Gradovi i općine 25.11.2016. 13:24.

Grad Prelog

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek: Država i HEP koče razvoj nautičkog turizma 

Na čelu drugog po veličini grada u Međimurju je Ljubomir Kolarek, dr. med. vet., član Hrvatske demokratske zajednice. Od položaja vijećnika Gradskog vijeća, predsjednika istog, a potom i zamjenika gradonačelnika, Kolarek je napredovao do pozicije gradonačelnika Grada Preloga gdje mu je na isteku prvi mandat. Na predstojećim lokalnim izborima 2017. godine upustit će se u još jednu borbu za mjesto prvog čovjeka Grada Preloga. 

U kojem se smjeru razvijao Prelog pod Vašim vodstvom u prethodne gotovo četiri godine?

- Najprije moram istaknuti da sam zadovoljan što smo nastavili sve započete projekte iz prošlog mandata.  To podrazumijeva uređenje komunalne infrastrukture, gdje je bitan projekt kanalizacije u Čehovcu, potpuno stavljanje u funkciju sportskog parka Mladost kao i rekonstrukciju i završetak uređenja mnogih ulica u Prelogu. Obnovom cestovne infrastrukture i postavljanjem semaforske signalizacije Prelog, a naročito sam centar, doživio je redizajn i poprimio sasvim novu sliku, za što je zaslužna i obnova zgrada od povijesnog značaja. Puno smo radili i po naseljima, od uređenja društvenih domova, sportskih parkova i nogometnih igrališta do rasvjete i groblja.

Ono čime se ponosim jest razvoj poduzetništva i poduzetničke infrastrukture. Proširili smo gospodarsku zonu i uspjeli prodati sva zemljišta u gospodarskoj zoni Sjever, a od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dobili smo novih 16 hektara na korištenje. Velik uspjeh je i posljednje izvješće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem stoji da je u Prelogu nezaposleno tek dvjestotinjak ljudi.

Što je tajna uspjeha gospodarskog procvata?

- Popunjavanje i širenje gospodarskih zona velik je uspjeh Grada koji je rezultat dobrih odnosa i suradnje s gospodarstvenicima. Uvijek im nastojimo maksimalno izaći u susret. Trenutno je u izgradnji oko 30 tisuća kvadrata novih proizvodnih hala. Šlag na torti višegodišnjeg rada je projekt preloškog poduzetničkog centra u čiju realizaciju ulažemo jako puno truda. Projekt vrijedan oko 13 milijuna kuna bitan je jer bi mladi poduzetnici imali osiguran prostor za rad i za prve korake koji su ujedno najteži.

Druga bitna odrednica razvoja grada je turizam...

Napravili smo dosta promjena prostornih planova kako bi projekt toplica i lječilišnog kompleksa u Draškovcu, čiji je nositelj tvrtka AAT Geothermae, mogao profunkcionirati. Takav projekt je od neprocjenjive važnosti za cijeli sjeverozapadni dio Hrvatske i u tome vidim turistički uzlet, ne samo Preloga, nego i cijelog donjeg Međimurja. Zelena, ekološka energija u svrhu električne energije i grijanja smanjila bi troškove života građanima, a proizvodnja zdrave hrane otvorila bi vrata poljoprivrednoj proizvodnji i potisnula uvoz robe. 

Projekt Marine u Prelogu još uvijek nije realiziran. Gdje je zapelo?

- Uspjeli smo produžiti ugovor s HEP-om na 20 godina za korištenje prostora sportsko-rekreacijske zone Marina. Dobili smo od Ministarstva 350 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za što smo dobili građevinske dozvole i trenutno čekamo da se raspiše natječaj. Pored organiziranja utrka kajakom, razgledavanja toka Drave i slično, planiramo sagraditi i kamp u tom dijelu Preloga. Problem je što ne smijemo koristiti vodu akumulacijskog jezera u turističku svrhu jer se to nalazi u ingerenciji Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Država i HEP partneri su s kojima je teško pregovarati i koji nas koče u razvoju nautičkog turizma. 

Koja Vam je vizija Preloga u naredne četiri godine?

- Nadam se da ću dobiti priliku da zajedno sa svojim zamjenikom pošteno i kvalitetno odradim još jedan mandat, nakon čega ću dužnost prepustiti nekom drugom i posvetiti se obitelji. U idućem mandatu planiramo završiti prelošku zaobilaznicu i rekonstrukciju dječjeg vrtića u Prelogu, realizirati projekt sportske dvorane u Draškovcu i uređenja groblja te dalje raditi na turističkim sadržajima i daljnjem obogaćivanju gospodarstva. Najveći potencijal ovog kraja su marljivi ljudi kojima trebamo osigurati adekvatne plaće za njihov rad te bolje i kvalitetnije uvjete života kroz smanjenje troškova. Cilj nam je podići turizam na višu razinu, iskoristiti blizinu autoceste i rijeke Drave te broj noćenja podići na 10 tisuća. Osobno mi je želja da Prelog kroz četiri, pet godina bude grad s većim brojem stanovnika, da imamo pozitivnu demografsku sliku i da mladi doseljavaju u Prelog.