Gradovi i općine 24.06.2016. 12:08. Zadnja izmjena: 24.06.2016. 12:11.

Prskanje

Od ponedjeljka na području Čakovca i okolnih općina – suzbijanje komaraca

Po narudžbi Grada Čakovca te u suradnji  s okolnim općinama Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec djelatnici tvrtke „Bioinstitut“ d.o.o. i ove će godine, od ponedjeljka, 27. lipnja godine provoditi mjere suzbijanja komaraca. Uobičajeno, koristit će se takozvane larvicidne mjere koje djeluju na ličinke kao i adulticidne mjere koje djeluju na odrasle oblike komaraca.

Prema zajedničkoj odluci Grada i općina primjenjivat će se samo insekticidi koji su propisno registrirani i dopušteni za primjenu u Republici Hrvatskoj, a preporuča ih Svjetska zdravstvena organizacija - larvicid Vectobac WDG, namijenjen za suzbijanje ličinki komaraca tretiranjem sa zemlje ili zraka te adulticid Aqua K-othrine, tekuća koncentrirana emulzija u vodi namijenjena suzbijanju širokog spektra letećih insekata u urbanim i ruralnim sredinama.

Prskat će se u ranim jutarnjim i večernjim satima kad su komarci najaktivniji, a korisni insekti poput pčela ne lete. Podsjetimo, komarci se na nekom području ne mogu potpuno suzbiti, ali je moguće kontrolirati njihovu brojnost. Stručnjaci građanima savjetuju i neka ne ostavljaju kante ili bačve s vodom u dvorištu, odnosno neka ih poklope jer su vode stajaćice mjesta na kojima se komarci razmnožavaju.