nedelišće

Darko Dania: Nismo na vrhuncu, imamo još sjajnih planova

Kako se računa ili opisuje kvaliteta života i rada u lokalnoj sredini, a da opis ne uključuje izravno zadiranje u kućne budžete građana? Jedan od odgovora je u investicijama, a one su na području općine Nedelišće posljednjih godina među najbrojnijima u Međimurju. Samo prošle godine njihov broj i vrijednost je bujala, ponajviše zahvaljujući financiranju i sufinanciranju iz nacionalnog budžeta kroz državne tvrtke ili kroz mjere europskih fondova, a osobito vrijedne spomena su investicije poduzetnika.

U razgovoru s načelnikom Općine Nedelišće Darkom Danijom dotaknuli smo se onoga što se golim okom više gotovo i ne vidi, a svojim obuhvatom predstavlja kapitalni infrastrukturni zahvat - projekt aglomeracije tj. kanalizacijske mreže. Pored toga, pitali smo i o gospodarskim zonama, uređenju pješačko-biciklističkih staza, rizičnih prometnih točaka i drugim „investicijskim“ temama. Kad je o izgradnji aglomeracije riječ, polako se približilo vrijeme i za najavu priključenja korisnika na taj sustav.

- Izgradnja kanalizacijskog sustava je vrlo kompleksna i financijski vrlo vrijedna investicija, koja je pred završetkom. U našoj općini čini mrežu dugu 36.675 metara. Obuhvaćeno je osam naselja: Črečan, Gornji Kuršanec, Gornji Hrašćan, Macinec, Pušćine, Slakovec, Trnovec i Parag, a vrijednost izgradnje je 90 milijuna kuna. Kućanstva će se na mrežu početi priključivati 1. ožujka, uz izuzetak Pušćina i G. Kuršanca u kojima postupak počinje 1. travnja. Priključenje je besplatno i obavezno za sve, kaže načelnik D. Dania.

Jeste li zadovoljni tempom kojim se gradila kanalizacija?

- Zadovoljan sam jer je u roku od godinu dana učinjeno iznimno puno, te je iz razloga protezanja realizacije izgradnje kanalizacije kroz dva zimska perioda kao i zbog vremenskih prilika ista nije bilo moguće realizirati u potpunosti.  Za sva naselja u svrhu sanacije i rekonstrukcije prometnica je Općina Nedelišće izradila projektno-tehničku dokumentaciju po kojoj su prometnice i rekonstruirane, dok će se u preostala dva naselja, Pušćine i G. Kuršanec,  radovi privesti kraju čim vremenske prilike to dopuste. Za rekonstrukciju i proširenja prometnica po naseljima sa Tegrom smo ugovorili radove u vrijednosti 10,4 milijuna kuna. 

TRI ZONE ZLATA VRIJEDNE

Naselje Nedelišće dobro koristi svoj strateški položaj i umreženost cestovnog prometa pa na dvije točke uspješno rade, a na jednoj se upravo završava opremanje zone s industrijskom i obrtničkom namjenom. Privredna zona Nedelišće dobila je još jednog „stanara“, Gospodarska zona istočno od Macinca se širi, a Gospodarska zona Goričica između Nedelišća i Pušćina je nešto posve novo, ali s već primijećenim velikim potencijalom.

- U zoni Goričica imamo 10 građevinskih čestica čija se površina kreće od 11 do 20 tisuća kvadrata. Cijena kvadrata je 63 kune i još u svibnju 2016. smo prodali dvije parcele investitoru koji je do konca godine ishodio građevinsku dozvolu za podizanje objekta proizvodne namjene. Trenutno u Goričici prolazimo drugu fazu izgradnje infrastrukture, dakle struja, plin, oborinska odvodnja, rasvjeta i asfaltiranje prometnica. Tvrtka CNC Pušnik je stigla u Privrednu zonu Nedelišće, objekat su dovršili, vjerojatno ga otvaraju koncem veljače. Treća tema o zonama tiče se potreba koje ima Centrometal iz Macinca. Iz razloga njihove potrebe za proširenjem proizvodnih pogona, pristupilo se izradi Urbanističkog plana Gospodarske zone Općine Nedelišće istočno od Macinca. Svakako će sve spomenuto uključivati nova zapošljavanja i to su izuzetno dobre najave, ali tu se neće stati jer imamo još dobrih planova.

PITANJE KOJE NE ZASTRIJEVA

Pitanja lošeg stanja pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici u Nedelišću, izgradnja južne i sjeverne obilaznica naselja Nedelišća, potrebe da se rekonstruira glavna prometnica kroz Pretetinec, kao da su vječna. Na neka od njih bit će odgovoreno u skorije vrijeme, što Darko Dania približava sljedećim odgovorom:

- Izgradnju „glavne“ prometnice u Pretetincu smo prijavili na Mjeru 7.2 Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Vrijednost je 1,4 milijuna kuna, ali bez obzira hoćemo li proći na natječaju, mi ćemo prometnicu izgraditi. Građevinske dozvole su u toku obnove za pješačke staze u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici u Nedelišću, kandidirat ćemo ih na Mjeru 7.4 u travnju. Te staze su nam prioritet broj jedan, sve imamo spremno za prijavu na natječaje EU fondova.

