Gradovi i općine 28.05.2016. 16:23. Zadnja izmjena: 28.05.2016. 16:31.

Općinsko vijeće

Je li vrijeme za nižu cijenu vrtića u Kotoribi?

Sjednica Općinskog vijeća Kotoribe održana proteklog utorka, trajala je tek 45 minuta, što je bilo dovoljno da vijećnici prihvate izvješća o radu i poslovanju Knjižnice i čitaonice, DVD-a, Dječjeg vrtića te izvješće o stanju zaštite od požara. Sva su izvješća, uz tek pokoje dopunsko pojašnjenje, prihvaćena jednoglasno. Nešto rasprave inicirao je HDZ-ov vijećnik Ivan Kos, koji je s obzirom na pozitivno poslovanje Vrtića i činjenicu da će vrtić, zbog zahtjeva roditelja, raditi i u kolovozu, predložio da bi zbog povećanih prihoda trebalo razmisliti o smanjivanju ekonomske cijene boravka djece u vrtiću.

Radi se o stotinjak i više tisuća kuna većim prihodima, koji će se ostvariti mjesec dana dužim radom vrtića i povećanim interesom roditelja za upis djece. Ove godine upisano je rekordnih 54 djece. Načelnik Ljubomir Grgec mogućnost smanjenja ekonomske cijene (ona iznosi 1.370 kuna, a Općina pokriva 60 posto op.nov.) za sada je odbacio, ali i najavio proširenje vrtića , što je investicija vrijedna nekoliko milijuna kuna. U tom smjeru će se na Skupštini Međimurske županije odraditi i prijenos jedne parcele u vlasništvu OŠ Jože Horvata u vlasništvo Vrtića. Da se stanje u Vrtiću Kotoriba konačno stabiliziralo i da "radi kao dobro ustrojena ustanova u kojoj je napravljen red" rekao je vijećnik Vinko Horvat, a za razliku od načelnika Grgeca, predsjednik Upravnog vijeća Vrtića, HSS-ovac Željko Šebestijan, rekao je da je bilo načelnih razgovora oko mogućeg smanjenja cijene te da će se o tome ponovo razgovarati.

Tko je bio Ignac Svetomartinski?

Umjesto aktualnog sata, na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Kotoribe, vijećnicima su se svojim projektom Ignac Svetomartinski, predstavili učenici 8. razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba. O ovom nedovoljno poznatom čovjeku, Isusovcu, matematičaru i astronomu, prvom hrvatskom istraživaču Amazone, koji se 1718. godine rodio u Kotoribi, a umro u Belici, govorili su učenici Tara Posavec, Magdalena Friščić, Lena Maria Ludaš i Dino Jakupak u pratnji učiteljice povijesti Romine Volar. Njihova prezentacija oduševila je vijećnike.