Gradovi i općine 14.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Horvat dobio zaostale plaće, ali mora vratiti regres

Stjecanje uvjeta za mirovinu nije bio dovoljan razlog da mu, nakon isteka mandata, prestanu isplaćivati šestomjesečnu naknadu plaće

Bivšem načelniku Mladenu Horvatu Općina Nedelišće mora platiti 29,040 kuna na ime neisplaćene naknade plaće, a on Općini mora vratiti 2.500 kuna regresa. Općina mu mora podmiriti i 4,342 kuna parničnih troškova. Kad se na sve ovo dodaju zatezne kamate, dobivamo završno stanje "trakavice" u kojoj je Horvat tužio Općinu, a potom ona protutužbom uzvratila njemu. Naime, Sandra Oletić, sutkinja Općinskog suda u Čakovcu, ustvrdila je kako su i jedan i drugi u pravu sa svojim zahtjevima.

Horvat je za načelnika izabran 2009., a 2010. godine određena mu je bruto plaća od 17,424 kuna. Mandat mu je završio 19. svibnja 2013. godine. Novi načelnik na izborima tada je postao Darko Dania. U skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi (ZLPS) Horvat je imao pravo na još šest mjeseci naknade plaće i staža osiguranja.

 

Nije državni dužnosnik

Kad je Dania došao na vlast isplaćivali su mu naknadu plaće, ali ne punih šest, nego nešto više od četiri mjeseca. Prestali su u trenutku kad je Horvat stekao uvjete za starosnu mirovinu. Pozvali su se na pravnu nedorečenost ZLPS-a te tražili analogiju sa Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika (ZOPDD).

No sutkinja je ustvrdila da u ZLPS-u jasno stoji kako ostvarivanje toga prava na naknadu prestaje na vlastiti zahtjev, zapošljavanjem, izborom na drugu dužnost koju obavlja profesionalno ili umirovljenjem. Nigdje ne piše da bi pravo prestajalo - stjecanjem uvjeta za mirovinu. Kako je ZLPS posebni zakon (lex specialis) koji određuje prava lokalnih dužnosnika, nije moguća analogna primjena ZOPDD-a, koji spominje stjecanje uvjeta za mirovinu. Naime, Horvat nije državni dužnosnik. Kratko i jasno - u Općini Nedelišće dužni su mu još 29,040 kuna.

No i Horvat mora vratiti regres, koji mu je isplaćen šest dana prije lokalnih izbora 2013. godine i isteka njegova mandata. Isplaćen je na temelju Zaključka o isplati regresa za sve zaposlene u općinskoj upravi na neodređeno vrijeme, koji su u radnom odnosu. Zaključak je potpisao sam Horvat. Nova općinska vlast zatražila je povrat novca jer Horvat u toj godini nije koristio godišnji odmor. Sutkinja se složila, jer se regres isplaćuje kao "novčana naknada u svrhu financijske mogućnosti ostvarenja prava na godišnji odmor, tj. podmirenja troškova odmora, putovanja i slično".

 

Nesavjesni stjecatelj

No, sama je dodala nešto što nitko nije registrirao. Naime, radni odnos profesionalnog načelnika je posebna vrsta ugovora o radu na - određeno vrijeme (mandat od četiri godine, op.a.)., a samim zaključkom koji je Horvat potpisao određeno je da regres ide zaposlenima na - neodređeno vrijeme.

- Iznos od 2.500 kuna primio je bez ikakve pravne osnove ... kao zaposleniku na određeno vrijeme to pravo mu niti ne pripada, slijedom čega se smatra nesavjesnim stjecateljem - konstatirala je sutkinja Oletić i ovom presudom dala popriličan broj smjernica u postupanju i eventualnim sporovima ostalim općinarima u Međimurju.

 

Izvor: 3164