Kad se spomene izgradnja dviju obilaznica Nedelišća prema Varaždinu i Trnovcu, stekne se dojam da su to teme kojima se više ne zna ni početak, a kamoli kraj.

- Sklon sam to pripisati činjenici da je riječ o infrastrukturnim objektima za koje treba vremena i solidna priprema. Hrvatskim cestama smo naglasili da nam je sjeverna obilaznica vrlo važna i da bi riješila obilje problema koje imamo u prometu. Ako trenutno ne može proći cijelom duljinom do Trnovca, zatražili smo da se izgradi barem do Dunjkovca. S druge strane, južna obilaznica prema Varaždinu, odnosno brza cesta Čakovec-Varaždin, koja bi išla uz željezničku prugu, je u ingerenciji Ministarstva prometa koje je naručilo studiju izvodljivosti i u postupku su izrade projekta za lokacijsku dozvolu. Smatram da su  ovi projekti prioriteti Vlade RH.

Hrvatske ceste i Policijska uprava međimurska su izradile procjenu najkritičnih prometnih točaka u Nedelišću. Koje su to?

- Prva je raskršće državne ceste odnosno Varaždinske ulice i Ulice M. Viljevca na, kako mi to zovemo „trokutu“. Druga je cijeli spoj ulica, prometnica i parkirališta što se protežu od Trga Republike i raskrižja s državnom cestom do Vatrogasnog doma iza kojeg se spajaju ulice B. Radić, Nova ulica i ulica Karlović Vinka. Sljedeće treće raskrižje je pored groblja odnosno križanje državne ceste i ulice M. Gupca te ulice Josipa Marčeca koja vodi prema SGC Aton-u i Mesap-u. Rješavanje problematike tih raskrižja sa ciljem sigurnijeg prometovanja za sve sudionike u prometu je u toku.

VODA VIŠE NE PRIJETI

Poplave su nekoliko godina iza nas, no, ljudska strepnja ne prolazi olako. Hoće li u Pretetincu biti prokopan kanal i hoće li Pušćine i Gornji Hrašćan dobiti zaštitu izgradnjom nasipa?

- U Pretetincu je sva priprema gotova, predali smo dokumentaciju Hrvatskim vodama koje će financirati investiciju vrijednu 1.050.000,00 kuna. Jasno je da je to velika ušteda za općinski proračun, a da će kanal pružiti zaštitu od oborinskih slivnih voda za naselja Pretetinec i Dunjkovec. Izvođač je odabran, pričekajmo da prođe zima. Rekonstrukcija nasipa za zaštitu naselja G. Hrašćan i Pušćine od visokih voda, gradit će se u dvije faze. Hrvatske vode su u toku izrade projektno tehničke dokumentacije te se uskoro očekuje i ishođenje Građevinske dozvole. Trebalo je godinu dana da se riješe imovinsko-pravni poslovi s građanima u čemu je suradnja Hrvatskih voda i Općine Nedelišće bila neizostavna.

Koliko ste daleko odmaknuli s uređenjem groblja u Nedelišću?

- Od 1. do 15. travnja će ići druga faza uređenja hortikulture, otvorili smo treće grobno polje i time osigurali uvjete pokapanja za narednih 40 godina. Za groblje Nedelišće moramo riješiti neke imovinsko-pravne odnose s građanima.

Puno je pažnje posvećeno romskom naselju Parag kojem je prijetila prava „komunalna katastrofa“. Očistili ste deponije u i uz selo, jesu li mještani ozbiljniji u odlaganju otpada?

- Tu smo postigli veliki iskorak. Oko 70 posto domaćinstava koristi kante za otpad i plaća odvoz. Nekad je to bilo 0 posto. Poradit ćemo na tome da cijelo selo poštuje komunalni red, no ako vam kažem da smo u Paragu zbog smeća imali po 70 ozbiljnih vatrogasnih intervencija godišnje, a lani samo 4 i to manjeg obima, onda znate da se situacija drastično promijenila.

Svake godine pažnju posvetite uređenju nekog od kulturnih domova i crkvama. Što je najsvežije u tim intervencijama?

- S Ministarstvom kulture i Župom Presvetog Trojstva u Nedelišću smo zajedno proveli projekt obnove fasade na crkvi i cinktoru, vrijednosti 450 tisuća kuna. Svake godine ministarstvu prijavljujemo potrebe vezane uz objekte kulturnih  domova pa smo prijavili Dom kulture u Macincu na iznos od 778 tisuća kuna, dobili 100 tisuća, a izveli radova za 200 tisuća. U Pretetincu smo zamijenili stolariju i poradili na redovnom održavanju, za što smo osigurali 198 tisuća kuna.

I ceste uređene do sredine travnja

- Nakon izgradnje kanalizacije trebalo je sanirati prometnice, no, neke smo potpuno rekonstruirali, a veličina zahvata ovisila je o širini ceste. Naime, sve ceste koje su kod izgradnje kanalizacije bile uništene i prekopane, a bile su široke do 3 metra, takve su ostale i sanirane su. Sve koje su bile šire od tri metra, a takvih je ukupno 16,5 kilometara, smo proširili do pet metara. Zbog zimskih uvjeta smo zaustavili radove na prometnicama u Gornjem Kuršancu i Pušćinama, no, s izvođačem radova Tegrom je to već ugovoreno i osiguran je novac pa ćemo najkasnije do sredine travnja i dovršiti posao, kaže načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.