Gradovi i općine 13.06.2016. 13:06. Zadnja izmjena: 13.06.2016. 13:07.

Svečana sjednica

Darko Dania: "Trudit ćemo se da Nedelišće dobije obilaznicu, novu školu i vatrogasni dom"

Povodom Dana Općine Nedelišće, ususret nadolazećem blagdanu sv. Vida (15. lipanj), 2. lipnja u dvorani NGC-a ATON održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Nedelišća. Općinsko vodstvo prisjetilo se učinjenog u prethodnom razdoblju, iznijelo prioritete za budućnost te su nagrađeni zaslužni mještani.

DVD Pretetinec primio je Plaketu Općine Nedelišće za 2015. godinu povodom 90 godina uspješnog djelovanja. Osnovani su 1926. godine, kad je izbio veliki požar koji je uništio nekoliko domaćinstava. Danas broje 76 članova, od čega 34 muških, 14 žena te 28 članova vatrogasne mladeži. Posljednjih godina sve se više ističu prilikom poplava u općini Nedelišće. Plaketu je primio predsjednik Dragutin Trupković.

Doprinos razvoju naselja

Ivan Novak rođen je 1939. godine. Bio je aktivan član Savjeta Mjesne zajednice i tri puta predsjednik. Nakon toga bio je i vijećnik Općine Nedelišće. Na dobrobit mještana bio je angažiran punih 25 godina. Također, velik je njegov doprinos i u predsjedništvu NK Borca iz Nedelišća. Preminuo je 2005. godine te je plaketu dobio posthumno, a u njegovo ime preuzela ju je kći Rajka Kelenc.

Tvrtka Motoreni nastala je doslovno u garaži, prije 20 godina. Devet godina poslije otvoren je servisno-prodajni centar u Nedelišću te 2014. godine isti takav u Prelogu. Obrt je od jednog zaposlenika na početku narastao do njih 11 te ih je za napore u razvoju obrtništva nagradila i Obrtnička komora. Općinsku plaketu primio je pokretač tvrtke i direktor Nikola Košir.

Plaketu je potom primio o. Nikola Samodol, župnik u Nedelišću, Protojerej Stavrofor. Omiljeni župnik, kažu u općini, nesebično je dugi nizh godina angažiran te je mnogo doprinio suradnji Općine i župe Presvetog Trojstva. Bez te suradnje danas sjeverni dio Nedelišća, to jest okolica crkve, zasigurno ne bi izgledao kao što izgleda; izgrađeni su MESAP, ATON, SRC Trate, u planu je nova zgrada škole...

Odluka o zaduživanju

Mladen Posavec, predsjednik Općinskog vijeća, od napravljenog istaknuo je dokumentaciju za uređenje gospodarske zone Goričica te uređenje ulica nakon izgradnje kanalizacije.

- Kako bismo ova dva najveća projekta mogli realizirati, donijeli smo i odluku o zaduživanju - kazao je Posavec.

Nakon kratkog filma kojim je prikazan razvoj općine, riječ je preuzeo načelnik Darko Dania. On je prvo istaknuo nužnost izgradnje obilaznice.

- Svaki dan Nedelišćem prođe 17 tisuća vozila. Nastavit ćemo s naporima da počne izgradnja južne obilaznice. Njome bi svakodnevne gužve kod škole i vrtića bile prošlost i značajno bismo povećali sigurnost svih. Inzistirat ćemo i da dugo sanjani san, nova zgrada Osnovne škole Nedelišće, postane java kojom ćemo osigurati jednosmjensku nastavu. Druga najveća hrvatska općina zbog broja stanovnika i veličine te duge povijesti vatrogastva zaslužuje i da u Nedelišću imamo primjereni vatrogasni dom. Također, crkva vapi za obnovom te je na nama da osiguramo sredstva - kazao je Dania.

Gost sjednice bio je ministar Darko Horvat, predstavljajući Ministarstvo poduzetništva i Vladu RH. Složio se da je promet u Nedelišću najveći kamen spoticanja na putu između Čakovca i Varaždina. Dodao je da je izgradnja obilaznice u vrhu prioriteta u narednom razdoblju. Župan Matija Posavec pak se osvrnuo na izgradnju nove školske zgrade. Kazao je da je idejni projekt gotov, kao i sve oko zemljišta, infrastrukture i nacrta. Iduća faza je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu.

- Očekujemo neka inicijalna sredstva iz državnog proračuna da počnemo - kazao je župan.