Gradovi i općine 05.11.2016. 10:07.

Revoltirani odgovor

Mještaninu Donjeg Kraljevca odbijeno drugo izuzeće suca

Jasna Vehtersbah - Stojan, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu, odbila je zahtjev za izuzeće sutkinje u ovršnom predmetu protiv mještanina Donjeg Kraljevca. U tijeku tog postupka već je izuzeta jedna sutkinja. Ovršenik je potom zatražio da bude izuzeta i druga, koja "neće moći biti objektivna jer radi na istom sudu i to u sudnici pored njene".

Sutkinja čije izuzeće sad traži, u očitovanju svojoj predsjednici, navela je da ovršenik ide "u pravcu odugovlačenja postupka ovrhe".

Činjenica da kao sudac radi na istom sudu nije od značaja za njenu objektivnost, sumirala je predsjednica njeno očitovanje. Na ovom sudu radi još 12 drugih sudaca i osobno nije ni u kakvom posebno prijateljskom odnosom sa sutkinjom koja je izuzeta. Jedino su kolegice na istom sudu i kolegice po profesiji. Što se tiče položaja sudnice, nije birala u kojoj će sudnici raditi, niti je to činila njezina kolegica.

- Kao sudac osobno si nikad ne bih dozvolila da kolega na ovom sudu ima bilo kakav utjecaj prilikom donošenja odluka. Sve sudnice na ovom sudu su u jednoj zgradi. Po razmišljanju ovršenika onda bi bilo koji sudac mogao biti neobjektivan jer radi u istoj zgradi. Možda bi, po mišljenju ovršenika, sudac koji vodi njegov predmet, a da ne bude blizu kolegice, trebao provoditi rasprave i raditi na predmetima u potkrovlju, u podrumu ili na dvorištu suda - očitovala se sutkinja kojoj je tako ostao ovršni predmet.