Gradovi i općine 15.04.2016. 14:25. Zadnja izmjena: 15.04.2016. 14:30.

Sveta Marija

Načelnica Đurđica Slamek najavila nastavak izgradnje dvorane

Kada je, prije nešto više od pet godina (u ožujku 2011. godine) svečano obilježen početak radova na sportskoj dvorani uz zgradu Osnovne škole u Svetoj Mariji, samo četiri dana prije istjecanja građevinske dozvole, bio je to velik događaj za Općinu. Tadašnja HSS-ova vijećnica, sadašnja predsjednica Općinskog vijeća Marija Frančić, upozoravala je na sasvim realnu mogućnost da će, ako radovi brzo ne počnu, propasti građevinska dozvola vrijedna oko 200 tisuća kuna i tadašnjem načelniku Deanu Hunjadiju poručila neka krene u "torbarenje" po Zagrebu i Županiji kako bi se odradili barem zemljani radovi i spasila građevinska dozvola.

Na brzinu je nađeno pola milijuna kuna koje su osigurali Međimurska županija i Općina, pa su načelnik, ravnatelj Škole Damir Bendelja i župnik Pavao Markač, uz prigodan program školske djece i škropljenje svetom vodicom, sa po lopatom betona označili početak radova. Međutim, osigurani novac bio je dostatan tek za prvu fazu, te je brzo splahnuo i početni entuzijazam, a dvorana stavljena na čekanje na neodređeno vrijeme. Budući da niti u proračunu za 2016. godinu nije bilo predviđenog novca za nastavak izgradnje, dvorana se ponovo našla u središtu pozornosti, a aktualna načelnica Đurđica Slamek, vrlo je osobno doživjela naše nedavno propitivanje o budućnosti objekta za koji su izgrađeni samo temelji i betonska ploča.

Prema prvotnim planovima, dvorana površine 1.300 četvornih metara, trebala je koštati oko 10 milijuna kuna, a uz dvoranu bi se dobile dvije dodatne učionice i kotlovnica za školu, čime bi se stvorili uvjeti za organizaciju jednosmjenske nastave. Sad su se stvari ponovo pokrenule s mrtve točke. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Svete Marije, načelnica je vijećnike obavijestila da se kreće u daljnju izgradnju. Radovi će se odvijati po fazama, uz procjenu da će za dovršetak dvorane biti potrebno osigurati još oko 8 milijuna kuna, s tim da bi 60 posto iznosa trebala financirati Međimurska županija, dok bi preostali dio osigurala Općina uzimanjem kredita.