Gradovi i općine 23.08.2017. 07:31. Zadnja izmjena: 23.08.2017. 07:35.

Međimurske osnovne škole

Imamo jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi

U Domašincu je zaustavljen trend iseljavanja mladih, dok se u Strahoninec useljavaju obitelji i iz Austrije, uz kontinuirano građenje novih domova. Jedan od motiva je svakako ulaganje u obrazovanje, po kojem je apsolutni predvodnik Međimurska županija. I ove će godine izdvojiti značajna sredstva za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju svojih školskih objekata, a najveći dio radova koji se odvija upravo tijekom ljeta, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec. S ciljem da nova školska godina sve učenike diljem Međimurja dočeka u obnovljenim ili novim prostorima 4. rujna, dva tjedan ranije provjerio je stanje nekih od većih investicija, koje u 2017. godini u obrazovanju dosežu i 100 milijuna kuna.

Iskorištavanje europskih sredstava: 60 milijuna za škologradnju, 27 milijuna za energetsku učinkovitost

„Osnivač smo preko 30 osnovnih škola diljem Međimurja i vodimo se obrazovnom politikom kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, stvaranja kvalitetnih uvjeta u infrastrukturi i najmodernijeg  standard, kako bi stvorili kraj visokoobrazovanih ljudi, ali i dali motivaciju za nastavak vrhunskih rezultata“, rekao je međimurski župan nakon obilaska gradilišta osnovnih škola u Strahonincu, Orehovici, Prelogu, Domašincu i Goričanu zajedno vrijednih oko 20 milijuna kuna, na konferenciji u OŠ Domašinec. U uređenja i adaptacije međimurskih škola ove će se godine utrošiti više nego ikada, zbog kapitalnih projekata gradnje, odnosno završetka izgradnje školskih sportskih dvorana u Goričanu, Orehovici, Strahonincu i Pribislavcu za što će se izdvojiti oko 60 milijuna kuna. Uz to kako je župan najavio, sljedeći se tjedan očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kojim će se financirati projekti energetske učinkovitosti teški 27 milijuna kuna te kroz energetsku učinkovitost obnoviti gotovo sve srednje škole, Učenički dom Graditeljske škole i nekoliko osnovnih škola u Šenkovcu, Selnici i Donjem Kraljevcu.

U Osnovnoj školi Strahoninec kao i u Orehovici radovi na dvodijelnoj sportskoj dvorani su pri samom kraju, a dok je u Strahonincu nabavljena i oprema, u Orehovici se očekuju radovi na liftu, spojnom hodniku i instalacijama, te sportskom podu. U Osnovnoj školi Prelog u tijeku je 2. faza rekonstrukcije atrija kojim se dobivaju dvije nove učionice.

Nastavljamo s našim projektima koje mnogi kopiraju i preuzimaju, od osiguranih udžbenika koji će sve osnovnoškolce dočekati na stolovima, do besplatnog prijevoza za sve školarce bez obzira na udaljenost od škole u Međimurju, europskim projektom vrijednim 800 tisuća kuna u kojem radimo s darovitim učenicima, zatim projektom teškim milijun kuna kojim smo osigurali besplatne školske obroke, a potičemo i rad na kreativnosti u kulturi i umjetnosti naših srednjoškolaca s projektom u evaluacijiMatija PosavecŽupan Međimurske županije

Međimurska županija ujedno ima jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi, za što je u četverogodišnjem razdoblju osigurano 10,6 milijuna kuna. Ulaganjem u obnovu i izgradnju škola, podižu se uvjeti i kvaliteta provođenja nastave, s kojima se Međimurje itekako može ponositi.