Gradovi i općine 23.08.2017. 14:48. Zadnja izmjena: 23.08.2017. 14:49.

Kod grobišta Sep

Međimurje se prisjetilo 23. kolovoza i odalo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Sedmu godinu zaredom Međimurska županija i  Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava - podružnice Čakovec, svetom misom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježili su Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Uz suorganizaciju Općine Nedelišće, ovogodišnji je 23. kolovoza obilježen kod grobišta „Sep“ u Gornjem Hrašćanu. Počast su u Međimurju kod grobnice ekshumiranih žrtava odali župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta Josip Kolarić te načelnik Općine Nedelišće Darko Dania sa zamjenicima Željkom Kacunom i Nikolom Novakom, uz prisustvo saborskog zastupnika Darka Horvata, načelnika Općine Selnica Ervina Vičevića, predstavnika Zrinske garde, Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja, Policijske uprave međimurske, Matice hrvatske – podružnica Čakovec, HVIDRA-e Jug iz Čakovca na čelu s predsjednikom Pavom Jazvićem uz susjednu udrugu iz Petrijanca, te članova udruga civilnog društva i mještana.

„Današnji datum obilježavamo u spomen na one koji su se suprotstavili jednoj totalitarnoj vladavini i u cjelokupnoj svijesti međimurskog naroda definirali status žrtve i status junaka. Ovdje je 15-ero naših junaka, ali smo u mislima na grobištima i u Štrigovi, Vratišincu, Kotoribi, Prelogu, Ksajpi na području općine Šenkovec, odajući jedno priznanje. Totalitarni režimi su za svaku osudu i uvijek treba govoriti istinu, i ako postoji poniženje i nepravda, ako o tome ne progovorimo, nikada ne možemo stvoriti pomirenje, povjerenje i zajedništvo, što nam treba u našoj domovini. Zločini koji su se počinili s bilo koje strane, u bilo kojem trenutku nikada neće imati opravdanje, a posebice ne nad onima koji se nisu imali prilike braniti, nad civilima“, u svom je obraćao rekao međimurski župan.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta pritom je naglasio kako je u Međimurju jako teško detektirati sve žrtve, prema popisu preko 800 njih je nestalo, noću odvedeno i danas ih se samo prisjećamo.