Gradovi i općine 02.10.2016. 10:33. Zadnja izmjena: 02.10.2016. 10:45.

Svečana proslava Dana općine

Općina Vratišinec: Nismo svemogući, ali radimo u skladu s mogućnostima!

U domu kulture u Vratišincu svečano je proslavljen 14. rujna – blagdan Uzvišenja svetoga križa, ujedno i Dan Općine Vratišinec. Pored načelnika Općine Vratišinec Zdravka Mlinarića, zamjenice Milene Granatir, predsjednika Općinskog vijeća Antuna Bukovca, zamjenice predsjednika Općinskog vijeća Štefanije Jambrošić, općinskih vijećnika, predstavnika javnog i društvenog života u Vratišincu i brojnih mještana, velikom danu za sve žitelje općine prisustvovali su i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer te ostali uzvanici.

Program obilježavanja započeo je uvodnom riječi Štefanije Jambrošić, zamjenice predsjednika Općinskog vijeća, nakon čega je uslijedio govor načelnika Općine Vratišinec Z. Mlinarića.

Odakle namaknuti sredstva?

U svom govoru osvrnuo se na ono što je napravljeno, ali i ono što tek predstoji. U posljednjih godinu dana dom kulture u Vratišincu prošao je kroz kompletnu rekonstrukciju te poprimio novi sjaj, a u skorije vrijeme krenut će i adaptacija društvenog doma u Gornjem Kraljevcu. Radovi na kanalizaciji preostalog dijela Vratišinca i Gornjeg Kraljevca teku prema planu aglomeracije Mursko Središće koja predviđa da će od 2018. do 2020. godine svako domaćinstvo općine imati priključak.

Krenulo je postavljanje ekološke i štedne LED rasvjete na području općine, a nakon dovršetka kanalizacije krenut će izgradnja pješačkih staza i rekonstrukcija ulica, istaknuo je Mlinarić. Za potrebe vatrogasnog društva uvedeno je grijanje u vatrogasni dom te nabavljena autocisterna za DVD Vratišinec.

U naselju Gornji Kraljevec napravljen je parcelacijski plan za sedam građevinskih zemljišta, od kojih su četiri prodana. Dugoročni ciljevi su u fazi realizacije, a načelnik Mlinarić do kraja svog mandata kani ostvariti sljedeće ciljeve: izgradnja sportske dvorane i proširenje škole za jednosmjensku nastavu, potpuna adaptacija domova kulture u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu, formiranje industrijske zone Ciglenica te završetak kanalizacije u Vratišincu i Gornjem Kraljevcu.

Usprkos pomoći države i županije, sredstva nisu dostatna za realizaciju svih projekata. Najveći problem tome jest financiranje malih općina, čije rješenje Mlinarić vidi u decentraliziranim sredstvima države.

Uručene nagrade

Pored polaganja računa mještanima, dan općine je prigoda za slavlje i dodjelu nagrada najzaslužnijim pojedincima i udrugama. Svojim izvedbama međimurskih pjesama svečanost su uveličali Mješoviti pjevački zbor Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca i ženska vokalna skupina Društva žena Gornji Kraljevec.

Oni najmanji - mališani Dječjeg vrtića Srčeko te učenici Područne škole Gornji Kraljevec i matične škole Dr. Vinko Žganec Vratišinec, pripremili su recitacije i pjesmice na temu zavičaja i ljubavi prema rodnom kraju, a program su zaključili članovi KUD-a Dr. Vinko Žganec Vratišinec izvedbom spleta kola.

Na samom kraju obilježavanja uslijedilo je nagrađivanje onih najistaknutijih. Načelnik Općine Z. Mlinarić i zamjenica predsjednika Općinskog vijeća Š. Jambrošić uručili su prestižnu nagradu Pečat Općine Vratišinec DVD-u Vratišinec, Mihaelu Grbavcu, Slavici Horvat i Mladenu Mađariću.

Pohvalnice su dobili Marija Golubić, Amalija Petković, ženska vokalna skupina KUU Društvo žena Gornji Kraljevec i pomladak DVD-a Gornji Kraljevec. Temeljem svog rada zahvalnicama su nagrađeni Bernard Podgorelec, Antonija Perčić, Magdalena Šoltić, Snježana Grbavec, Sobočan interijeri d.o.o. i Julijana Kočila.