Gradovi i općine 28.08.2017. 21:25. Zadnja izmjena: 28.08.2017. 21:29.

Obećanja

NADVOŽNJAK ZABORAVLJEN? Čakovčani, pazite na glave!

Od lokalnih izbora prije kojih su za vrijeme kampanje različite političke opcije izjavljivale da imaju rješenje za nadvožnjak ( koji spaja Vukovarsku i Kalničku ulicu u Čakovcu) prošlo je nekoliko mjeseci. Jest da je ljeto vrijeme godišnjih odmora, no do dandanas javnost nije čula kakvo je to rješenje. A ono je zapravo jednostavno. Nadvožnjak treba obnoviti. Druga je stvar kako nabaviti novac, odnosno zatvoriti financijsku konstrukciju. U međuvremenu, nadvožnjak se, čini se, doslovno počeo raspadati i postaje vrlo opasan. Osobito za pješake koji prolaze ispod njega, a radi se većinom o stanovnicima južnog dijela grada koji tim prečacem pješice dolaze u centar.

Ovih smo dana naišli na komad odlomljenog betona. Da je u trenutku pada netko prolazio ispod, pitanje je kako bi završio. Podsjetimo. Nadvožnjak je izgrađen 1979. godine i nikad nije bio obnavljan. Niz godina bio je pod nadležnosti Županijske uprave za ceste, a zatim je upravljanje nad njim prebačeno na Grad Čakovec. Iz Grada su u više navrata ŽUC-u predbacili što nije bio obnovljen u vrijeme nadležnosti te ustanove. Sada već prije sedam godina, djelatnici jedne zagrebačke tvrtke specijalističkim su pregledom utvrdili znatna oštećenja dijelova betonske konstrukcije i to dislokaciju jednog i loše stanje ostalih ležajeva na upornjaku U2, oštećenje gornjih površina oba hodnika, oštećenje dijelova konzola uz cijevi ispusta odvodnje, dijelova površine naglavnih greda uz cijevi odvodnje i pješačke ograde.

Drugi dijelovi konstrukcije su oštećeni toliko, da za sada ne ugrožavaju sigurnost nadvožnjaka, ali je u velikom dijelu potrebna njihova obnova kako bi se spriječilo njihovo ubrzano propadanje, navodi se u  tehničkoj dokumentaciju specijalističkog pregleda. Kakvo je sada zapravo stanje ostaje nejasno. No, bezazleno nije s obzirom da s nadvožnjaka otpadaju dijelovi betona. Za prvu fazu obnove u Gradu su spominjali iznos od oko 8 milijuna kuna.