Gradovi i općine 22.10.2016. 11:39. Zadnja izmjena: 27.10.2016. 09:11.

PROSVJED PROTIV ZAMP-a U ČAKOVCU 

Ne damo našu pjesmu, ona je vlasništvo naroda

Ne damo našu pjesmu, ona je vlasništvo naroda, a ne ZAMP-a poručilo je nešto više od 100 prosvjednika, članova međimurskih kulturno-umjetničkih udruga i građana koji su se u subotu prijepodne okupili u središtu Čakovca na prosvjedu, odnosno službeno – skupu potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke od Hrvatskog društva skladatelja i ZAMP-a.

Prosvjed su organizirali predsjednik KUD-a Mihovljan dr.sc. Predrag Kočila i predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić koji su govoreći na Franjevačkom trgu uz ostalo, naglasili da nitko nikada u dugoj povijesti, hrvatskom narodu, nije oduzimao pravo na pjevanje, no nakon 25 godina od nastanka moderne države, moramo se boriti upravo da nam netko ne naplaćuje pravo pjevanja narodnih, pučkih popijevki.

Naime, osim autorskih, po Zakonu o zaštiti autorskih i sličnih prava usvojenom prije dvije godine, HDS-ZAMP naplaćuje (300 kuna do tri nastupa) i izvođenje narodnih pjesama čiji su autori nepoznati, odnosno apsolutno svih glazbenih djela.

KUD-ovi se tome protive!

Ako znamo da samo u Međimurju djeluje 70 KUD-ova, pa kad se zbroje svi KUD-ovi u Hrvatskoj, dolazi se do milijunskih iznosa koje nepravedno ubire ZAMP, istaknuli su Kočila i Pranjić. 

Uz prosvjed pokrenuto je i potpisivanje peticije kojom se traži izmjena odnosno, ukidanje spornog zakona.

Listu peticije možete preuzeti OVDJE

Organizatori poručuju da će se liste prikupljati minimalno mjesec dana, a potpisane ih možete predati svakim radnim danom od 8-15 sati i subotom do 11h u redakciji lista Međimurje (Zrinsko-frankopanska 10, Čakovec, a možete ih ostaviti i u poštanskom sandučiću na ulazu) ili dogovoriti primopredaju na mobitel 099 314 53 46 (Predrag Kočila).