Gradovi i općine 26.08.2017. 09:15. Zadnja izmjena: 26.08.2017. 09:22.

Dvadeseti jubilej

Macinčani proslavili svoj dan

Mještani Macinca jubilarni dvadeseti put proslavili su svoj dan. Svečanost je, kao i uvijek, održana uz blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza. Nakon mise mještani su u mimohodu, uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra Općine Nedelišće, prošli naseljem. Program kod sportskog doma počeo je hrvatskom himnom, koju je izveo Pjevački zbor Strahoninec.

Ivan Krištofić, predsjednik VMO-a, kazao je kako Macinec danas ima svu potrebnu infrastrukturu; uređene ceste, kanalizaciju, dječja igrališta... Prisutnog načelnika Darka Daniju svejedno je "razveselio" podužom listom želja.

Brojne želje

- Od Općine očekujemo nastavak uređenja zemljišta i završetak adaptacije doma kulture koji je zanemaren. Već 20 godina čekamo i izgradnju školske sportske dvorane, oko škole je potrebna ograda, a u Školskoj ulici asfalt - izgovorio je Krištofić u jednom dahu.

Načelnik je potom, u šali, pokušao Krištofiću uzeti papir s "željama i pozdravima", jer tko bi ih sve popamtio... - Čeka nas uređenje mrtvačnice, sportskog doma, nastavak uređenja društvenog doma... Hvala udrugama i VMO-u na suradnji - uzvratio je Dania.

U već tradicionalnom igrokazu Štefanija Oreški i Nevenka Bratković dodale su kako bi, nakon uređenja parka, Macincu sad dobro došla i "živa voda", tj. jedna Bandićeva fontana. Mještane u najboljim godinama, koji imaju određenih poteškoća, optužile su da trgaju lišće sa šljive kod društvenog doma...

Najmlađi briljirali

KUU Seljačka Sloga Nedelišće izvela je pjesme i plesove Bunjevačkih Hrvata. Uz još nekoliko solo nastupa predstavile su se Mažoretkinje Nedelišća,a najupečatljiviji nastup imali su "Male Macinčarke i Macinčani", koji su otplesali vlastitu koreografiju. Najmlađi su s "tetama" potom hrabro sudjelovali i u modnoj reviji nazvanoj "Idemo na more", održani su sportski susreti, a pomladak DVD-a Macinec izveo je pokaznu vježbu, a Udruga Maxenca u sportskom domu priredila je izložbu "Etno-kreativa".  Cjelokupni program osmislila je Marina Slokan, a voditeljice su bile Štefanija Oreški i Maja Markuš Velicki. Za glazbu su do kasnih večernjih sati bili zaduženi Goran i Andreja Šafarić iz Pušćina.

Zahvale zaslužnima

Posebnu zahvalu uz Dan Macinca primili su KUU Seljačka Sloga Nedelišće, Društvo žena Macinec, DVD Macinec, NK Centrometal i Općina Nedelišće. Zahvalnice za suradnju dodijeljene su Pjevačkom zboru Strahoninec, Puhačkom orkestru Općine Nedelišće, Udruzi Mažoretkinje Nedelišća, Oldtimer klubu Međimurje, Osnovnoj školi Macinec, župniku Stjepanu Markušiću te predsjednicima mjesnog odbora Ivanu Senčaru, Ivanu Oreškom, Dubravku Žnidariću, Željku Kofjaču i Ivanu Krištofiću.